1 AV 3
Enkla knepet som får disktrasan att bli som ny igen!
2 AV 3
Wettextrasan är en av disktrasorna som kan återvinnas.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Trasan förmultnar på sex veckor.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Din disktrasa är en miljöhjälte – släng den inte i soporna

Disktrasan blir saggig, börjar lukta illa eller blir missfärgad – och åker ner i vanliga soporna. 

Men sluta med det. Trasan kan användas många gånger om – och det många inte vet är att wettex-trasan är komposterbar!

Det finns en hel del saker med disktrasan som det sällan talas om och alla kanske inte har koll på.

Visste du till exempel att Wettextrasan är en svensk uppfinning? Det var civilingenjören Curt Lindquist som uppfann Wettex när han arbetade på Celloplast i Norrköping 1949. 

Han experimenterade lite och lät tvättsvampar av cellulosa gå genom en köttkvarn – idén var född. För att hålla samman materialet tillsatte han bomull. För att suga upp så mycket som möjligt tillsatte han kristaller av natriumsulfat som tvättades ur vilket gav som små porer i duken – och disktrasan som finns i miljontals svenska hushåll såg dagens ljus. 

Namnet på trasan kommer från sammanslagningen av ”vet” och ”textile”. Foto: Christian Örnberg/Expressen

Det var Curt Lindquists fru som kom på namnet av engelskans wet textile, våt textil. Redan under 60-talet började trasan säljas i ett 50-tal länder och än i dag görs disktrasan i fabriken i Norrköping. En svensk klassiker alltså.  

Kan kastat i den komposterbara påsen

Något annat som kanske inte är helt känt när det kommer till Wettex är att trasan går att kasta i komposten. Den är alltså biologiskt nedbrytbar!

Trasan är nämligen gjord av de naturliga materialen cellulosa och bomull och förmultnar på åtta veckor. 

Se upp för bakterier – men kasta inte direkt

Disktrasan är ett av de mest bakteriehärdade föremålen i hemmet. Inte konstigt – den är ju till för att städa. Men när trasan känns smutsig behöver den inte gå i komposten direkt. 

För att få den ren kan du köra den i mikron i två minuter, koka den i några minuter eller tvätta i maskin på minst 60 grader. 

Disktrasan kan kokas, tvättas och diskas. Foto: Christian Örnberg/Expressen

Gäller inte alla disktrasor

Men viktigt att veta är att det inte är alla märken av disktrasor som är biologiskt nedbrytbara. Titta på innehållsförteckningen innan du väljer i vilken påse du kastar alltså. Wettex-trasan består av två tredjedelar cellulosa och en tredjedel bomull medan andra nedbrytbara trasor innehåller 100 procent cellulosa. 

Men många andra av de vanligare trasorna i handeln innehåller bland annat plasten polypropylen, som alltså inte kan komposteras. 

Biologiskt nedbrytbar, inte ekologisk

Värt att komma ihåg är att det faktum att någonting är biologiskt nedbrytbart inte behöver betyda att produktionen av materialet är helt miljövänlig eller ekologiskt. Viskosblandningen i cellulosan (som innefattar kemikalier), bomullen och förpackning kan vara saker som inte är ekologiska när det kommer till disktrasor. 

LÄS MER: Du sorterar svart plast helt i onödan