Det säljs nästan 300 miljoner värmeljus per år i Sverige. Ändå är det många som saknar kunskapen om hur man sopsorterar utbrunna värmeljus. Värmeljus är nämligen en av de vanligaste felsorteringarna vi gör, enligt Stockholm Exergi.
De utbrunna värmeljusen klassificeras inte som förpackningar sedan 2015. Enligt en ”ny” tolkning av EU:s direktiv är det sedan snart sex år tillbaka förbjudet att slänga aluminiumkopparna i den vanliga metallbehållaren på återvinningsstationen.
Metallplattan som håller veken och själva koppen är tillverkade av olika material. Om du pillar loss dem från varandra blir det enklare för sorteringsmaskinerna på återvinningscentralen att skilja dem åt.
Ljuskoppen går till spillo utan återvinning
Fortfarande är det många som slänger sina värmeljus på de vanliga återvinningsstationerna vilket skapar problem, extraarbete och höga kostnader som konsumenterna får betala i slutänden. Dessutom, om alla värmeljuskoppar i Sverige skulle återvinnas på rätt sätt skulle vi spara tillräckligt med energi för att värma hela 8 500 hus.
Men var gör man då av med dem? Det är lite olika i olika kommuner. Generellt kan man säga att bemannade och inhägnade återvinningscentraler tar emot använda värmeljus.
LÄS MER: Här är ljusen du ska välja om du vill mysa miljövänligt
Hur sorterar man värmeljus för att återvinna dem?
Först och främst ska du pilla bort vekeshållaren som sitter i botten av värmeljuskoppen. Vekeshållaren är gjord av järn, till skillnad från själva koppen som är tillverkad av aluminium. Båda ska återvinnas på återvinningscentralen (soptippen) och inte på en återvinningsstation. Båda sorteras som metallskrot. På återvinningscentralen sorteras järnet ut med magneter, och sitter då vekeshållaren kvar i koppen hamnar båda i järnsorteringen och eldas upp. Så: trots att de ska slängas på samma ställe behöver vekeshållaren först separeras från aluminiumkoppen för att det ska bli rätt.
Tänk på att det ibland kan skilja sig mellan olika kommuner. Dubbelkolla med din kommun om du är osäker!
LÄS MER: Miljö-larmet: Tända ljus släpper ut lika mycket koldioxid som 67 000 bilar
LÄS MER: Så tänder du ljusen rätt och får dem att hålla längre