Få bättre luft hemma! Guide till populära luftfuktare
Allt fler vill ha en luftfuktare hemma.
Och det är ett smart val – med en luftfuktare förbättras inomhusklimatet, vilket är särskilt bra om du har astma eller allergi.
Men vad är det för skillnad på en luftfuktare, luftrenare och diffuser?
Det får du reda på här – och vad du ska tänka på innan du köper en luftfuktare till hemmet.
Varför ska man ha en luftfuktare?
En luftfuktare har många fördelar. Många upplever besvär inomhus särskilt under vinterhalvåret och känner nog igen att man får torrt hår, spruckna läppar, torra ögon, slemhinnor och luftvägar – allt på grund av en torrare inomhusluft. En luftfuktare kan vara ett bra sätt för att förhindra detta, och förbättra inomhusklimatet.
Även växter och möbler trivs med högre luftfuktighet än vad vi normalt har inomhus. Att hålla luftfuktigheten på en bra nivå kan hjälpa möblerna att hålla sig fina längre.
Luftfuktare eller luftrenare – vad är skillnaden?
Den huvudsakliga skillnaden mellan en luftrenare och en luftfuktare hörs på namnen. En luftfuktare ökar luftfuktigheten hemma medan en luftrenare rengör luften från föroreningar. Båda är bra för ungefär samma sak men det finns också stora olikheter i funktionerna och vad de olika apparaterna ska uppnå. En luftfuktare som avger ånga i luften används för att uppnå mer fuktighet hemma och minska hälsoproblem i samband med torr luft. En luftrenare används i stället för att rengöra luften och hjälpa till att avlägsna damm och besvärliga artiklar.
Bra mot astma, allergi och förkylning
Torr inomhusluft förvärrar besvären för den som har astma och allergi och enligt experter kan en luftfuktare vara ett effektivt redskap förr att övervinna både andningsproblem och torra slemhinnor – perfekt för astmatiker och allergiker alltså. Särskilt bra är det om man har en förkylning eller annan luftvägsinfektion. Luftfuktaren kan också hjälpa till att påskynda läkningsprocessen.
Hur fungerar en luftfuktare?
Luftfuktaren producerar ånga som absorberas i luften. Det gör den med hjälp av vatten som användaren fyller den med. Det finns olika sorters luftfuktare. Den vanligaste är en så kallad ultrasonisk – den har en metallskiva som vibrerar med en ultrasonisk frekvens, vilket delar vattenmolekylerna och skickar ut dimma som absorberas som ånga i luften. Den processen är både miljövänlig och tyst.
För att förhindra bakterier behöver luftfuktaren rengöras regelbundet. Se till att vattnet är fräscht och att alla filter är rena. Vattenånga från en smutsig luftfuktare kan ge motsatt effekt – nämligen astma- och allergibesvär liksom förkylningsliknande symtom.
Aroma diffuser eller doftspridare – luftfuktare med doft eller eterisk olja
Många luftfuktare fungerar även som doftspridare och har exempelvis en doftsvamp att droppa eterisk olja på och på så sätt sprider sig en härlig doft i hemmet. I några droppar man i eterisk olja direkt i vattnet. Det finns luftfuktare/doftspridare av olika kvalitet, en del är större maskiner och andra blir en fin inredningsdetalj – och en del är gjorda i en särskilt plast som klarar av väldigt koncentrerad ren eterisk olja. Kolla vad som gäller för din doftspridare eller den du är intresserad av att köpa.
Vilken luftfuktare ska man välja? Guide till 8 populära modeller:
1. Philips HU4813
Volym: 2 liter
Typ: Ultrasonisk, Kall ånga, Varm ånga
Lokalyta: 44 m²
Beskrivning: Philips luftfuktare använder förångningstekniken NanoCloud för att sprida riktigt små vattenmolekyler. NanoCloud-tekniken övervakar och bibehåller en konstant fuktighet om du väjer det automatiska läget. Du kan även manuellt ställa in den luftfuktighet du önskar, 40%, 50% eller 60%. NanoCloud-tekniken motverkar att mineraler och kalk från vattnet sätter sig på möbler, väggar eller golv där de kan de lämna vita avlagringar.
ANNONS: Lägsta priset på denna luftfuktare just nu – se Prisjakt (extern länk)
2. Wilfa HU-4W
Volym: 2 liter
Typ: Ultrasonisk, Kall ånga
Lokalyta: 20 m²
Beskrivning: En liten och platsbesparande luftfuktare med högglansvit design. En ultraljudsmodell som producerar kall dimma i form av ånga som lätt absorberas i luften. Wilfa Lotus är tystgående och lätt att underhålla. Ger 200 ml kall ånga i timmen. Lutfuktaren har en ”Aroma diffuser” där du kan droppa några droppar eterisk olja för att sprida doft i rummet.
ANNONS: Lägsta priset på denna luftfuktare just nu – se Prisjakt (extern länk)
3. Beurer LB 37
Volym: 2 liter
Typ: Ultrasonisk
Lokalyta: 20 m²
Beskrivning: Med nattläge: Speciellt tyst drift och knapp utan belysning. Låg energiförbrukning: endast 20 watt. Luftfuktar upp till 200 ml/h. Aromaoljor kan användas för behaglig doft i rummet (inkl. aromadynor). Vattenfilter finns som tillbehör för hårt vatten. Automatisk avstängning när tanken är tom. Inkluderar rengöringsborste.
ANNONS: Lägsta priset på denna luftfuktare just nu – se Prisjakt (extern länk)
4. Wilfa HU-35W
Volym: 3.5 liter
Typ: Ultrasonisk, Kall ånga
Lokalyta: 40 m²
Beskrivning: Liten och nätt luftfuktare för rum med yta upp till 40 m². Avger en kall ånga som lätt absorberas i luften för att bidra till ett bra inomhusklimat. Cloud är tystgående (43dB) och har en vattentank som rymmer 3,5 liter vilket gör att den kan vara i gång i 11 timmar i sträck. Cloud har en indikator som visar när vattennivån är för låg. Cloud luftfuktare har en ”Aroma diffuser” där du kan droppa några droppar eterisk olja för att sprida doft i rummet.
ANNONS: Lägsta priset på denna luftfuktare just nu – se Prisjakt (extern länk)
5. Philips HU4816
Volym: 4 liter
Typ: Kall ånga
Lokalyta: 44 m²
Beskrivning: En luftfuktare med låg risk för brännskador från varmt vatten eller varm ånga Med Nano Cloud-teknik värms vattnet inte upp, vilket förhindrar att brännskador från varmt vatten eller varm ånga uppstår. Hygienisk och naturlig avdunstningsprocess för optimalt resultat. Torr luft passerar genom luftfuktaren.
ANNONS: Lägsta priset på denna luftfuktare just nu – se Prisjakt (extern länk)
6. Beurer LB 88
Volym: 6 liter
Typ: Ultrasonisk
Lokalyta: 48 m²
Beskrivning: Luftfuktaren från Beurer producerar ultra-fin synlig ånga som sprider sig snabbt i rummet och ger en behagligare och hälsosammare inomhusluft. Med den sofistikerade ultraljudsteknologin är den mycket tyst. Luftfuktaren har en snygg design i vitt och är avsedd för rum upp till 48 m². LB 88 avger upp till 5,5 dl vatten i timmen och du kan också ställa in önskad luftfuktighet. För ökad säkerhet stängs luftfuktaren automatiskt av ifall tanken blir tom.
ANNONS: Lägsta priset på denna luftfuktare just nu – se Prisjakt (extern länk)
7. Hace MJS401
Volym: 3.5 liter
Typ: Ultrasonisk
Lokalyta: 40 m²
Beskrivning: Smidig och kompakt luftfuktare. Den har en steglös hygrostat och en genomskinlig vattentank som är lätt att fylla på och rengöra. Dessutom ser du tydligt hur mycket vatten som finns kvar i behållaren. Ett effektivt filter tar bort kalk och bakterier ur vattnet. När luftfuktaren körs i nattläge avger vattentanken och vredet ifrån sig ett diskret, blått ljus. Luftfuktaren är mycket tystgående och kommer inte att störa dig under natten.
ANNONS: Lägsta priset på denna luftfuktare just nu – se Prisjakt (extern länk)
8. Beurer LA 40
Volym: 180 ml
Typ: Ultrasonisk
Lokalyta: 20 m²
Beskrivning: Aromadiffuser som sprider dofter med hjälp av vattenlösliga oljor. Diffusern har färgskiftande LED-ljus och kan även ställas in på en specifik färg efter önskemål, eller köras helt utan ljus. Tillverkad av porslin och bambu och är både tyst och energisparande. Det här är en mindre variant av luftfuktare som stängs av när tanken är tom.
ANNONS: Lägsta priset på denna luftfuktare just nu – se Prisjakt (extern länk)
ANNONS: Bästa priserna på luftfuktare just nu – se Prisjakt (extern länk)
LÄS MER: Luftrenande växter som rensar ditt hem på gifter
LÄS MER: Växterna du ska ha i sovrummet – får dig att sova bättre