Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Att man befinner sig i ett passivhus är inget som märks vid första anblicken, det ser ut som vilket hus som helst.Att man befinner sig i ett passivhus är inget som märks vid första anblicken, det ser ut som vilket hus som helst.Att man befinner sig i ett passivhus är inget som märks vid första anblicken, det ser ut som vilket hus som helst.
FTX-pumpen är husets hjärta.FTX-pumpen är husets hjärta.FTX-pumpen är husets hjärta.
Familjen ställer in vilken temperatur de vill ha i huset. I början kan det ta upp till en månad innan man hittat sin favorittemperatur.Familjen ställer in vilken temperatur de vill ha i huset. I början kan det ta upp till en månad innan man hittat sin favorittemperatur.Familjen ställer in vilken temperatur de vill ha i huset. I början kan det ta upp till en månad innan man hittat sin favorittemperatur.
”Vår elräkning är faktiskt högst på sommaren, inte vintern, på grund av poolen som vi värmer upp till trettio grader”, säger Patricia Pålsson och Jonas Nilsson.”Vår elräkning är faktiskt högst på sommaren, inte vintern, på grund av poolen som vi värmer upp till trettio grader”, säger Patricia Pålsson och Jonas Nilsson.”Vår elräkning är faktiskt högst på sommaren, inte vintern, på grund av poolen som vi värmer upp till trettio grader”, säger Patricia Pålsson och Jonas Nilsson.
Jonas och Patricia stortrivs i sitt energisnåla hus i Landskrona. Trots att de bor på nästan tvåhundra kvadratmeter med uppvärmd pool i trädgården har de lägre energikostnader än de flesta.Jonas och Patricia stortrivs i sitt energisnåla hus i Landskrona. Trots att de bor på nästan tvåhundra kvadratmeter med uppvärmd pool i trädgården har de lägre energikostnader än de flesta.Jonas och Patricia stortrivs i sitt energisnåla hus i Landskrona. Trots att de bor på nästan tvåhundra kvadratmeter med uppvärmd pool i trädgården har de lägre energikostnader än de flesta.
1 AV 5
Att man befinner sig i ett passivhus är inget som märks vid första anblicken, det ser ut som vilket hus som helst.
Foto: Christian Örnberg
2 AV 5
FTX-pumpen är husets hjärta.
Foto: Christian Örnberg
3 AV 5
Familjen ställer in vilken temperatur de vill ha i huset. I början kan det ta upp till en månad innan man hittat sin favorittemperatur.
Foto: Christian Örnberg
4 AV 5
”Vår elräkning är faktiskt högst på sommaren, inte vintern, på grund av poolen som vi värmer upp till trettio grader”, säger Patricia Pålsson och Jonas Nilsson.
Foto: Christian Örnberg
5 AV 5
Jonas och Patricia stortrivs i sitt energisnåla hus i Landskrona. Trots att de bor på nästan tvåhundra kvadratmeter med uppvärmd pool i trädgården har de lägre energikostnader än de flesta.
Foto: Christian Örnberg

Jonas och Patricia flyttade in i ett energisnålt hus

Jonas Nilsson och Patricia Pålsson stortrivs i sitt energisnåla hus i Landskrona. Trots att de bor på nästan tvåhundra kvadratmeter med uppvärmd pool i trädgården har de lägre energikostnader än de flesta. De bor i ett så kallat passivhus.

I februari förra året flyttade paret Jonas Nilsson och Patricia Pålsson och deras treåriga dotter Isabella in i huset i Norra Borstahusen i Landskrona. Driftkostnaderna var det som fick dem att välja ett passivhus, en form av lågenergihus. 

− Vi ville bygga ett nytt hus och jämförde mellan många olika företag. Grundpriset för ett passivhus är visserligen något högre men vi upptäckte också att det ofta tillkommer dyra tillval på de traditionella husen så skillnaden är egentligen inte så stor. Fast det som avgjorde saken var driftskostnaderna, säger Patricia och Jonas. 

 

LÄS OCKSÅ: Fynda sommarhus! 11 fina fritidhus under 500 000 kronor

 

I februari förra året flyttade paret Jonas Nilsson och Patricia Pålsson och deras treåriga dotter Isabella in i huset i Norra Borstahusen i Landskrona.I februari förra året flyttade paret Jonas Nilsson och Patricia Pålsson och deras treåriga dotter Isabella in i huset i Norra Borstahusen i Landskrona.I februari förra året flyttade paret Jonas Nilsson och Patricia Pålsson och deras treåriga dotter Isabella in i huset i Norra Borstahusen i Landskrona.
I februari förra året flyttade paret Jonas Nilsson och Patricia Pålsson och deras treåriga dotter Isabella in i huset i Norra Borstahusen i Landskrona. Foto: Christian Örnberg

 

Mycket låga energikostnader

Ett passivhus värmer i princip upp sig själv. Det krävs inga pannor eller aggregat med dyr energiförbränning.

− Vi är inte jättesparsamma med el och varmvatten men slösar inte heller, är nog normalkonsumenter, och ändå har vi otroligt låga driftskostnader i vårt nya hus. 

Att man befinner sig i ett passivhus är inget som märks vid första anblicken, det ser ut som vilket hus som helst. Börjar man se sig omkring upptäcker man kanske att det saknas element och att fönsterkarmarna är ovanligt djupa. Den som börjar kika in i plåtskåpen i tvättrummet börjar ana något. Här finns nämligen husets hjärta och passivhusets värmecentral: FTX-pumpen. Genom ventiler i de rum med mest värmealstring: badrum, kök, tvättstuga och elcentral, leds värmen till pumpen där den värmer upp den friska luften som hämtas utifrån. Därefter reglerar pumpen luften jämnt i huset via ventilationen i väggarna. Det är det som är finessen med passivhus. Allt som alstrar värme i ett hus tas tillvara och används till uppvärmning. Genom en display reglerar man temperaturen.

− Det är väldigt enkelt att sköta. Allt vi behöver göra är att byta filter i pumpen en till två gånger per år och det tar tjugo sekunder. Givaren på pumpen signalerar med röd lampa när det är dags att byta. Vi abonnerar och får filter hemskickade med jämna intervaller. 

 

LÄS OCKSÅ: 12 enkla knep som sparar energi hemma

 

FTX-pumpen är husets hjärta.FTX-pumpen är husets hjärta.FTX-pumpen är husets hjärta.
FTX-pumpen är husets hjärta. Foto: Christian Örnberg

Styr temperaturen med mobilen

Familjen ställer in vilken temperatur de vill ha i huset. I början kan det ta upp till en månad innan man hittat sin favorittemperatur.

− Sedan kan vi anpassa temperaturen efter vilken tid vi befinner oss i huset, man kan sänka till eco-läge när vi jobbar under dagen eller reser bort. Det går även att ställa in lokalt om vi till exempel vill ha trettio grader bara i badrummet. 

Allt kan också skötas via mobiltelefonen. Det gäller hela elsystemet. Från en badort på Mallorca kan du tända och släcka vilka lampor du vill i huset när som helst. På så vis har du kontroll över din elförbrukning och kan optimera din elanvändning.

− Det var roligt att leka med det här i början, att aktivera olika detaljer, men nu har vi ju lärt oss systemet. 

Poolvärmen dyrast

Vid FTX-pumpen finns en varmvattentank. Den ser inte stor ut men har hittills mer än väl täckt familjens varmvattenbehov. I vissa fall kan det emellertid hända att den egna värmeproduktionen inte räcker till. Om vintern är kall, ifall man har en uppvärmd pool eller kanske har extra många gäster som ska duscha - då behövs extra el. Därför har Patricia och Jonas låtit installera jordvärme som backup. 

− Vår elräkning är faktiskt högst på sommaren, inte vintern, på grund av poolen som vi värmer upp till trettio grader, säger Patricia Pålsson och Jonas Nilsson.

 

LÄS OCKSÅ: Sköna spabad och badtunnor – guide till 13 härliga tips

 

”Vår elräkning är faktiskt högst på sommaren, inte vintern, på grund av poolen som vi värmer upp till trettio grader”, säger Patricia Pålsson och Jonas Nilsson.”Vår elräkning är faktiskt högst på sommaren, inte vintern, på grund av poolen som vi värmer upp till trettio grader”, säger Patricia Pålsson och Jonas Nilsson.”Vår elräkning är faktiskt högst på sommaren, inte vintern, på grund av poolen som vi värmer upp till trettio grader”, säger Patricia Pålsson och Jonas Nilsson.
”Vår elräkning är faktiskt högst på sommaren, inte vintern, på grund av poolen som vi värmer upp till trettio grader”, säger Patricia Pålsson och Jonas Nilsson. Foto: Christian Örnberg

 

Hemma hos Patricia & Jonas

Familjen: Jonas Nilsson, 34 år, vd för ett it-företag, Patricia Pålsson, 27 år, revisor och Isabella, 3 år.

Bostad: Passivhus i Norra Borstahusen i Landskrona. 

Yta: 178 kvm.

Tillverkare: Emrahus. 

Total elkostnad: cirka 6000 kr/år

Vad är passivhus?

* Värmen som alstras i huset tas tillvara: människors kroppsvärme, värmen från badrummet, elektronik: spis, tvättmaskin, dator, tv samt solvärme som kommer in genom fönstren.

* I en FTX-system (Från- och Tilluft med värmeväXling) värms den friska ytterluften upp med hjälp av den varma luften inne i huset.

* Värmeförlust minimeras genom god isolering, tjocka väggar, extra täta fönster och dörrar och ett effektivt ventilationssystem. Husen är dimensionerade så att fönstren släpper in lagom mycket sol för rätt värmebalans i huset.

* För att kallas passivhus krävs certifiering.

* Mer information: Passivhuscentrum.se, Igpassivhus.se, Nollenergihus.se

Andra lågenergihus

* Nollenergihus är passivhus som producerar lika mycket energi som de använder, till exempel med hjälp av solceller.

* Ett plusenergihus producerar mer energi än de använder och kan sälja överskottet till elbolag. Plusenergihus kan vara passivhus.

 

LÄS OCKSÅ:

* 9 tips för att alltid ha ett välstädat hem

* Borrskruvdragare – test av 7 skruvdragare  

* GUIDE: Från bananflugor till gnagare – så blir du av med skadedjur hemma

 

Av Andera Kollman