Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Ulrika Fransson, 42, tillsammans med barnen Harald, 12, Flora, 8 månader och hunden Sando. Flora ligger i en hemmasnickrad barnvagn, som väcker mycket uppmärksamhet.
Foto: Privat
2 AV 2
Så här ser vagnen ut i sin helhet. Ulrikas krav på vagnen var att den skulle kunna lastas med grejer och att liggdelen skulle kunna tas loss. Dessutom skulle den kunna köras på landet.
Foto: Privat

Ulrika fick nog av priserna på barnvagnar – byggde en egen

Varför köpa en barnvagn för 15 000 kronor när man kan göra sin egen?

Ulrika Fransson, 42, tog hjälp av sin pappa och byggde en i trä.

– Den har lådbilsbroms och kan aldrig få punktering, säger hon till Expressen.

Tvåbarnsmamman och scenografen Ulrika Fransson är uppvuxen i skärgården med en pappa som alltid tillverkat allting själv. Det som inte fanns i skärgården, det gjorde man själv, helt enkelt.

Numera bor Ulrika inne i Stockholms stad, på Lilla Essingen, och väcker uppmärksamhet med sin annorlunda barnvagn, berättar tidningen Mitt i.

 

LÄS OCKSÅ: Här är huset som är byggt av gamla sopor

Fick nog av överflödiga funktioner

Ulrika Fransson har svårt för allt slit- och släng hon möter varje dag. Hon lever verkligen som hon lär och tar tillvara på saker hon hittar i grovsoprum, kastar ingenting utan skänker till behövande, och köper aldrig nytt.

När Ulrika skulle få sitt andra barn, Flora, nu 8 månader, (har även Harald, 12) blev familjens barnvagn från 70-talet stulen. Och efter att ha besökt en barnvagnsaffär och blivit instruerad om allehanda ”överflödiga” funktioner som de nya barnvagnarna har, och dessutom sett prislapparna, samtidigt som expediten säger ”vill du inte ge det bästa till ditt barn?”, fick Ulrika nog. Hon ville inte ens köpa en begagnad ”proffsvagn”.

– Jag gick direkt hem och ritade en egen vagn. Och sedan har pappa, som är snickare, hjälpt till att bygga den, berättar Ulrika.

 

LÄS OCKSÅ: Rostig husvagn blev rena rama drömmen

Lådbilsbroms och fällbart handtag

Kraven hon hade var att den skulle få plats i hissen, kunna lastas med grejer och att liggdelen kan tas loss. Samt kunna köras på landet. Pappan fixade lådbilsbroms och fällbart handtag, och det bästa av allt, den kan aldrig få punktering. Dessutom är vagnen målad med kokt linolja, och täcket har vaxduk på ena sidan, för att klara regn.

Vart hon går får hon uppmärksamhet, och folk kommer hela tiden fram och vill prata. Om allt.

– Det är fantastiskt, säger Ulrika. De pratar om allt ifrån föräldrar som inte har tid med sina barn till hur mycket mat vi kastar i det här landet. Den här vagnen öppnar verkligen upp för samtal. Och folk från andra lite fattigare länder säger att det känns ”som hemma”. Även äldre människor gillar den väldigt mycket.

 

LÄS OCKSÅ: 5 smarta saker du kan göra med kaffekoppen

"En man trodde jag sålde korv i vagnen"

Alla tycker någonting om konsumtionen och köphetsen i dag, och de allra flesta verkar tycka att det har gått för långt, enligt Ulrika. Och alla utom ett par stycken har varit odelat positiva till vagnen.

– En kvinna ville läxa upp mig och kom och sa till mig att jag skadar mitt barn på grund av de skakningar som blir i vagnen då den saknar fjädring. Men barn har ju klarat sig i allehanda vagnar och skrindor genom alla år. Sedan var det en man som passerade och liksom i förbifarten sa att ”vissa gör vad som helst för uppmärksamhet”. En annan man trodde att jag sålde korv när jag var på en marknad, haha.

 

LÄS OCKSÅ: Oväntade sätten du kan använda bröd på