Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>För hemmet

Publicerad 8 feb 2016 13:42

Din tvättmaskin kan vara en snuskfälla

Att tvätta på låga temperaturer i moderna snålspolande maskiner är bra för miljön. Men kläder blir inte alltid helt rena.

Att tvätta på låga temperaturer i moderna snålspolande maskiner är bra för miljön. Men kläder blir inte alltid helt rena.

1/3

Foto: Colourbox

Underkläder, strumpor, handdukar och lakan bör tvättas i minst 60 grader för att bakterierna ska dö.

Underkläder, strumpor, handdukar och lakan bör tvättas i minst 60 grader för att bakterierna ska dö.

2/3

Foto: Barabas Attila

<span>I låga temperaturer samlas det även lätt smuts, fett, tvättmedels- och kalkrester i maskinen vilket leder till dålig lukt vilket kan smitta av sig på kläderna. Något att tänka på om man delar tvättstuga med många.</span>

I låga temperaturer samlas det även lätt smuts, fett, tvättmedels- och kalkrester i maskinen vilket leder till dålig lukt vilket kan smitta av sig på kläderna. Något att tänka på om man delar tvättstuga med många.

3/3

Foto: Colourbox

Se upp – din tvättmaskin kan vara en riktig snuskfälla!

Brukar du bara tvätta på låg temperatur ska du läsa detta.

Du har förmodligen fullt av bakterier i dina textilier.

Vi har ofta fått höra att vi ska tvätta i lägre temperaturer för att spara på både textilier och miljö. En genomsnittlig familj tvättar därför i dag stora delar av sin tvätt på 30 och 40 grader. 

LÄS OCKSÅ: Så blir dina kläder ännu vitare i tvättmaskinen

Tvätten luktar unket

Men vad som har hänt är att allt fler människor märker att tvätten luktar unket. Den har blivit ett stinkande bakterie-, svamp- och mögelproblem.

Och mörka kläder drabbas mer av dålig lukt än ljusa eftersom kulörtvättmedel inte har blekmedel i sig. En del tror att det räcker med extra tvättmedel, men det gör det inte. Tvärtom kan det i stället göra att inte allt sköljs ur och ligger kvar i tygerna och skapar irritation.

LÄS OCKSÅ: 8 galna saker som händer i tvättstugan

Bakterier dör vid 60 grader

För faktum är att enligt studier börjar bakterierna dö först vid 60 grader. Tillväxten av mikroorganismerna gynnas av både de låga temperaturerna, miljöanpassade kulörtvättmedel, och den minskade vattenförbrukningen som lämnar rester kvar, i både tvätt och maskiner. Bakterier trivs nämligen jättebra i både 30 och 40 grader. Tvättar man exempelvis underkläder och strumpor i 40 grader, och de inte är av bomull, går inte bakterierna bort, utan sköljs bara runt.

LÄS OCKSÅ: Gör ren tvättmaskinen med ett enkelt knep

Torktumlaren dödar bakterier

Så åtminstone bör underkläder, strumpor, handdukar och lakan tvättas i minst 60 grader. Och för att vara säker på att det blir helt rent är torktumlaren den bästa bakteriedödaren.

Sedan är det också så att med låga temperaturer samlas det även lätt smuts, fett, tvättmedels- och kalkrester i maskinen vilket leder till dålig lukt. Och den lukten kan komma att ”smitta av sig” på kläderna.

Artikelinspiration: Metro.se, Elgiganten.se, Rådrön.se

Relaterat