1 av 3: De nya miljömärkta värmeljusen från Fixa består av 95 procent rapsvax och 5 procent paraffin. Foto: Axfood
2 av 3: Nu blir Axfoods märke Fixa först i Sverige med Svanenmärkta värmeljus gjorda på rapsvax – en helt miljövänlig och vegansk råvara. Foto: Axfood
3 av 3: I Sverige använder vi 18 000 ton ljus per år. De flesta är tillverkade av paraffin som bidrar till växthuseffekten när de brinner. Foto: Coulorbox

Därför Svanenmärks ljusen med det farliga innehållet

Axfoods varumärkte Fixa lanserar en ny serie miljövänliga artiklar. 

Bland annat får deras värmeljus av rapsvax blivit Svanenmärkta – trots att den innehåller det miljöfarliga ämnet paraffin. 

Experten förklarar varför. 

I Sverige använder vi 18 000 ton ljus per år. De flesta är tillverkade av paraffin som bidrar till växthuseffekten när de brinner. 

Nu blir Axfoods märke Fixa först i Sverige med Svanenmärkta värmeljus gjorda på rapsvax – en helt miljövänlig och vegansk råvara.

Axfood: Vill att återvinningen ska funka

Ljuset uppfyller även Svanens miljömärkta krav gällande sotbildning, tungmetaller, färgämnen och dofter – och kopparna är av återvunnen plast. 

– Värmeljus är kontroversiella på många sätt och det som mest diskuteras är aluminiumkoppen, som tar mycket el att tillverka, och vekhållaren av plåt som är magnetisk och måste pillas bort för att aluminiumet ens ska gå att återvinna – annars sorteras det som järn. Därför vill vi ha en kopp där återvinningen faktiskt funkar, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood och fortsätter:

– Det andra är att vi vill ha en produkt med bioråvara, och då ser vi rapsvax som det bästa.

LÄS MER: Därför ska du alltid ta bort vekeshållaren i ljuset

Vekhållaren på ljushållaren i aluminium måste tas bort för att aluminiumet ska kunna återvinnas. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Svanenmärkta – men innehåller paraffin

De nya miljömärkta värmeljusen från Fixa består av 95 procent rapsvax och 5 procent paraffin. Men till skillnad från rapsvax är paraffin alltså inte förnybart, och det är en mineralolja, fossil olja, ofta en restprodukt från oljeindustrin. 

För fyra år sedan gick Norska Folkhälsoinstitutet ut med varning där de jämställer användandet av paraffinljus med passiv rökning. Vidare säger svenska Naturskyddsföreningen att paraffinljus avger farliga partiklar och leder till sjukdomar. Ändå har Svanen satt sitt märke på värmeljusen med paraffin i. 

LÄS MER: Du har antagligen tänt ljus fel – i hela ditt liv

Josephine Jansson, rådgivare på Miljömärkning Sverige. Foto: Fredrik Hjerling

Svanen: Tillåter paraffin av produktionstekniska skäl

Josephine Jansson är rådgivare på Miljömärkning Sverige, som ansvarar för Svanen och EU-Blomman hon förklarar att Svanen kräver minst 90 procent förnybara material och tillåter upp till 10 procent icke förnybar råvara i ljusen.

– Att vi tillåter paraffin beror på produktionstekniska skäl, man kan behöva paraffin i ljusen för att få en högre smältpunkt eller att de ska släppa från formen beroende typ av ljus. Man brukar säga att paraffinljus sotar mer och att det av hälsoskäl därför är bättre med stearinljus. Men alla Svanenmärkta ljus ska klara strikta krav på sotindex, det gör dessa trots att de har en liten mängd paraffin i sig, säger hon.

Men även om ljuset med paraffin i sig uppnåt kravet för sotindex, och enligt Svanen då inte utgör hälsofara hoppas Axfood på att hitta ett sätt att få fram ett helt förnyelsebart värmeljus i framtiden, säger Åsa Domeij. 

Vilken förnybar råvara är bäst i ljus?

Ett ljus som är gjort av förnyelsebara källor och är Svanenmärkta är stearinljus. Men de är ofta framställda av talg, alltstå animaliskt fett, och därför inte veganska, vilket värmeljus gjorda på rapsolja är.

Stearin görs av förnybar råvara. Vilken förnybar råvara är bäst i ljus, rent miljömässigt?

– Våra krav tillåter både restprodukter från slakterier, som ju är bra att det kommer till nytta, och från växtbaserade råvaror som raps. Så det beror ju på vad man föredrar, det är bra att det finns flera aktörer. Vi tillåter inte soja, palmolja och restprodukten PFAD, som bidrar till skogsskövling, säger Josephine Jansson på Svanen.

Foto: Axfood

De nya Svanenmärkta värmeljusen från Fixa säljs på Willys, Hemköp, Tempo och Eurocash. Brinntiden är 6 timmar och priset för en förpackning med 27 värmeljus ligger på cirka 30 kronor.

Fixas nya serie med miljöprodukter består också av fryspåsar gjorda av förnyelsebar råvara - tillverkade av minst 90 procent sockerrör och producerade i Sverige med el från vindkraft. Fixas soppåsar och avfallspåsar är till 100 procent gjorda av återvunnen plast. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!