Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det finns mycket vi kan göra i hemmet för att dra ner på energislöseriet, som att äta mer grönt.Det finns mycket vi kan göra i hemmet för att dra ner på energislöseriet, som att äta mer grönt.Det finns mycket vi kan göra i hemmet för att dra ner på energislöseriet, som att äta mer grönt.
Vattenkokare är det mest effektiva sätt att koka upp vatten.Vattenkokare är det mest effektiva sätt att koka upp vatten.Vattenkokare är det mest effektiva sätt att koka upp vatten.
1 AV 2
Det finns mycket vi kan göra i hemmet för att dra ner på energislöseriet, som att äta mer grönt.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Vattenkokare är det mest effektiva sätt att koka upp vatten.
Foto: Istock

Därför ska du alltid använda vattenkokare när du lagar mat

Det behöver inte vara svårt att vara miljövänlig. 

Visste du exempelvis att vattenkokaren är en riktigt bra energisparare? 

Här är några enkla saker du kan göra i vardagen för att vara mer klimatsmart!

En forskningsstudie från Lunds universitet 2017 har identifierat fyra livsstilsval som är de mest effektiva för att minska en persons koldioxidavtryck: äta en växtbaserad kost, undvika flygresor, leva utan bil och ha färre antal barn. Men det finns också andra, mer vardagliga saker vi kan göra. 

För någonting måste vi alla göra. Här är en motiverande anledning: Forskare rekommenderar att en individs årliga utsläpp av koldioxidekvivalenter måste ligga på 2,1 ton år 2050 om målet att begränsa den globala medeltemperaturökningen till lägre än 2 grader ska uppnås. Koldioxidekvivalenter är ett mått på utsläpp av växthusgaser som tar hänsyn till att olika sådana gaser har olika förmåga att bidra till global uppvärmning 2017 låg siffran på 6,7 ton per person inom EU, 13.5 ton för Kanada, 16,3 ton för Australien och 16,4 ton för USA.

Här är några tips på hur du lever mer miljövänligt:

Använd vattenkokare när du lagar mat

Foto: Shutterstock

Ska du koka upp vatten är det bäst att använda en vattenkokare för att snabbt komma upp i de höga temperaturerna. Med vattenkokare kokar vattnet upp snabbare än på en spisplatta, vilket tar mindre energi. 

Så här: Om du kokar upp vatten på en vanlig spis tar det cirka tio minuter och det drar över 200 Wh (wattimme). Om du däremot kokar upp lika mycket vatten i en vattenkokare tar det cirka fyra minuter och drar under 140 Wh. Du sparar både energi, pengar och tid. 

LÄS MER: Så här lätt rengör du din vattenkokare 

Dra ut laddaren och stäng av tv:n

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Mobilladdaren drar energi även när den inte laddar mobilen. Det finns också rapporter om att den kan överhettas och börja brinna. Så ha för vana att dra ur laddaren när mobilen inte laddas. 

Även tv:n drar energi i stand-by-läge. Ju större en tv-skärm är desto mer energi drar den när den står på. Även en separat digital-tv-box kan dra lika mycket el som en mindre tv. 

En smidig sak är att med hjälp av en grenkontakt med strömbrytare stänga av flera apparater samtidigt. 

Satsa på kvalitet – och välj bort köttet ibland

Foto: Colourbox

Kött är det livsmedel som påverkar miljön mest. Så skippa köttet om du verkligen vill göra skillnad! 

Eller om du nu är en obotlig köttälskare (påhittat ord, alla kan vara vegetarianer), ät åtminstone djur mindre ofta. Och när du väl gör det, välj kött som gör störst nytta för miljön, nämligen det ekologiska och svenska naturbetesköttet, som bidrar till en rik biologisk mångfald.

Det finns massa proteinrik, näringsrikt och god köttfri mat, det är lugnt. I dag äter dessutom vi svenskar i genomsnitt så mycket kött att vi ökar risken för tarmcancer, bröstcancer, diabetes, övervikt och hjärt- och kärlsjukdomar. Så att dra ner lite på muskelbitarna är både bra för kropp och klimat.

Höj temperaturen – i kylen alltså

Foto: Popescu Gelu Sorin/Colourbox

En kyl och frys drar ungefär 25 procent av all energi som går åt i hemmet. Spara energi genom att hålla rätt temperaturer, kylen ska ha +5 grader och frysen -18. Varje extra grad kallare i frysen ökar energianvändningen med 5 procent.

Och glöm inte att frosta av frysen regelbundet.

Tvätta fulla maskiner – utan sköljmedel

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Se till att fylla maskinerna innan du sätter i gång dem. Det gäller både diskmaskinen och tvättmaskinen. Eller ställ in maskinen på halv tvätt/disk om den funktionen finns. 

Överdosera inte och kom ihåg att välja miljömärkta tvättmedel. 

Sköljmedel behövs inte för att göra tvätten ren och innehåller farliga kemikalier som hamnar i naturen, så klarar du dig utan är det bra för miljön. 

LÄS MER: Så gör du billigt, väldoftande och miljövänligt sköljmedel – av ättika

Källsortera, återbruka, köp second hand

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Det finns massa sätt för att slippa producera nytt – vilket ju slösar massa energi. Källsortera det som går, handla kläder second hand och ha koll på begagnatsidor för möbler. Eller varför inte uppdatera möblerna i stället för att göra dig av med dem! 

Om du köper second hand sparar du upp till 97 procent av den energi som gått åt för att tillverka nya kläder. Att producera massa nytt känns ju väldigt onödigt och energikrävande när vi har producerat så mycket redan, eller hur!

Välj förnybar energi

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Det är lätt att byta elavtal, om man vill göra det. 

I dag erbjuder de flesta stora – och små – elbolag alternativet att få energin från förnybar energi, som vattenkraft, vindkraft, solenergi och bioenergi. 

I Sverige kan vi klappa oss lite på axeln när det kommer till det här. Ett mål för klimat- och energipolitiken till år 2020 är att minst 50 procent av energianvändningen ska täckas av förnybar energi. Redan 2012 överträffades målet och 2015 kom 54 procent av energin som användes i Sverige från förnybara energikällor. 

LÄS MER: Därför ska du aldrig ha syntet i kläderna

Lev bilfritt

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Okej, den här punkten är kanske inte det lättaste för de som inte bor i en storstad. Men faktum är att leva bilfritt är en av livsstilsvalen som vi kan göra i vardagen som minskar klimatpåverkan mest. Det och att få ett barn färre. Och äta mindre kött.

En person som väljer att leva bilfritt kan spara 2,4 ton av koldioxidekvivalenter per år. Igen ett mått på utsläpp av växthusgaser som tar hänsyn till att olika sådana gaser har olika förmåga att bidra till global uppvärmning och igen: en individ bör släppa ut max 2,1 ton per år!