Sedan 2015 är det förbjudet att slänga aluminiumkopparna i den vanliga metallbehållaren på återvinningsstationen.
Sedan 2015 är det förbjudet att slänga aluminiumkopparna i den vanliga metallbehållaren på återvinningsstationen. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Därför ska du alltid ta bort vekeshållaren i ljuset

Du slänger väl inte använda värmeljus i den vanliga metallåtervinningen?

Trots förbudet som infördes 2015 är det fortfarande många som gör det. Och som hoppar över att pilla bort den lilla vekeshållaren från behållaren.

Det säljs nästan 300 miljoner värmeljus per år i Sverige. Ändå är det många som saknar kunskapen om hur man sopsorterar utbrunna värmeljus. De utbrunna värmeljusen klassificeras nämligen inte som förpackningar längre. 

Enligt en ny tolkning av ett av EU:s direktiv är det sedan våren 2015 förbjudet att slänga aluminiumkopparna i den vanliga metallbehållaren på återvinningsstationen. Tidigare betalade värmeljustillverkarna en avgift för att aluminiumkoppen skulle samlas in och återvinnas, men med den nya tolkningen likställs värmeljusen med gravljus – och de räknas inte som förpackning.

Ljuskoppen går till spillo utan återvinning

Fortfarande är det många som slänger sina värmeljus på de vanliga återvinningsstationerna vilket skapar problem, extraarbete och höga kostnader som konsumenterna får betala i slutänden. Dessutom, om alla värmeljuskoppar i Sverige skulle återvinnas på rätt sätt skulle vi spara tillräckligt med energi för att värma hela 8 500 hus. 

Men var gör man då av med dem? Det är lite olika i olika kommuner. Generellt kan man säga att bemannade och inhägnade återvinningscentraler tar emot använda värmeljus.

LÄS MER: Här är ljusen du ska välja om du vill mysa miljövänligt

Hur sorterar man värmeljus för att återvinna dem?

Först och främst ska du pilla bort vekeshållaren som sitter i botten av värmeljuskoppen. Vekeshållaren är gjord av järn, till skillnad från själva koppen som är tillverkad av aluminium. Båda ska återvinnas på återvinningscentralen (soptippen) och inte på en återvinningsstation. Båda sorteras som metallskrot. På återvinningscentralen sorteras järnet ut med magneter, och sitter då vekeshållaren kvar i koppen hamnar båda i järnsorteringen och eldas upp. Så: trots att de ska slängas på samma ställe behöver vekeshållaren först separeras från aluminiumkoppen för att det ska bli rätt.

Tänk på att det ibland kan skilja sig mellan olika kommuner. Dubbelkolla med din kommun om du är osäker!

Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Miljö-larmet: Tända ljus släpper ut lika mycket koldioxid som 67 000 bilar 

LÄS MER: Så tänder du ljusen rätt och får dem att hålla längre

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!