1 AV 3
Städa och tvätta på rätt sätt för att få ett hem med betydligt färre bakterier. Här får du reda på hur experten städar för att slippa otrevliga bakterier och ovälkomna smittor.
Foto: Istock
2 AV 3
De flesta bakterier är inte farliga, utan tvärtom nödvändiga. Men vissa bakterier är bra att städa bort för att undvika att bli sjuk.
Foto: Istock
3 AV 3
Mikrobiologen Charles Gerba tipsar om att använda desinficerande trasor i stället för rengöringssprej.
Foto: Istock

Experten: Så håller du ditt hem fritt från bakterier

Det kryllar av bakterier i våra hem.

Vi ser dem inte, och ibland är de kanske inte så farliga – men faktum är att många bakterier kan göra oss sjuka.

Här får du experternas tips på hur du håller ditt hem bakteriefritt.

Lite skit rensar magen och lite bakterier måste man få i sig för att stärka immunförsvaret. Det har man ju hört, eller hur? Och ja, det ligger något i det. För att lugna alla med bakterieskräck: de flesta bakterier är inte farliga, utan nödvändiga för vår hälsa. Men vissa bakterier är bra att städa bort för att undvika att bli sjuk – och när virus cirkulerar är det klokt att fundera på hur man har det hemma.

Charles Gerba är mikrobiolog på University of Arizona. I flera decennier har han studerat bakterier på toaletter, på kökssvampar, hur snabbt bakterierna sprider sig och mycket mer som har med just bakterier att göra. I en artikel på Prevention.com berättar han om hur han själv städar och hur han hindrar att ha för många bakterier hemma.

Här får du våra, och expertens, bästa vardagstips för att hålla bakterierna borta.

1. Se över köket – där finns flest bakterier

De flesta känner att badrummen är prio ett att rengöra, för där känns det smutsigast. Men faktum är att det är köket som är den mest utsatta platsen hemma – ja, till och med värre än badrummet. Värt att veta är också att influensavirus kan leva i upp till åtta timmar på en yta. Desinficera ofta ytor som används mycket så kan du utrota viruset innan det gör alla sjuka. Trots att man inte kan se bakterierna är de lätta att bekämpa.

Tre saker att rengöra extra noga i köket är skärbrädan, handtaget till kylskåpsdörren och vattenkranen som många tar i men sällan torkas av.

Se upp med handtaget till kylskåpet och frysen. Där tar vi flera gånger om dagen – så glöm inte att torka av det ofta också. Foto: Istock

2. Lägg inget på köksbänken som inte hör hemma där!

Vad brukar du egentligen ställa på köksbänken? Handväskan? Nycklar? Mobilen? Matkassar? Du är långtifrån ensam. Men sluta upp med det. Tänk på alla ställen de varit på – och det vill du inte ha i din mat. Desinficera alltid bänken innan du börjar laga mat. Och glöm inte att göra rent diskhon också.

3. Byt disktrasa ofta

Disktrasan och disksvampen är riktiga bakteriebomber, faktiskt det snuskigaste i hemmet – enligt undersökningar värre än toaletten. Använd bara disktrasan till att torka diskbänken och köksbordet och ha andra trasor till annat. Och byt så ofta du kan, vissa experter säger varje dag, men det kanske känns ofta – byt åtminstone en gång i veckan. Vill du kan du köra trasorna i diskmaskin eller koka dem, eller lägga i mikron i två minuter så bakterierna dör. Sköter du och rengör trasan rätt kan du få den att hålla längre innan du byter ut den – läs mer här.

4. Bort med tvålresterna

Bakterier älskar kalk- och tvålrester. Skölj därför alltid av och torka rent både badkar, dusch, golvbrunn och handfat. Har du en tvål i en tvålkopp? Rengör och torka då även tvålkoppen ofta, annars kommer du till slut tvätta dina händer med en bakteriefylld tvål.

Gör ren tvålkoppen med jämna mellanrum, annars samlas mängder av bakterier runt din tvål. Foto: Istock

LÄS MER: Så enkelt gör du eget rengöringsmedel – giftfritt! 

5. Stäng in tandborsten i ett skåp

Många har tandborsten i en mugg på handfatet eller på en hylla ovanför. Men där bör du tänka om – det finns nämligen lika mycket bakterier i tvättstället som i toalettstolen. Och står tvättstället bredvid toalettsolen ökar riskerna för bakterieangrepp på tandborsten ännu mer. Förvara tandborsten i ett stängt skåp, och skölj både tandborste och diska mugg efter varje gång.

6. Fäll ner locket på toaletten

Fäll alltid ned toalettlocket innan du spolar. Detta eftersom bakterierna annars flyger ut i badrummet och skapar en bajstornado. Bakterierna kan flyga flera meter. Torka även av alla ytor med ett desinficerande medel med jämna mellanrum.

7. Tvätta tygpåsarna

Charles Gerba tycker att det borde vara en varningstext på tygpåsarna som allt fler tar med sig till affären. ”50 procent av personerna som använder dem tvättar dem aldrig, och de har fler bakterier än dina underkläder”, säger han till Pervention.com. Det vill säga: glöm inte bort att tvätta påsarna då och då!

8. Tvätta händerna när du tagit i blöt tvätt

”Vi har testat människors händer efter att de tagit i blöt tvätt som de lagt i tumlaren, och det var E. coli-bakterier på dem”, säger Charles Gerba. Anledningen? Bakterierna från tvätten samlas i tvättmaskinens trumma och inte ens tvättmaskinen klarar av att få bort allt när man kör på de normala 40 graderna.

I handdukar samlas lätt bakterier när de är fuktiga. Kom ihåg att hänga upp handduken ordentligt så att den får torka när den använts. Och byt handdukar ofta. Foto: Istock

9. Glöm inte att byta handdukar ofta

Handdukar som hänger i badrummet blir snabbt smutsiga och fulla av bakterier. Byt därför handduk minst en gång i veckan. Har du barn ska du helst byta oftare. Kom ihåg också att hänga upp handduken ordentligt när den är blött, så att den hinner torka och inga onödiga bakterier samlas i den.

Glöm inte att byta även kökshandduken ofta!

LÄS MER: Så ofta borde du tvätta dina handdukar och lakan

10. Städa med desinficerande trasor i stället för rengöringssprej

De flesta av oss använder rengöringssprej hemma – men få gör det korrekt. Enligt Charles Gerba ska man blöta ner ytan och låta det vara i tio minuter. Så gör nästan ingen och därmed blir ytorna kanske inte lika rena som vi tror.

”Jag gillar att använda desinficerande trasor i stället och i vår forskning har vi sett att de är lika bra som rengöringsmedel.”

Men det går inte att använda en trasa till ett helt kök – då drar du bara runt bakterierna. Charles Gerba säger att han brukar ha tre stycken när han städar köket.

LÄS MER: Få bättre luft hemma! Guide till populära luftfuktare

LÄS MER: Gör rent skärbrädan med bästa husmorsknepet