Whirlpool återkallar torktumlare av märkena Hotpoints, Indesit och Ariston.
Whirlpool återkallar torktumlare av märkena Hotpoints, Indesit och Ariston. Foto: Shutterstock

Brandfarliga torktumlare återkallas – 40 000 sålda i Sverige

Runt 40 000 brandfarliga torktumlare har sålts i Sverige och bara 4 000 av dem har lokaliserats och åtgärdats av Whirlpool.

Det handlar om torktumlare av märkena Hotpoints, Indesit och Ariston, som köptes av Whirlpool 2015. Efter övertagandet upptäcktes brandrisken och Whirlpool stoppade försäljningen, rapportera Sveriges Radio.

Fel på hundratusentals torktumlare

Företaget kan inte ge besked om hur många av de brandfarliga torktumlarna som fortfarande är i bruk i Sverige. Modellerna tillverkades mellan 2004 och 2015.

I Storbritannien har Whirlpool i dagarna återkallat minst en halv miljon av de aktuella modellerna på begäran av myndigheterna efter uppgifterna om att de ska ha orsakat bränder. Brittiska myndigheter har kritiserat Whirlpool för att inte ha återkallat torktumlarna direkt när felen upptäcktes, utan i stället valt att lokalisera och åtgärda bristerna.

Det är inte känt om tumlarna har orsakat några bränder i Sverige.

LÄS MER: Brandmännens varning för farliga prylarna i hemmet 

LÄS MER: Därför ska du alltid stänga dörren innan du somnar  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!