1 AV 3
Har du lagt besticken på fel ställen i besticklådan?
Foto: Getty
2 AV 3
I en het debatt på sajten Reddit dividerar folk nu om vilket sätt som är det ”rätta” att lägga gafflar, knivar och skedar – och vilket håll besticken ska ligga åt.
Foto: Getty Images / E+
3 AV 3
Fick vi något svar på rätt och fel? Nej. Precis som med så mycket annat i livet gör alla lite olika och precis som de själva vill.
Foto: Shutterstock

Frågan som engagerar nätet: Hur ska besticken sorteras – egentligen?

Har du lagt besticken på fel ställen i besticklådan?  

I en het debatt på sajten Reddit dividerar folk nu om vilket sätt som är det ”rätta” att lägga gafflar, knivar och skedar – och vilket håll besticken ska ligga åt.

Svaret? Jaadu...

Det är en fråga på Nya Zelendska Reddit som fått många att rynka ögonbrynen och börja fundera på vad som faktiskt är rätt och riktigt – och vad som bara är ren vana. 

En användare skrev i början av veckan den stora frågan: 

”Hur sorterar ni er besticklåda?”

Frågan fick internet att engagera sig rejält

Användaren fortsätter med att skriva att hen själv i hela sitt liv lagt besticken i följande ordning, från vänster till höger: gaffel, kniv, sked och tesked i facken ovanför. ”Men jag har bott på platser där de har knivar längst till vänster”

Kommentarerna rullade snabbt in och diskussionen var igång. På torsdagsmorgonen hade inlägget med den oskyldiga frågan över 230 kommentarer.

LÄS MER: Så snuskiga är dina "rena" trosor 

Foto: Shutterstock

Det mest populära verkar vara ordningen: ”Stora knivar, knivar, gafflar, skedar, teskedar i botten och sen två andra med en röra av redskap tills du städar ut dem vart tredje år för att du inte kan hitta den j**la måttkoppen”.

LÄS MER: Vardagliga köksprylarna du garanterat förvarar fel

Andra, sällan talade om, förvaringsknep kom fram

En hel del komiska, med igenkännande erkännanden av den totala bristen på ordning, snarare än en tydlig sortering kom fram. En användare, som bara har tre sektioner i sin besticklåda beskriver att de i familjen sorterar upp bestick och köksredskap så här: 

Alla knivar, gafflar och skedar i en hög, med måttsats och andra skedar intryckta bakom. 

Köksverktyg som tång, stora skedar, träslevar, potatismosare, spatel osv, allt intryckt så du tvingas gräva ut allt igen för att hitta någonting.  

• Vassa saker samt överflöd från det tidigare, grävande rekommenderas inte.”    

LÄS MER: 15 prylar som bevisar att du börjar bli gammal 

Läggs handtagen inåt eller utåt?

Diskussionerna mynnar ut i flera andra engagerande sidospår, som ifall knivarna läggs med handtaget inåt eller utåt. Frågeställaren menar att det ju är smidigare att de ligger med handtaget inåt i lådan eftersom man snabbt ser om det är en kniv eller gaffel.

En annan försöker byta spår till vilken hand folk håller kniven i, där det visar sig att en hel del helst håller kniven i vänster hand och gaffeln i höger hand.

Foto: Getty Images/iStockphoto / iStockphoto

Så vad är rätt då?

Fick vi något svar på rätt och fel? Nej. Precis som med så mycket annat i livet gör alla lite olika och precis som de själva vill. Men diskussionen är minst sagt tankeväckande och underhållande. Det vi framförallt tar med oss är det briljanta pranket att ändra ordning i  besticklådan hemma hos någon annan: 

”Jag ändrade ordningen hos mina föräldrar när de var borta. Stäck dig efter en gaffel, få en sked! Det tog dem månader att förstå vad som hänt.”

LÄS MER: Hänga upp toarullen – vilket sätt är korrekt?