1 av 2: Många äldre efterfrågar en telefon med större knappar, starkare ljus och tydligare användningsfunktioner än dagens högteknologiska smartphones. Foto: Shutterstock
2 av 2: Inför köpet av en lättanvänd telefon kan det vara bra att utgå från några kriterier. Läs om dem här nedan. Foto: Shutterstock

Guide till seniormobiler: Så väljer du rätt telefon

Har du svårt att se de små bokstäverna och knapparna på vanliga mobiler? Eller letar du efter julklapp till en äldre?

Det här ska du tänka på när du väljer att köpa en lättanvänd mobiltelefon.

Många äldre efterfrågar en telefon med större knappar, starkare ljus och tydligare användningsfunktioner än dagens  högteknologiska smartphones. Och det är inte bara äldre som tycker att tekniken är krånglig och vill ha något enklare. 

Inför köpet av en lättanvänd telefon kan det vara bra att utgå från några kriterier:

Seniormobiler – anpassad efter användarens behov

Nedsatt hörsel, syn eller motorik? Se till att telefonen är anpassad till det. 

 Stora knappar, ljusa knappar med lite mellanrum mellan siffrorna gör det lättare både för den som inte ser så bra och som har svårt att pricka in små knappar. Fysiska knappar är av dessa anledningar ofta att föredra.

Tydligt och klart ljud är viktigt. Det ska höras när det ringer, vad är annars syftet med att ha telefon?

 Begripliga symboler. Egentligen behövs inte mycket mer än en grön telefonsymbol för att svara, en röd för att lägga på och en i mitten för meny och sifferknappar. Det ska inte vara så krångligt om funktionen man är ute efter är att ringa och sms:a. 

Språket ska vara lätt att förstå. Det ska vara lätt att förstå, då måste telefonens språk både vad gäller meny och instruktioner vara på ett språk användaren kan bäst. 

Enkel programvara med de viktigaste funktionerna underlättar rejält. Symbolerna i telefonen ska vara självförklarande så de är lätta att förstå. 

Inbyggd användarguide kan hjälpa i början. I vissa mobiltelefoner finns inbyggda steg-för-steg-guider som snabbt lär dig de viktigaste funktionerna för mobilen. Det finns exempelvis i mobiler från Doro, som gör telefoner särskilt anpassade för seniorer. 

Supportavtal ger hjälp om telefonen krånglar. Så en bra grej kan vara att välja en leverantör som erbjuder support i samband med köpet, då kan du få hjälp med att komma i gång och även hjälp när du har frågor eller behöver support. 

Källa: Elgiganten

 

Oavsett om man är senior eller inte så finns det dem som söker efter en lättanvänd telefon. Här nedan tipsar vi om några modeller. Foto: Getty Images / E+

Fem mobiltelefoner med stora knappar och tydlig skärm

Egentligen spelar det ingen roll om du är senior eller bara vill ha en väldigt lättanvänd telefon. Här är tips på fem sådana:

Denver GSP 130 – Stora knappar och med SOS-knapp

Egenskaper: Viktelefon med 120 timmars batteritid. Stora och tydliga knappar och tydlig ljus display gör telefonen lätt att använda. SOS-knapp på baksidan. Har kamera, FM-radio, ficklampa och bluetooth. 

Pris: Lägsta priset på denna mobil just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Doro 1362 – Lättanvänd och med assistansknapp

Egenskaper: En mobil perfekt för den som behöver en lättanvänd telefon med tydliga, ljusa knappar. Displayen är stor och knappavståndet generöst. En assistansknapp för nödtillfällen. Har kamera, bluetooth och radio.

Pris: Lägsta priset på denna mobil just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)   

Swisstone SC1230 – Plats för två sim-kort

 

Egenskaper: Lättanvänd mobil med plats för två sim-kort samtidigt. Bluetooth, kamera, FM radio och led-lampa.

Pris: Lägsta priset på denna mobil just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)  

Doro 2424 – Viktelefon med högt och tydligt ljud

 

Egenskaper: Mycket användarvänlig mobil med ett högt och tydligt ljud. Telefonen är vikbar med stora knappar med mellanrum och en stor och tydlig färgskärm. Telefonen är utrustad med kamera, radio, bluetooth, ficklampa.

Pris: Lägsta priset på denna mobil just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)   

Alcatel 1066 – Liten och lättanvänd

Egenskaper: Liten men lättanvänd mobil för den som vill ringa eller sms:s enkelt. Tydlig knappsats och stor skärmstorlek utan att ta för stor plats i fickan – och väger bara 63 gram. Plats för dubbla simkort. Inbyggd FM-radio, ficklampa och kamera.  

Pris: Lägsta priset på denna mobil just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Leva & Bo! Se erbjudande