Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Döstäda: 8 saker du kan slänga nu – så dina barn slipper

Får du ångestklump i magen när du tänker på att rensa i hemmet? Det finns knep att ta till för att göra proceduren lättare. 

En del saker kan faktiskt gå rätt ner i sopen, skänkas till välgörenhet eller läggas ut på auktion utan mycket grubblande.

Här är expertens tips hur du kommer igång med rensningen och tips på 8 prylar du enkelt kan göra dig av med på en gång!

Att döstäda efter någon annan är sällan en rolig tillställning. Men egen döstädning kan vara det! Foto: Istock

1. Så kommer du igång med rensandet!

Känns det fel att slänga sakerna som ligger och skräpar på vinden, i skjulet eller i botten av garderoben kan man ge dem nytt liv på auktion eller i en välgörenhetsshop.

Så varför inte köra i gång med rensandet på en gång? 

Att döstäda efter någon annan är sällan en rolig tillställning. Men egen döstädning kan vara det! Tänk bara på allt utrymme, extra stålar och dina barn eller nära och kära som slipper ta hand om saker du ändå tröttnat på när du går bort!
Men att ta tag i rensningen kan för många kännas övermäktigt.
– När man ser allting bara huller om buller så ser man liksom ingen ände på det. Jag tror att små avgränsande projekt är bra. Då känner man att man kommer framåt, säger Eva Maria Karlander som skrivit boken ”Rensa ut och lev lättare”.
Här ger hon sina tips om hur du kommer igång med rensandet.
 

Döstäda hemma hos dig själv

Planera. Gör upp ett schema och planera din tid noga för när du ska rensa och vad som ska rensas under den tiden. Kanske kan du börja med det rum där du vistas mest, eller tvärtom, allt för att skapa en liten förändring som gynnar dig själv i slutändan.

Inför köpstopp. När man börjar rensa skapas tomrum och då är det lätt hänt att man köper något nytt. Försök i stället att bromsa dig själv och fundera när du handlar över vilka saker du verkligen behöver.

Ingen reklam. För att hjälpa dig själv på vägen kan du sätta upp en "ingen reklam, tack!" på din brevlåda och avregistrera dig från reklammejl – allt för att undvika impulsshopping.

Välj unika saker. När du rensar bland saker hos en person som inte längre finns är det bra att välja ut några få unika saker som ger dig positiva minnen. Annars är det lätt att samla på sig för mycket. Samma tankesätt kan fungera utmärkt när man rensar hos en själv.

Ge bort. Skänka till välgörenhet eller ge bort till någon annan är kanske det bästa att göra med saker som man själv inte vill ha längre. Då får prylen leva vidare och kommer till användning – och behöver inte slängas. Då kan det kännas lättare att rensa bort prylarna.

Döstäda efter nära och kära

 Ofta är det inte bara du som bestämmer vad som ska sparas och slängas efter att en nära anhörig eller familjemedlem gått bort. Eva Maria Karlander rekommenderar att hela syskonskaran/familjen erbjuds att vara delaktig i rensandet så att det inte blir bråk i efterhand. 

– Om inte alla kan vara på plats kan man fotografera sakerna och skicka bilder till varandra, säger hon. Man kan också lägga sakerna i ett förråd efter bortgången och vänta tills tiden är mogen, tipsar hon.

 

LÄS MER:Svensk döstädning – trenden som sprider sig över världen

 

 

Samlartallrikar utan värde. Foto: LENNART NILSSON

2. Samlartallrikar utan värde

 

Köpte du jultallrikar under 60-, 70- och 80-talet, i hopp om att de skulle stiga mycket i värde? Då kan det vara dags att antingen börja duka med det blåvita porslinet eller göra sig av med det. Intresset för jultallrikarna matchar inte det stora utbudet och tallrikar som säljs för tusentals kronor är få.

 

Gamla papper. Foto: Istock

3. Gamla papper 

 

Sparar du på årsbesked från CSN, räkningar, lönespecar, pensionspapper och andra dokument med flera år på nacken är det kanske dags att rensa, eller kanske rentav tömma några pärmar. Treåriga kvitton på köp och orderbekräftelser, sjuåriga deklarationspapper och tioåriga kvitton från hantverkare och vitvaruinköp som kan behövas vid försäljning är inte längre värda mer än papperet de står på.

 

För små kläder. Foto: Istock

4. För små kläder

Det är möjligt att du en dag kommer komma i de där kläderna som du gång på gång försöker få upp över låren, eller stänga i ryggen. Men tänk vad mycket utrymme du kan nyttja om du rensar lite i garderoben, lyfter fram kläder som faktiskt passar och ger de andra kläderna till någon som faktiskt behöver dem.

 

Välanvända leksaker. Foto: Shutterstock

5. Välanvända leksaker

En leksak som knappt lämnat förpackningen kan vara värd att spara, men gamla favoriter som ofta tagits fram ur leksakslådan har inte något större värde. En del plastleksaker kan även innehålla giftiga ämnen.

 

Sladdar, kablar, laddare, mobiler... Foto: Shutterstock

6. Sladdar, kablar, laddare, mobiler...

Har du en gammal mobilladdare, cd-spelare, sladdar och andra apparater som du inte använt på flera år lär du inte använda dem igen. Då är det bara att säga tack och adjö och bege sig till tippen. Spara inte en gammal kabel utifall...

 

Gammalt smink och krämer. Foto: Shutterstock

7. Gammalt smink och krämer

Mascara håller bara i sex månader, läppstift ett år – likt många hudvårdsprodukter. Gå igenom badrumsskåpet och kasta utgångna produkter så slipper du även en hel del bakteriehärdar.

 

Utgången medicin och gamla hälsopreparat. Foto: Shutterstock

8. Utgången medicin och gamla hälsopreparat

 

Liksom smink och hudvårdsprodukter har mediciner och hälsopreparat ett bäst före-datum. Att plocka fram och smutta på din gamla slatt kåvepenin som du fick för din halsfluss förrförra vintern är nog ingen höjdare om du får ont i halsen igen.
Gå igenom medicinskåpet – alltid finns det någon gammal burk eller förpackning som stått lite för länge – och lämna in till ett apotek nästa gång du har vägarna förbi ett.

 

Foto: Shutterstock

9. Trasiga grejer

 

Behöver vi säga det? Saker som har gått sönder och som inte går att reparera är inte värda att spara på. Släng och gå vidare!

LÄS MER: Med Kon Mari-metoden behöver du aldrig städa igen
LÄS MER: Här är 10 saker som du önskar att du aldrig gjort dig av med