Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Josephine Juhlin-Lord är ordningskonsult och driver företaget Ordningsdoktorn.
Josephine Juhlin-Lord är ordningskonsult och driver företaget Ordningsdoktorn.
Josephine Juhlin-Lord är ordningskonsult och driver företaget Ordningsdoktorn.
Josephine Juhlin-Lord är ordningskonsult och driver företaget Ordningsdoktorn. Foto: Istock/Privat

Expertens tips: Skapa ordning och reda hemma – för alltid

Ordning och reda hemma är förstås skönt att ha – men svårt att få till och hålla kvar.

Hur skapar man egentligen bättre ordning? Och sedan behåller ordningen man skapat?

Ordningskonsulten Josephine Juhlin-Lord delar med sig av sina bästa tips och tricks och avslöjar det vanligaste misstaget många gör – som ger helt motsatt effekt.

Måste jag slänga för att skapa ordning?

– Nej, det måste du inte. Det viktigaste är att alla prylar har en egen plats och att de grupperas lika med lika genom hela hemmet. Och att man har för vana att lägga tillbaka igen efter användning. Men det är klart att det inte blir lika luftigt om man har tio potatisskalare i en låda. Då skulle jag säga att det är en bra idé att göra sig av med åtta. Bor man på en liten yta så är det klart att man behöver rensa och göra sig av med saker om hemmet är överfullt.

Vad är viktigast att tänka på när man planerar sin förvaring?

– Jag skulle säga att man börjar med att rensa utrymmet först och efter det ser man hur mycket förvaring som behövs. Sedan väljer man låda eller hyllsystem efter vad som ska förvaras där.

– Det är också bra att tänka på om man föredrar en dold eller öppen förvaring och om man önskar att den ska vara estetisk så den matchar övrig stil och inredning. Och sist men inte minst se till att utnyttja döda ytor och ta tillvara på takhöjden samt ovanför och bakom dörrar och under sängen.

Rofyllda rum ger energi. Anpassa din förvaring efter utrymmet. Hyllsystem Sydney består av vitlackade stålskenor, melaminklädda hyllor och trådkorgar, cirkapris enligt bild 5 500 kronor, Skånska byggvaror.
Tips! Insidan av garderobsdörren, under snedtaket, på sidan av sängbordet – leta efter dolda utrymmen som kan ha plats för snygga krokar, hyllor eller hängare.
Att ha lådor i lådan hjälper till med översikten. Förvaringslådor Godmorgon i plexiglas med lock, 129 kronor/set om 5 i olika storlekar, Ikea.

Om jag lyckas skapa ordning, hur gör jag då för att behålla den på längre sikt?

– Jag skulle säga rutiner och att hålla efter kontinuerligt, att skapa nya vanor som att alltid lägga tillbaka saker på sin plats igen och att rensa regelbundet, precis som vilken vardagsrutin som helst. Man kan till exempel välja att plocka undan några minuter varje dag eller en lite längre stund ett par gånger i veckan. Det är viktigt att hela familjen är med på tåget.

– Sedan rekommenderar jag att skapa ”mellanstationer”. De gör att man kan rensa flödande då saker och kläder som lätt blir liggandes, och som egentligen inte hör hemma någonstans, får en plats. Det kan till exempel vara ”skänka, sälja, växa-kläder” eller ”laga”. Stationerna gör att det blir lättare att hålla ordning över tid. Sedan att kanske tänka ”en in, en ut” när man handlar – samt att fråga sig själv vad jag vill ta in i mitt liv och hem.

Vilka är de vanligaste misstagen vi gör när det gäller förvaring?

– Vi tror oftast lösningen ligger i att handla på oss mer förvaring för att skapa ordning och plats för alla våra prylar när det egentligen handlar om att det är dags att rensa ut.

Hallen skapar första intrycket hemma. Skräddarsy din förvaring med hjälp av behändiga moduler i olika kulörer, mått 35 × 35 centimeter. Öppen modul, från 1 595 kronor, med modul med lucka, från 2 470 kronor, Montana.
Se till att utnyttja döda ytor och ta tillvara på takhöjden samt ovanför och bakom dörrar och under sängen.
Få full koll i köket och se vad du har med hjälp av vitrinskåp och öppna hyllor. Vitrinskåp Hemnes med glasdörrar och tre lådor, 3 995 kronor, öppen hylla Hemnets, 2 495 kronor, och förvaringskorg Trummis, 79 kronor, allt från Ikea.

Expertens bästa tips för ordning och förvaring hemma

• Klassikern ”låda i lådan” hjälper dig att lätt kunna se, skapa överblick och flytta runt.

• Skapa plats för mellanstationer för att lätt kunna rensa kontinuerligt – skänka, sälja, laga etc.

• Införskaffa en korg för snabbplockning som görs varje dag, som i sin tur sedan rensas samma kväll eller i närtid.

• Använd hela takhöjden för hyllor.

• Tänk till kring inköpen och hur de får plats i ditt hem. Och försök följa planerad inköpslista.

Bokhyllan Alvis enkel har både öppna hyllplan och dold förvaring, 80 × 235 centimeter, 6 999 kronor, och skrivbord Vessi, 110 × 60 centimeter, 4 995 kronor, Ellos home.
Tips! Se till att ha det du använder ofta nära till hands, resten trivs bra i snygga askar, boxar och lådor.
Plats för kreativitet! Byggbar vägghylla Wera, 60 × 121 ×30 centimeter, 1 195 kronor, ljus förvaringskorg Tora, 349 kronor, svart korg med lock, 1 195 kronor, allt från Mio.

Se även: