1 av 2: Att köpa värmepump är en stor investering men kan dra ner kostnaden för uppvärmning rejält. Foto: Shutterstock
2 av 2: Men det finns mycket att tänka på – både inför, under och efter installationen. Här är expertens råd inför köpet. Foto: Istock

Expertens bästa tips när du ska köpa värmepump

Värmepumpar kan dra ner dina uppvärmningskostnader och därmed vara en smart investering.

Men det finns mycket att tänka på – både inför, under och efter installationen. 

– Man ska välja värmepump efter behovet av uppvärmning, varmvatten och utifrån husets förutsättningar. Det finns ingen värmepump som passar alla, säger Helena Holm, projektledare vid Energimyndighetens Testlab. 

Att skaffa en värmepump är ett stort steg. I längden kan man dra ner sina uppvärmningskostnader vilket gör det till en smart investering – men det krävs fortfarande att man öppnar plånboken. 

Börja därför med att undersöka om och i så fall hur du kan minska behovet av uppvärmning och varmvatten utan en ny värmepump. Det rådet ger Helena Holm, projektledare vid Energimyndighetens Testlab. 

– Det kan du göra genom att till exempel tilläggsisolera vinden eller byta ut till energismarta kranar i kök och duschen för att minska behovet av varmvatten, säger hon. 

Att effektivisera sitt hus kan innebära att du klara dig på en lite mindre värmepump som också kostar mindre. 

Vad är skillnaden på luft/luftvärmepump och luft/vattenvärmepump?

När väl steget är gjort och det är dags att köpa den där värmepumpen så är det dags att bestämma sig för vilken typ av värmepump du behöver. 

Luft/luftvärmepump är den enklaste och billigaste anordningen. Den värmepumpen hämtar värme från utomhus och sprider sedan värmen in i huset. Har man en luft/luftvärmepump så kan man med ett knapptryck ändra från uppvärmning till nedkylning.

Ett annat alternativ är en så kallad luft/vattenvärmepump som förutsätter att det finns vattenburet värmesystem i huset – det vill säga element med vatten. Då hämtar du värme utifrån och värmer huset via elementen. Men till skillnad från luft/luftvärmepump kan du också värma vattnet i kranar och duschar. 

Hur fungerar en bergvärmepump?

Ett tredje alternativ är den mest komplicerade anordningen av värmepumpar – nämligen bergvärmepump. Precis som namnet skvallrar om så hämtar den värmen från berget, vilket innebär att du måste borra i marken och således stiger även kostnaden. Även detta system förutsätter att det finns ett vattenburet värmesystem i huset. Fördelarna är att du kan värma både huset och vattnet, samt att temperaturen håller sig någorlunda jämn ju längre ner i berget du borrar. 

Så fungerar en frånluftsvärmepump

Därtill finns det också frånluftsvärmepump som tillvaratar värmen som håller på att lämna huset med en mekanisk ventilation. Fördelen är att temperaturen håller sig någorlunda konstant under hela året. Nackdelarna är att det inte finns oändligt med luft så att välja frånluftsvärmepump är beroende av hur stort huset är. 

Vilken luftvärmepump ska jag välja? 

Vilken typ av värmepump som passar dig beror alltså på vilka förutsättningar huset har. 

– Man ska välja värmepump efter behovet av uppvärmning, varmvatten och utifrån hur husets förutsättningar ser ut. Det finns ingen värmepump som passar alla, säger Helena Holm. 

När du väl har hittat den värmepump som passar dig och ditt hem bäst så är det viktigt att ta in offerter från flera olika installatörer. Dubbelkolla så att det i offerten ingår att installatören tar bort din gamla värmepump. 

– Sedan ska det finnas en kalkyl på hur mycket du kommer kunna spara och vad uppvärmningskostnaden blir för dig. Den kalkylen kan du sedan följa upp och se ifall du fått den besparingen som de har utlovat, säger Helena Holm. 

Installatören kan också hjälpa dig att avgöra vilken typ av värmepump som passar ditt hem bäst. Installatören undersöker hur pass stor värmepump du behöver baserat på hur mycket värme och varmvatten som används. Du undviker både onödiga kostnader, samt får en så effektiv värmepump som möjligt. 

Men det kan vara bra att vara noga med vilken installatör man väljer. Ett bra råd är att välja så kallade ”Statligt certifierade installatörer av förnybar uppvärmning”.

– De har flera års erfarenhet och dessutom har de gått en utbildning för att bli certifierad installatör. Samtidigt så är det är frivilligt så det finns säkert bra installatörer som inte har gått den här utbildningen, säger Helena Holm. 

Var uppmärksam på energimärkningen

Det är en bra idé att diskutera dina alternativ med någon som är opartisk. Då finns Kommunala energi- och klimatrådgivare som dels ger objektiva råd, dels känner till de lokala förhållandena. 

Var också uppmärksam på energimärkningen på värmepumpen. Energimärkning på luft/luftvattenpumpar är obligatorisk inom EU och visar energiklass i en skala från grönt till rött. I större delen av Europa används luft/luftvärmepump som luftkonditionering, medan vi i de kyligare klimaten i Norden använder den som uppvärmning. Därför visar etiketten först effektivitet för kylning och sedan effektivitet för uppvärmning. Det som är obligatoriskt för EU-länderna är att visa effektiviteten i europeiskt medelklimat – och inte i nordiskt klimat. Det europeiska medelklimatet baseras på medeltemperaturen i Strasbourg, medan nordiskt klimat baseras på medeltemperaturen i Helsingfors. 

– Hur effektiv värmepumpen är beror ju på var den används. Så mitt råd är att efterfråga effektiviteten för nordiskt klimat, säger Helena Holm. 

LÄS MER: Här kan du läsa mer om olika värmesystem till huset

Luft/luftvärmepump kan kyla ner huset

Har man en luft/luftvärmepump så kan man med ett knapptryck ändra från uppvärmning till nedkylning. Någon som är viktigt att veta är dock att det ökar energianvändningen om man använder luftluftvärmepumpen för kylning. 

– Om man gör det så kommer energianvändningen att öka. Det kostar energi att kyla när det är riktigt varmt. I normala förhållande brukar jag uppmuntra att man ser till att inte ha det slentrianmässigt utan bara när det behövs, säger Helena Holm. 

Använd rotavdraget när du installerar värmepump

När du anlitar hjälp för att installera en värmepump kan du utnyttja rotavdraget. Det innebär att du kan dra av 30 procent av arbetskostnaden när du installerar en värmepump. Det krävs dock att fastigheten är äldre än fem år och att man inte gjort avdrag om mer än 50 000 kronor under samma år.

Sammanfattning – tänk på detta vid köp av värmepump

• Det finns ingen värmepump som passar alla, utan du måste välja den som passar dig utifrån dina och husets förutsättningar och behov.

• Börja med att se över din energianvändning.

• Ta in offerter från flera olika installatörer.

• Ta hjälp av din kommunala energi- och klimatrådgivare.

• Se till att du får hjälp av installatören att justera in värmesystemet efter du införskaffat dig din värmepump. 

• Följ upp installatörens kalkyl. 

ANNONS: Bästa priserna på olika värmepumpar just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

5 populära luft/luftvärmepumpar:

1. Mitsubishi Electric MSZ-FH35VE / MUZ-FH35VEHZ

Energiklass (uppvärmning): A++
Funktioner: Avfuktning, display, fjärrkontroll, timer.
ANNONS: Lägsta priset på denna värmepump just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

2. Panasonic CS-HZ25TKE / CU-HZ25TKE

Panasonic CS-HZ25TKE / CU-HZ25TKE

Energiklass (uppvärmning): A+++
Funktioner: Avfuktning, fjärrkontroll, timer.
ANNONS: Lägsta priset på denna värmepump just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

3. Mitsubishi Electric MSZ-LN25VG* / MUZ-LN25VGHZ

Energiklass (uppvärmning): A+++
Funktioner: Avfuktning, fjärrkontroll, inbyggd wifi, mobilapp för styrning av funktioner, timer.
ANNONS: Lägsta priset på denna värmepump just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

4. Panasonic CS-CZ25TKE / CU-CZ25TKE

Energiklass (uppvärmning): A+
Funktioner: Fjärrkontroll, timer.
ANNONS: Lägsta priset på denna värmepump just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

5. Toshiba RAS-25G2KVP-ND / RAS-25G2AVP-ND

Energiklass (uppvärmning): A+++
Funktioner: Avfuktning, fjärrkontroll, timer.
ANNONS: Lägsta priset på denna värmepump just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

LÄS MER: STORT TEST: Här är bästa skruvdragaren för hemmafixaren 

LÄS MER: Dammsugare: Test av de 6 mest effektiva 

Aktuellt just nu