1 av 3: När hettan bli olidlig kan luftkonditionering vara på sin plats. Men vill du inte köpa ett kylsystem kan du testa att göra ett eget. Foto: Shutterstock
2 av 3: Det gjorde Susanne Persson i Örebro förra sommaren av saker hon redan hade hemma. ”Kalluften kommer på en gång. Det brukar ta ungefär en halvtimme och sedan har temperaturen i rummet gått ner några grader.” Foto: Privat
3 av 3: <p>”Till skillnad från en vanlig fläkt som bara gör att varmluften cirkulerar i rummet kyls luften ner eftersom den passerar isen i hinken först”, berättar Susanne.<br></p> Foto: iStock

Svettigt hemma? Så enkelt bygger du en egen AC

Behövs svalka i värmen? Testa att göra en enkel AC. Allt du behöver är en fläkt, en hink och några gamla petflaskor.

När hettan bli olidlig kan luftkonditionering vara på sin plats. Men vill du inte köpa ett kylsystem kan du testa att göra ett eget. Det gjorde Susanne Persson i Örebro förra sommaren av saker hon redan hade hemma.

LÄS OCKSÅ: Saras knep för att slippa getingar gör succé

Hink, pet-flaskor och fläkt

Den hemmagjorda AC:n består av en hink med tre hål i. I hålen stack Susanne avklippta 50 centiliters petflaskor med botten utåt. Hinken är fylld med större vattenfyllda petflaskor som har frysts till is. Ovanpå hinken placerade hon en fläkt som, när den sätts i gång, sprutar ut nerkyld luft genom de små flaskorna på sidan av hinken.

LÄS OCKSÅ: Här är 10 andra bra tips för att få det svalt hemma

Foto: Privat

Sänker temperaturen på en halvtimme

– Kalluften kommer på en gång. Det brukar ta ungefär en halvtimme och sedan har temperaturen i rummet gått ner några grader, säger Susanne Persson.

Den hemmagjorda luftkonditioneringen plockar hon fram så fort det blir varmt. Ofta får den gå en stund i sovrummet innan det är dags att sova, för att ge svalka.

– Till skillnad från en vanlig fläkt som bara gör att varmluften cirkulerar i rummet kyls luften ner eftersom den passerar isen i hinken först.

LÄS OCKSÅ: Se en liknande AC – som inte kräver någon el

GUIDE: 5 POPULÄRA FLÄKTAR FÖR SOMMARHETA DAGAR

Foto: Nordic Home Culture FT-514

Nordic Home Culture FT-514

Pris: Hitta billigaste priset på denna fläkt just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Golvstående tornfläkt med tre hastigheter och en motor på 45W. Har en praktisk timerfunktion där du kan senarelägga start med två timmar.

Foto: Tristar VE-5923/5924

Tristar VE-5923/5924

Pris: Hitta billigaste priset på denna fläkt just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Budgetbordsfläkt med stilren design och två hastigheter. Med en svängningsvinkel på 75 grader så cirkulerar den luften effektivt i rummet.

Foto: AEG ETV VL 5527 MS N

AEG ETV VL 5527 MS N

Pris: Hitta billigaste priset på denna fläkt just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Tyst och snygg fläkt i metall med tre hastigheter och motor på 50W. För dig som behöver en lite större prisvärd fläkt.

Foto: Honeywell HT-900

Honeywell HT-900

Pris: Hitta billigaste priset på denna fläkt just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Tystgående budgetfläkt med tre hastigheter som kan monteras på vägg eller användas på bord. Enkel och vinklingsbar.

Foto: Dyson AM06

Dyson AM06

Pris: Hitta billigaste priset på denna fläkt just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Det lyxiga valet med många fina funktioner. Snygg design, kraftfullt luftflöde och svänger kring sin egen tyngdpunkt för att fördela luftströmmar runtom i rummet. Tystgående och energisnål.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!