Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Att golvvärme blivit så populärt är inte konstigt, det är skönt med varma golv när temperaturen kryper neråt. Komforten, med en jämnare och mer spridd värme jämfört med element, är också en fördel.Att golvvärme blivit så populärt är inte konstigt, det är skönt med varma golv när temperaturen kryper neråt. Komforten, med en jämnare och mer spridd värme jämfört med element, är också en fördel.Att golvvärme blivit så populärt är inte konstigt, det är skönt med varma golv när temperaturen kryper neråt. Komforten, med en jämnare och mer spridd värme jämfört med element, är också en fördel.
Men vad ska man tänka på innan man lägger in golvvärme? Här nedan kan du läsa om det viktigaste du behöver veta.Men vad ska man tänka på innan man lägger in golvvärme? Här nedan kan du läsa om det viktigaste du behöver veta.Men vad ska man tänka på innan man lägger in golvvärme? Här nedan kan du läsa om det viktigaste du behöver veta.
1 AV 2
Att golvvärme blivit så populärt är inte konstigt, det är skönt med varma golv när temperaturen kryper neråt. Komforten, med en jämnare och mer spridd värme jämfört med element, är också en fördel.
Foto: iStock
2 AV 2
Men vad ska man tänka på innan man lägger in golvvärme? Här nedan kan du läsa om det viktigaste du behöver veta.
Foto: Colourbox

Skaffa golvvärme – viktiga saker att tänka på

Golvvärme har blivit allt populärare, både för att det är skönt och för att det är en ger en bra uppvärmning. Men vad ska man tänka på innan man lägger in golvvärme? Här är det viktigaste du behöver veta. 

De flesta nybyggda villor har golvvärme. Att golvvärme blivit så populärt är inte konstigt, det är skönt med varma golv när temperaturen kryper neråt. Komforten, med en jämnare och mer spridd värme jämfört med element, är också en fördel. 

Golvvärme ofta energieffektivt

Dessutom är golvvärme ofta energieffektivt, i synnerhet om det är vattenburen golvvärme. En del system har också blivit smartare med en bättre reglering som hjälper att hålla temperaturen jämn. Innan du lägger in golvvärme är det dock några saker du bör tänka på. Ta gärna hjälp av fackman och gör inget själv om du inte är övertygad om att du klarar av det. 

 

LÄS OCKSÅ: 11 fina hus under 500 000 kronor – mäklarens tips inför köpet

Att tänka på med golvvärme:

1. Elektrisk golvvärme med värmekabel och värmefolie måste läggas ut och installeras av en behörig elinstallatör. Vattenburen golvvärme får du lägga ut och förbereda själv men du bör låta en certifierad rörmokare trycktesta och ansluta systemet. 

2. Ta gärna hjälp av behörig expert för att avgöra vilken typ av golvvärme som passar i de rum där du vill ha golvvärme. Fel golvvärmelösning under ett trägolv kan till exempel skada träet genom uttorkning och sprickbildning. Det finns olika lösningar för nästan alla sorters golv.

3. Vilken typ av golvvärme väljs också efter vilken uppvärmning ni har. Har du ett eluppvärmt hus blir det elburen golvvärme, med vattenburen uppvärmning kan du koppla på vattenburen golvvärme. 

4. Grunden i golvet spelar även roll för vilken värmelösning som läggs in. Man kan gjuta in rör i betong, sätta kassetter i träbjälklag eller lägga skivor med rören i. 

5. Vill du ha golvvärme i badrum eller andra våtrum behövs tätskikt. Tänk också på att alltid ha tillräckligt med isolering . 

6. Golvvärme tar en bit på höjden så se till att det finns utrymme att ta av om du ska renovera och lägga in golvvärme. 

 

LÄS OCKSÅ: Sköna spabad och badtunnor – guide till 13 härliga bad

Fördelar med golvvärme

√ Det är energieffektivt och ofta kan man få lägre uppvärmningskostnader. 

√ Det är lättare att städa eftersom ni slipper element.

√ Det ger en skön och jämn värme. 

√ Man slipper kalla golv. 

 

Källor: Boverket.se, Golvportalen.se, Mikael Juhlén, produktchef på Uponor. 

 

LÄS OCKSÅ:

* Se upp i skogen! Älgflugan bits och vill bygga bo på dig

* Så får du orkidéerna att vara fina längre – superknepet!

* Skadedjur hemma – stor guide hur du blir av med oönskade gäster

* 12 enkla knep som spar energi hemma