1 AV 3
Tvättar du verkligen allt du borde där hemma?
Foto: iStock
2 AV 3
Kuddarna du sover på kan vara riktiga snuskgömmor.
Foto: Colourbox
3 AV 3
När tvättade du din tygkasse senast?
Foto: Mikael Sjöberg

Här är sakerna som du glömmer att tvätta

Tvättar du verkligen allt du borde där hemma?

Det finns många snuskgömmor du inte tänkt på.

Här är sju tyg-saker som många glömmer bort!

Vi vill gärna tro att vi är så hygieniska, och städar och tvättar ordentligt. Men det finns flera saker i hemmet som borde tvättas men folk ”glömmer” bort. Och det kan bli riktigt snuskigt efter ett tag.

Här är sju saker som också ska tvättas då och då men många missar:

LÄS OCKSÅ: Här är de tio snuskigaste platserna i köket

1. Kuddarna

Kuddarna i sängen måste tvättas regelbundet på grund av kvalster och bakterieansamlingar. Man brukar säga att var tredje till var sjätte månad är lagom, beror lite på hur mycket du svettas, och om du brukar vädra dem. Man kan ha två normalstora kuddar samtidigt i en maskin, och kör sedan sköljningen två gånger för att få ur alla medel. Torktumla med tennisbollar i minst två timmar.

LÄS OCKSÅ: Så snuskiga är dina mysiga sängkuddar

2. Vantar och mössor

Vantar och mössor samlar, precis som andra kläder, på sig bakterier och död hud. Gör ren dem regelbundet. Har du läderhandskar, använd en speciell läderrengöringstrasa, och dammsug inuti.

Foto: Dmitriy Raykin

3. Halsdukar och scarves

De är nära huden och blir snabbt fulla av svett, hudavlagringar och smink. Om du är rädd om dem, och de är av finare kvalitet (silke, kashmir, ull etcetera), och du inte har handtvätt som alternativ i din tvättmaskin, tvätta för hand med babyschampo. Låt den först ligga i blöt i tio minuter. Vrid inte ur sen, det kan förstöra, och tvätta alltid en i taget utifall de skulle färga av sig.

LÄS OCKSÅ: Så blir du av med äckliga lukter hemma

4. Tygkassar

Tygkassar är både trendigt och miljövänligt, och finns i var mans och kvinnas hem numera. Men när tvättade du dem senast? De måste tvättas regelbundet i tvättmaskinen för att bli av med både matbakterier och annat (du släpar runt dem överallt).

5. Träningsväskan

Finns väl ingen som inte tvättar sina träningskläder efter ett träningspass. Men hur många tvättar väskan de legat i? Går den att tvätta i maskin kan du göra det regelbundet, annars kan du torka av den inuti med en blöt trasa och dutta i lite bakpulver vilket tar bort lukter.

Foto: Vadym Drobot

6. Träningsskor

Bäst är att först ta bort skosnörena och skrubba med tvål och borste. Vill du köra dem i maskinen, lägg dem i en underklädespåse. Borsta av skorna från värsta smutsen innan du stoppar dem i vatten. De flesta av dagens gympaskor är tillräckligt tåliga för att klara tvättmaskin (kolla dock alltid tvättinstruktionerna först). Använd gärna tvättpåse, och ta ur innersulorna så de tvättas för sig. Är du rädd att färgerna ska blekas, använd kallt tvättprogram. Tvätta gärna ihop med exempelvis handdukar, jeans eller träningskläder så tär det inte så hårt på tvätt-trumman. Stoppa tidningspapper i skorna och byt ut allt eftersom, tills de är torra.

LÄS OCKSÅ: Så blir dina skor rena – utan att köras i tvättmaskinen

7. Prydnadskuddar, plädar och soffodral

Dessa glöms väldigt ofta bort att tvättas. Kanske en del gör det när/om de byter textilier för säsong. Men faktum är att i soffan sitter vi med samma kläder som vi har i kollektivtrafiken, på utomhusbänkar och kontor. Och kanske har vi även besökare hemma då och då. Även om de inte är synligt smutsiga behöver de göras rena då och då (här döljer sig mycket snusk), speciellt om du och barnen tycker om att ligga i soffan och mysa.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du spreja ättika runt fönstren – superknepet