Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>För hemmet

Publicerad 16 okt 2015 11:35

Här är 8 galna saker som händer i tvättstugan

<span>Den allra vanligaste orsaken till bråk och osämja i tvättstugan handlar om tvätt- och torktider.</span>
<span><br></span>

Den allra vanligaste orsaken till bråk och osämja i tvättstugan handlar om tvätt- och torktider.

1/3

Foto: Jan Wiriden

<span>På andra plats på listan över vad som leder till osämja i tvättstugan kommer bråk om att det inte städats ordentligt. <br></span>

På andra plats på listan över vad som leder till osämja i tvättstugan kommer bråk om att det inte städats ordentligt.

2/3

Foto: Carmen Steiner/COLOURBOX

<span>Fler vill ha egen tvättstuga. Andelen hyresgäster med delad tvättstuga har sjunkit med fem procent, jämfört med för åtta år sedan.</span>

Fler vill ha egen tvättstuga. Andelen hyresgäster med delad tvättstuga har sjunkit med fem procent, jämfört med för åtta år sedan.

3/3

Foto: Anna Hållams

Visste du att var sjätte boende hamnar i bråk i tvättstugan?

Vanligast är bråk om tider, och ibland slutar det i handgemäng.

Men det finns också trostjuvar, blottare och folk som slaktar kött!

Fler och fler vill ha tvättmaskin i sin egen lägenhet, vilket en nyligen gjord undersökning av opinionsinstitutet Skop visar, som Hem & Hyra har beställt. Andelen hyresgäster med delad tvättstuga har sjunkit med fem procent, jämfört med för åtta år sedan. En förklaring är att man vill slippa möta sina grannar, inte helt obefogat då var sjätte person har hamnat i en konflikt i just tvättstugan.

 

LÄS OCKSÅ: 12 saker vi retar oss på med grannarna

Bråk kommer på andra plats

Den allra vanligaste orsaken till bråk och osämja handlar om tvätt- och torktider, och konflikter om just stulna tider har blivit sju procent mer frekvent än när samma undersökning gjordes för tre år sedan. På andra plats kommer bråk om att det inte städats ordentligt, och på tredje plats kvarglömt ludd i torktumlaren. Och de som hamnar i flest konflikter, var fjärde person, är personer mellan 30-54 år, jämfört med de över 69 år där knappt var tionde person hamnar i bråk.

 

LÄS OCKSÅ: 11 oväntade saker du kan ha bikarbonat till

"Tvätt-troll" blir feltolkade

Något som är ganska unikt för Sverige är de så kallade tvättlapparna som vi alla stöter på med jämna mellanrum. Kanske har du även skrivit en själv? Men att bli ett ”tvätt-troll” är inget som rekommenderas. Enligt Eleonore Lind, medlare och expert på grannfejder, ska man aldrig sätta upp lappar:

- Lappar brukar bara leda till att konflikter eskalerar. En lapp ger alltför stort utrymme till att feltolka, säger hon till Hem & Hyra.

Det kan med andra ord bygga på osämjan ännu mer. Det allra bästa är i stället att vända sig direkt till den det gäller, och säga vad man tycker på ett konkret men vänligt sätt. Hjälper inte det kan man kontakta värden.

 

LÄS OCKSÅ: