1 av 4: Redan de gamla romarna och grekerna trodde starkt på lagerbladens helande kraft och åt dem färska, torkade eller tillsammans med vatten för att hålla sjukdomar borta. Foto: Getty Images
2 av 4: Lägg lagerbladen i en säker ljusbehållare och tänd på. Lukten som sprider sig i ditt hem kommer att göra dig lugn, samt ta bort stress och andra spänningar. Foto: Fotolia
3 av 4: Oljan från lagerbladen har antibakteriella egenskaper och innehåller eukalyptol som man vet kan minska symptom vid förkylning och influensa. Foto: Fotolia
4 av 4: Det är ingen slump att lagerbladen i dag ses som en symbol för hopp, seger och hjältedåd. Foto: Fotolia

Därför ska du elda lagerblad hemma

Trodde du att lagerblad var något man bara använder i mat?

Lagerblad är en magisk ört som kan förgylla både kropp och själ.

Den motverkar stress och håller sjukdomar borta. Här är tricket! 

Har du tänkt på att vissa hem har en speciell aura, en viss lukt som får dig att må bra, känna lugn och balans? Det kan vara så enkelt att just de använder sig av lagerblad. 

Det är nämligen så att lagerblad inte bara kan användas till matlagning. Redan i det gamla Rom och Grekland var denna ört mycket populär som medicin. Man trodde starkt på dess helande kraft och åt dem både färska, torkade eller tillsammans med vatten för att hålla sjukdomar borta.

 

LÄS OCKSÅ: Malin: ”Ikea-tallrikarna går inte att äta på” 

 

Lagerblad som smärtlindring

Förmodligen också därför man ser lagerbladen som en symbol för hopp, seger och hjältedåd. I dag har det faktiskt också visat sig via studier att bladen både kan stilla smärta, verka antiinflammatoriskt och motverka njursten. Oljan från lagerblad har dessutom antibakteriella egenskaper och innehåller eukalyptol som man vet kan minska symptom vid förkylning och influensa.

 

LÄS OCKSÅ: Nya trenden - nu ska vi odla TomTato! 

 

Bra för blodsockret

Enligt en studie från 2009 ska det även vara bra mot diabetes typ 2 då det har en positiv inverkan på blodsockret. Det i sin tur minskar risken för hjärtsjukdomar vilket händer att man får som en följd av diabetes. Enligt en ny studie har man dessutom funnit att extrakt från lagerblad kan hjälpa till att döda cancerceller. 

 

LÄS OCKSÅ: Så enkelt gör du en giftfri och billig doftspray 

Foto: Getty Images

Vill du använda dig av lagerbladens bra egenskaper finns ett både bra och enkelt sätt att göra det på. Det enda du behöver är:

• Ljusbehållare

• Några torkade lagerblad

• Tändstickor

Väldoftande hem utan stress

Lägg sedan lagerbladen i ljusbehållaren och tänd på dem. Lukten som sprider sig i ditt hem kommer att göra dig lugn samt ta bort stress och andra spänningar. Många säger också att deras muskler slappnar av redan efter 10 minuter. Varför då detta? Det beror på innehållet metyleugenol. Som bonus får du dessutom ett väldoftande hem som inte bara du och din familj utan också dina gäster kommer att älska!

Obs! Tänk på att torkade lagerblad brinner fort, så iakttag försiktig när du sätter eld på dem.

Källa: Livestrong.com, Healthline.com

 

LÄS OCKSÅ:

Inred med gröna växter – här är trenderna som gäller 2017 

Så snuskig är din egen hårborste – kan sprida infektioner! 

12 olika kryddor du odlar enkelt hemma  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!