Döstäda: 8 saker du kan rensa ut nu så andra slipper
Får du en klump i magen när du tänker på att rensa hemma? Här är expertens bästa knep för att komma i gång.
Många saker kan säljas, skänkas eller återvinnas utan mycket grubblande. Vi tipsar om åtta saker du kan göra dig av med direkt.
Dödstäda efter dig nu – så andra slipper!
Att städa efter någon annan som gått bort är sällan en rolig tillställning. Men egen döstädning, som det kallas, kan vara det när du får ett luftigare hem och dessutom kan tjäna pengar på sålda prylar.
Men att ta tag i rensningen hemma kan ändå för många kännas övermäktig.
– När man ser allting bara huller om buller så ser man liksom ingen ände på det. Jag tror att små avgränsande projekt är bra. Då känner man att man kommer framåt, säger Eva Maria Karlander som skrivit boken ”Rensa ut och lev lättare”.
Att träna på att rensa genom att börja skänka till välgörenhet är ett tips för att komma i gång med rensandet.
– Just nu behövs det mycket saker till välgörenhet av olika orsaker; räntor och energipriser har gått upp och fler väljer att köpa begagnat för att spara pengar. Men även intresset för miljö och återanvändning har ökat i och med samhällsutvecklingen.
Mycket av det man har hemma går att sälja begagnat på exempelvis Blocket, Tradera, loppis eller lokala köp- och säljsajter på Facebook. Ett annat tips är att kolla upp vad välgörenhetsorganisationer som Erikshjälpen, Stadsmissionen och Röda korset behöver. Ofta lägger de ut på sina hemsidor och i sociala medier vad de är i behov av just nu.
– Då kan det kännas mer motiverat att börja leta hemma i sina garderober tycker jag själv.
Kom i gång med rensandet – Eva Marias 5 tips!
1. Planera och ta rum för rum. Gör upp ett schema och planera din tid noga för när du ska rensa och vad som ska rensas under den tiden. Kanske kan du börja med det rum där du vistas mest, eller tvärtom, allt för att skapa en liten förändring som gynnar dig själv i slutändan.
2. Inför köpstopp. När man börjar rensa skapas tomrum och då är det lätt hänt att man köper något nytt. Försök i stället att bromsa dig själv och fundera när du handlar över vilka saker du verkligen behöver.
3. Ingen reklam. För att hjälpa dig själv på vägen kan du sätta upp en "ingen reklam, tack!" på din brevlåda och avregistrera dig från reklammejl – allt för att undvika impulsshopping.
4. Välj unika saker. När du rensar bland saker hos en person som inte längre finns är det bra att välja ut några få unika saker som ger dig positiva minnen. Annars är det lätt att samla på sig för mycket. Samma tankesätt kan fungera utmärkt när man rensar hos en själv.
5. Ge bort. Skänka till välgörenhet eller ge bort till någon annan är kanske det bästa att göra med saker som man själv inte vill ha längre. Då får prylen leva vidare och kommer till användning – och behöver inte slängas. Då kan det kännas lättare att rensa bort prylarna.
8 saker du kan göra dig av med direkt
1. Gamla mobiler och annan elektronik
Har du gamla mobiler, datorer, cd-spelare, sladdar eller andra elektronikapparater som du inte använt på flera år lär du inte få användning för dem igen. Då är det bara att säga tack och adjö och bege sig till återvinningscentralen. Genom att rensa ut och återvinna gör du dessutom klimatet en stor tjänst. Elskrot hör nämligen till det avfall som påverkar klimatet mest. Mobiler innehåller till exempel en mängd olika mineraler och metaller som kan återvinnas och bli till något nytt.
2. Kläder du aldrig använder
För stora, för små, trasiga eller osköna. Kläder du inte använt på ett år kommer du med stor sannolikhet aldrig mer använda. Liksom elektronik hör textilier till värstingarna när det kommer till klimatpåverkan. Sälj kläder du aldrig använder och tjäna en slant, eller skänk till någon som faktiskt har behov av dem. Det kommer att kännas så mycket bättre än de gånger du plockar fram de där för små jeansen som du år efter år försöker dra upp över låren. Lämna kläder som inte går att laga till textilåtervinningen så kan de förvandlas till något nytt.
3. Dubbletter och prylar som inte används
Behöver du två hålslagare på hemmakontoret, sex vispar i kökslådan och 30 lakan i linneskåpet? Enligt organiseringsproffset Marie Kondo räcker det att fråga sig själv en sak: Gör den här prylen mig glad? I så fall ska du spara den. Allt annat som inte skänker dig någon glädje eller har ett syfte kan du göra dig av med.
4. Gamla leksaker
En fin leksak som ingen leker med längre kan vara värd att bli älskad av någon annan. Sälj på loppis eller lägg ut till försäljning på en lokal köp- och säljsajt.
Gamla favoriter som lekts mycket med kanske inte längre har något större värde. Men det behöver inte betyda att någon kan ha glädje av den. Lämna leksakerna på återvinningscentralens återbruksstation eller skänk till välgörenhet.
Riktigt gamla plastleksaker kan innehålla giftiga ämnen som ftalaterna som förbjöds 2007. Rekommendationen är att rensa ut leksaker i mjukplast som tillverkades innan det.
5. Gammalt smink och hudvårdsprodukter
Mascara håller i upp till sex månader, läppstift omkring ett år – likt många hudvårdsprodukter. Gå igenom badrumsskåpet och kasta utgångna produkter så slipper du även en hel del bakteriehärdar – och i värsta fall en otrevlig inflammation. Och ett råd: köp inte på dig mer än du hinner använda.
6. Utgången medicin och gamla hälsopreparat
Liksom smink och hudvårdsprodukter har mediciner och hälsopreparat ett bäst före-datum. Att plocka fram och smutta på en gammal slatt kåvepenin som du fick för din halsfluss förrförra vintern är ingen höjdare om du får ont i halsen igen. Gå igenom medicinskåpet – troligtvis har du någon gammal burk eller förpackning som stått lite för länge – och lämna in till ett apotek.
7. Gamla räkningar och annan oviktig post
Sparar du på årsbesked från CSN, kvitton från mataffären, telefonräkningar och andra dokument med flera år på nacken är det dags att rensa, kanske rentav tömma några pärmar. På Konsumentverkets sajt hemkonsulent.se kan du läsa om regler om hur länge du ska spara olika typer av kvitton. Sedan – ordna så att du får dina kvitton, räkningar och annan post digitalt.
8. Trasiga grejer
Behöver vi säga det? Saker som har gått sönder och som inte går att reparera är inte värda att spara på. Lämna till återvinningen och gå vidare.
LÄS MER: Ordning hela året: Så här rensar du smart hemma
LÄS MER: Minimalisternas tips för en mindre prylfixerad jul
LÄS MER: Städa köket skinande rent – husmorstips för hela köket