Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
I Sverige tänder vi 46 000 ton ljus varje år enligt Miljömärkning Sverige. Vi är ett ljusälskande land. Men långtifrån alla ljus är bra för hälsa och miljö.I Sverige tänder vi 46 000 ton ljus varje år enligt Miljömärkning Sverige. Vi är ett ljusälskande land. Men långtifrån alla ljus är bra för hälsa och miljö.I Sverige tänder vi 46 000 ton ljus varje år enligt Miljömärkning Sverige. Vi är ett ljusälskande land. Men långtifrån alla ljus är bra för hälsa och miljö.
I Sverige tänder vi 46 000 ton ljus varje år enligt Miljömärkning Sverige. Vi är ett ljusälskande land. Men långtifrån alla ljus är bra för hälsa och miljö. Foto: Istock

Här är ljusen du ska köpa om du vill mysa miljövänligt

Värmeljus, kronljus, blockljus och doftljus – vi svenskar tänder mängder av ljus.

Men se upp med vilka ljus du köper i affären. Många är nämligen giftiga och skadliga både för hälsa och för miljö.

Vi tipsar om hur du ska tänka när du ska köpa ljus.

Att tända ljus är mysigt under de mörkaste månaderna, så mysigt att vi förbrukar 300 miljoner värmeljus per år – bara i Sverige. Men många ljus är gjorda av paraffin som utsöndrar giftiga ämnen och vissa ljus är inte märkta som de ska vara. Till och med ljus gjorda på stearin, som borde vara ett bra val, kan innehålla den miljöovänliga palmoljan. För den som vill göra ett medvetet val gäller det att titta på förpackningen.

– Det här är svårt för konsumenterna. Men en hjälp är att titta på om ljusen är miljömärkta, till exempel Svanenmärkt, säger Jonas Falck, strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen.

Därför ska du skippa ljus med paraffin

Många ljus innehåller paraffin, som tillverkas av fossilt material och släpper ifrån sig stora mängder koldioxid som bidrar till växthuseffekten. När paraffinet blir varmt avger det cancerogena ämnen som bland annat bensen. De senaste åren har det pratats mycket om paraffinljusets negativa inverkan både på hälsa och på miljö. Forskare har kommit fram till att partiklarna från ljusen även kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar och Norska Folkhälsoinstitutet gick 2014 ut med en varning där de liknar bruket av ljusen med passiv rökning.

Paraffin har även en lägre smältpunkt än stearinljus, vilket gör även dem brandfarliga då ljusmassan kan självantända.

Stearinljus är gjort av animaliskt och vegetabiliskt fett, det vill säga slaktavfall och fett från olika växtoljor, till exempel raps, soja, palm och solros.

– Ljus gjorda av paraffin är bra att undvika. Ljus med palmolja ska man heller inte köpa, det bidrar bland annat till skövling av regnskog och all problematik som hänger ihop med det, säger Sara Örberg, handläggare på Bra Miljöval, Naturskyddsföreningens miljömärkning.

Välj värmeljus från Fixa, Coop eller Duni

Så, vilka värmeljus ska man använda om man vill vara så snäll som möjligt både för hälsan och för miljön? Jo, då är det bäst att bara välja ljus gjorda av stearin, bivax eller vegansk rapsvax.

Fixas Svanenmärkta ljus av rapsvax och paraffin är bästa valet för den som tänker på miljön. Det visar ett test som Icakuriren har gjort.Fixas Svanenmärkta ljus av rapsvax och paraffin är bästa valet för den som tänker på miljön. Det visar ett test som Icakuriren har gjort.Fixas Svanenmärkta ljus av rapsvax och paraffin är bästa valet för den som tänker på miljön. Det visar ett test som Icakuriren har gjort.
Fixas Svanenmärkta ljus av rapsvax och paraffin är bästa valet för den som tänker på miljön. Det visar ett test som Icakuriren har gjort. Foto: Axfood

2018 testade Icakuriren tio värmeljus för att ta reda på vilket ljus som är bäst. Av de ljus som testades var det fem ljus av stearin, tre av paraffin, ett av raps och ett av okänt innehåll. Resultatet visade att det Svanenmärkta värmeljuset Fixa blev bäst i test, särskilt bra för den som vill tänka miljövänligt. I testet för två år sedan sa man att ljuset var tillverkat av 95 procent rapsvax och 5 procent paraffin och har en behållare av återvunnen plast. I dag anger Fixa att ljuset ljuset är tillverkat av minst 80 procent rapsvax från Sverige. Fixa, som är Axfoods märke, har dock blivit kritiserat för att ha miljömärkt ett ljus med paraffin, men svarade på kritiken och menade att det handlar om produktionstekniska skäl.

På delad andraplats kom värmeljusen från Coop och från Duni, som både är tillverkade av 100 procent stearin, men saknar miljömärkning.

Titta efter miljömärkta ljus – Svanenmärkning syns tydligt

Oavsett varumärke på ljusen, så Sara Örberg om att titta efter Svanenmärkning på förpackningen. Svanenmärkta ljus måste nämligen uppfylla kriterier om att innehålla minst 90 procent stearin, det vill säga minst 90 procent av råvarorna ska vara förnybara, och uppfyller även miljökrav vad gäller sotbildning, tungmetaller, färgämnen och dofter. Svanenmärkta ljus får inte heller innehålla palmolja. Det är lätt att hitta Svanens miljömärkning på förpackningen.

Jonas Falck på Kemikalieinspektionen är inne på samma spår som Sara Örberg.

– Jag tycker man ska ta det säkra före det osäkra och köpa miljömärkta ljus, och vara försiktig med doftljus som kan innehålla allergena ämnen, säger han.

Doftljus kan vara mer skadligt än man tidigare trott, visade en studie vid National Centre for Atmospheric Science vid University of York från 2016. 

Doftljus mer skadligt än man tidigare trott

Forskarna upptäckte att doftljuset avger uppemot 100 gånger så höga koncentrationer av det giftiga ämnet formaldehyd, en färglös gas som i stora mängder kan vara cancerframkallande, än man tidigare haft kunskap om. Studien visade också att gifterna stannar kvar länge i inomhusluften, särskilt eftersom vi inte vädrar så mycket under de månader då vi tänder som flest ljus.

Doftljus avger höga koncentrationer av formaldehyd, en färglös gas som är giftig och i stora mängder kan vara cancerframkallande.Doftljus avger höga koncentrationer av formaldehyd, en färglös gas som är giftig och i stora mängder kan vara cancerframkallande.Doftljus avger höga koncentrationer av formaldehyd, en färglös gas som är giftig och i stora mängder kan vara cancerframkallande.
Doftljus avger höga koncentrationer av formaldehyd, en färglös gas som är giftig och i stora mängder kan vara cancerframkallande. Foto: Istock

Det är ingrediensen limonen, som ofta finns i doftljus, som förvandlas till det giftiga ämnet vid kontakt med luften. Limonen är ett allergiframkallande doftämne som vissa människor kan vara särskilt känsliga mot.

Enligt Jonas Falck måste allergiframkallande ämnen märkas ut på förpackningen.

– Det finns regler kring kemiska produkter som man inte tänker på att ljus omfattas av. Ansvaret för att följa de regler och kriterier för att bedöma hur farliga de är och också märka produkterna därefter vilar på företagen bakom produkten. Företagen som säljer ljusen är skyldiga att ha koll på att det inte är oacceptabla risker med dem, säger Jonas Falck och fortsätter:

– Det är snårigt. Jag skulle inte bli förvånad om det visar sig att man hittar ljus som bör märkas, men som inte är märkta.

LÄS MER: Få bort jobbiga stearinfläckar – så här gör du

Se även: