1 AV 3
Den allra vanligaste orsaken till bråk och osämja i tvättstugan handlar om tvätt- och torktider.
Foto: Jan Wiriden
2 AV 3
På andra plats på listan över vad som leder till osämja i tvättstugan kommer bråk om att det inte städats ordentligt.
Foto: Carmen Steiner/COLOURBOX
3 AV 3
Fler vill ha egen tvättstuga. Andelen hyresgäster med delad tvättstuga har sjunkit med fem procent, jämfört med för åtta år sedan.
Foto: Anna Hållams

Här är 8 galna saker som händer i tvättstugan

Visste du att var sjätte boende hamnar i bråk i tvättstugan?

Vanligast är bråk om tider, och ibland slutar det i handgemäng.

Men det finns också trostjuvar, blottare och folk som slaktar kött!

Fler och fler vill ha tvättmaskin i sin egen lägenhet, vilket en nyligen gjord undersökning av opinionsinstitutet Skop visar, som Hem & Hyra har beställt. Andelen hyresgäster med delad tvättstuga har sjunkit med fem procent, jämfört med för åtta år sedan. En förklaring är att man vill slippa möta sina grannar, inte helt obefogat då var sjätte person har hamnat i en konflikt i just tvättstugan.

 

LÄS OCKSÅ: 12 saker vi retar oss på med grannarna 

Bråk kommer på andra plats

Den allra vanligaste orsaken till bråk och osämja handlar om tvätt- och torktider, och konflikter om just stulna tider har blivit sju procent mer frekvent än när samma undersökning gjordes för tre år sedan. På andra plats kommer bråk om att det inte städats ordentligt, och på tredje plats kvarglömt ludd i torktumlaren. Och de som hamnar i flest konflikter, var fjärde person, är personer mellan 30-54 år, jämfört med de över 69 år där knappt var tionde person hamnar i bråk.

 

LÄS OCKSÅ: 11 oväntade saker du kan ha bikarbonat till

"Tvätt-troll" blir feltolkade

Något som är ganska unikt för Sverige är de så kallade tvättlapparna som vi alla stöter på med jämna mellanrum. Kanske har du även skrivit en själv? Men att bli ett ”tvätt-troll” är inget som rekommenderas. Enligt Eleonore Lind, medlare och expert på grannfejder, ska man aldrig sätta upp lappar:

- Lappar brukar bara leda till att konflikter eskalerar. En lapp ger alltför stort utrymme till att feltolka, säger hon till Hem & Hyra.

Det kan med andra ord bygga på osämjan ännu mer. Det allra bästa är i stället att vända sig direkt till den det gäller, och säga vad man tycker på ett konkret men vänligt sätt. Hjälper inte det kan man kontakta värden.

 

LÄS OCKSÅ: 

 5 vanliga misstag du gör när du dammsuger
Diskmedel oväntat bra till allt – 10 smarta knep
Nu vill alla bo som på hotell – se läckra hemmen
 

Vad är det värsta du har varit med om?

Här är 8 exempel som alla har lett till polisanmälan

1. Knytnävsslag i ansiktet:

När kvinnan skulle hämta sin tvätt låg alla hennes kläder på det smutsiga golvet, och en annan kvinna befann sig i tvättstugan. Argumentation uppstod och det hela slutade med att hon fick ett knytnävsslag rakt i ansiktet av den andra kvinnan.

2. Tvättade bildelar:

I det här fallet påstod fastighetsägaren att hyresgästen tvättat olika bildelar i tvättmaskinerna och att han därför tvingats byta ut dem fem gånger. Hyresgästen själv sa att han endast hade tvättat bilklädslar, men gick ändå med på att flytta därifrån.

3. Slickade och bet:

Det var när en kvinna stod och vek tvätt som en man kom in och tryckte upp henne mot väggen för att sedan börja slicka och kyssa henne i ansiktet, samt tafsa. När två andra kvinnor kom till undsättning bet han en av dem i armen.

4. Alltid naken i tvättstugan:

Den här 60-årige mannen roade sig under flera års tid med att klä av sig naken nere i tvättstugan när andra kom ner för att tvätta. Ibland gick han även omkring utan kläder i trapphuset. Något som skapade stort obehag och rädsla bland de andra boende. Mannen blev av hovrätten dömd att flytta eftersom man ansåg att störningarna kunde vara "skadliga för hälsan eller bostadsmiljön".

5. Samlade på trosor:

Många var de grannar som blev av med sina trosor, med jämna mellanrum, utan att förstå hur eller varför. En dag när en av de boende klev in i tvättstugan stod en 23-årig man och rotade igenom torkad tvätt, i jakt efter trosor att stjäla. När polisen gjorde en husrannsakan kunde man hitta en hel säck med trosor. Han dömdes till böter och skadestånd.

6. Stal tvätt och låste ut:

Detta fall handlar om en hyresgäst som hade slarvat med sina tvättider, haft sönder en maskin och härjat i trapphuset på olika sätt. Det hela slutade med att fastighetsägaren stal hyresgästens tvätt en dag och låste ut hen från tvättstugan. Fastighetsägaren polisanmäldes och lovade lämna tillbaka allt.

7. Slaktade i tvättstugan:

När den här hyresgästen skulle in och tvätta var det blodstänk på golv och bänk varvat med grishår. Efter utredning tror polisen att tvättstugan använts som slakteri då man hade haft en grisfest i området. Anmält som skadegörelse.

8. Bodde i tvättstugan:

Det var när en hyresgäst tyckte det luktade matos i tvättstugan som man kom på att en person gjort det till sin egen bostad. Men eftersom bostaden inte uppfyllde svensk standard och bygglov saknades avvisade man personen.

Källa: Hem & Hyra