1 AV 3
Brukar du hälla ner resterna efter bakningen i vasken? Sluta genast!
Foto: Istock
2 AV 3
Foto: Istock
3 AV 3
Mjöl blir nämligen som cement i avloppen och kan bidra till rejäla stopp i rören.
Foto: Shutterstock

Därför ska du aldrig spola ner mjöl i slasken

Brukar du hälla ner resterna efter bakningen i vasken? Sluta genast!

Mjöl är liksom fett någon som kan skapa rejäla stopp i avloppet.

Här är sakerna du aldrig ska spola ner i avloppet.

Många har nog hört om det 130 ton gigantiska fettberg som under flera, flera år tornade upp i Londons rör och till slut satte igen hela avloppssystemet så man var tvungen att spränga sig igenom det 2013. Staden har fortfarande stora problem med blockeringar i avloppen på grund av fetter och ”smörjor som stelnar” enligt de ansvariga för Londons avloppssystem.

I Sverige har vi också fettberg som proppar igen avlopp. Som tur är inte lika stora som i London, men problemet finns både i hemmet och i kommunala avloppsledningar.

Fettavskiljare hjälper mot de värsta stoppen

Flera kommuner har eller har haft problem med stopp i stadens ledningar, vilket krävt rejäla genomspolningar av rören. Ledningar i anknytning till exempelvis pizzerior kan lättare bli igensatta på grund av mjöl och mattfett som spolats ned i avloppet. 

I många kommuner, bland annat i Stockholm, har man installerat större fettavskiljare för att hindra stopp i avloppen, och i längden slippa att det blir stora stopp i ledningarna under marken. 

Mjöl går att använda för rengöring av diskhon. Men spola inte ner det! Foto: Shutterstock

Mjöl för fin diskho – men spola inte ner

Mjöl är en grym produkt för rengöring av diskhon. Och enkelt är det också: häll i några matskedar mjöl i den torra diskhon och gnugga på och voila! Ytan blir skinande ren.

Men! Se till att ta bort alla rester av mjölet innan du sköljer av diskhon. Mjöl som blandas med vatten blir nämligen som cement i rören. Det bildar klumpar som riskerar att växa till stopp med översvämning som följd. Och det i sin tur kan bli en kostsam historia.

I diskhon är det bara vatten och andra ofarliga vätskor samt diskmedel, då helst miljömärkta, som får spolas ner. Rinnande fett ska man hälla i en gammal förpackning och kasta i soporna. 

Det är också viktigt att tänka på vad man spolar ner i toaletten. Där ska inte heller matrester eller liknande ner utan bara sådant som passerat kroppen och toapapper. 

Andra saker du inte ska spola ner i avloppet:

• Fett och olja - När det stelnar blir det liksom mjölet hårt som sten. 

• Råa ägg – när det kommer varmt vatten på dem kan de stelna. 

• Kaffesump – tillsammans med fett resulterar det lätt i en propp. 

• Stearin – stelnar och kan skapa propp.

• Målarfärg, gips, puts, spackel, betong – häll i burk, låt stelna och kasta i stället.  

• Kaustiksoda – Det frätande medlet kan försämra ledningsförmågan i röret och du vill inte ha den på dig om du skulle behöva öppna rören.

• Cigarettfimpar, snus och kondomer

Källa: Svenskt vatten

LÄS MER: Därför ska du inte slänga bort vattnet du sköljt ris med

Se även: