Sover du med sovrumsdörren öppen eller stängd?
1 av 2: Sover du med sovrumsdörren öppen eller stängd? Foto: ADOBE STOCK
En stängd sovrumsdörr kan nämligen sakta ner brandlågors spridning, minska giftig rök och förbättra syrenivåer och minska temperatur.
2 av 2: En stängd sovrumsdörr kan nämligen sakta ner brandlågors spridning, minska giftig rök och förbättra syrenivåer och minska temperatur. Foto: Adobe Stock

Därför ska du alltid stänga dörren innan du somnar

Sover du med sovrumsdörren öppen eller stängd?

En stängd dörr kan vara skillnaden mellan liv och död om det börjar brinna, enligt den amerikanska organisationen UL.

Att stänga sovrumsdörren bör vara en lika självklar del av kvällsrutinerna som att hoppa i pyjamasen och borsta tänderna. I alla fall enligt den amerikanske organisationen UL som driver kampanjen #CloseBeforeYouDoze. 

En stängd sovrumsdörr kan nämligen sakta ner brandlågors spridning, minska giftig rök och förbättra syrenivåer och minska temperatur. Enligt UL har vi under de senaste decennierna fått allt mindre tid att fly från en eventuell bostadsbrand. Vi har gått från 17 till tre minuter eller mindre. Detta skulle kunna bero på att vi använder allt mer brännbara material i våra hem i kombination med en allt öppnare planlösning. 

Testa brandvarnaren - helst en gång i månaden

Oavsett stängd sovrumsdörr eller inte - brandvarnare som fungerar och är placerade på rätt ställen ökar dina chanser att upptäcka en eventuell brand under natten. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) råder alla att placera brandvarnare i anslutning till samtliga sovrum i din bostad.

Enligt en undersökning som MSB genomfört finns en brandvarnare i nästan alla svenska hem (97 procent). Däremot uppgav 35 procent att de aldrig testar sin brandvarnare och över hälften att de gör det mer sällan än varannan månad.

– Vi behöver testa brandvarnaren, helst en gång i månaden. Brandvarnare kan ge dig den extra minut du behöver för att rädda liv, varna andra, larma eller släcka, säger Anders Lundberg, brandingenjör på MSB i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Brandmännens varning för farliga prylarna i hemmet 

LÄS MER: Så här brandsäkrar du ditt hem – 10 bra tips 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!