Slipp klagomål Vill du byta kulör helt och hållet på ditt hus? Prata med kommunen om vad som gäller i ditt bostadsområde.

Sätt ny färg på fasaden

Äppelgrönt, ljusgult, dimgrått eller dala-blått?
När huset ska få en ny kostym är det många beslut som ska tas.
Förutom att välja kulör måste du välja rätt färgtyp också.

Att måla om ett normalstort bostadshus tar tid. Det är ingenting man fixar över ett par helger. Även när det gäller husmålning är grundarbetet nästan det viktigaste: För att färgen ska fästa ordentligt se till att tvätta noga och skrapa bort flagad färg. Hur lång tid det tar att måla beror förstås på hur stort huset är, om det är mycket detaljer, många fönster och massor av snirklig snickarglädje som också ska målas. Har du riktigt ont om tid och huset skriker efter ny färg så kanske det kan vara vettigt att anlita en målarfirma. Använd rotavdraget!
En annan variant, om du vill göra jobbet själv är att dela upp målningen på flera säsonger. Måla framsidan ena sommaren och fortsätt med gavlar och baksida året därpå.
Innan du sätter igång: ta hjälp av din färghandlare. Skriv ner alla frågor du har. Snåla inte på bra målarmaterial utan satsa på penslar och verktyg av hög kvalitet. Det lönar sig i längden. Det roligaste med att måla om sitt hus är ju att välja färg. Innan du slår till, tänk på att ditt färgval ska stämma överens med både husets arkitektur och de övriga husen i bostadsområdet. Tänk också på att det inte är bara fasaden som ska målas. Grund, fönster, dörrar, snickerier, tak och andra detaljer ska också färgsättas.
För att få inspiration åk eller promenera runt och spana in hus. Säkert hittar du någon färgkombination som faller dig i smaken. Tveka inte, ring på dörren och diskutera färgen med husägaren. Vem blir inte glad om någon tycker om ens hus?
Är du ändå osäker på vilken kulör du vill ha, köp olika nyanser på småburkar. Måla en planka eller masonitskiva och ställ framför husväggen. Spana in vad som händer i både solljus och skugga. Färgen skiftar med ljusets hastighet.

Slamfärg, linolja, lasyr, puts eller akrylatfärg?

Faluröd. Med sina 300 år på nacken toppar den faluröda slamfärgen fasadmatchen. Den är ju väl beprövad vid det här laget och finns i flera kulörer som gult, svart och pärlgrått. Fler fördelar: den är både lättarbetad och prisvärd. Gamla färg-lager borstas av före ommålning, vilket innebär att det är fullt möjligt att byta kulör från rött till grått. Färgen ger en matt yta och passar till nytt och ohyvlat trä.

Linoljefärg är också en hederlig gammal målningsteknik som finns i regnbågens alla nyanser och kan strykas på både hyvlad, fin- och grovsågad panel. Färgen ska strykas i tunna lager.

Lasyr
är ett samlingsnamn för all färg som inte är heltäckande. Väljer du att måla med lasyr kommer underlaget att synas igenom lite grann. Färgen kan tillverkas med olika bindemedel. Enkel att använda på nytt trä.

Putsfärg. Med olika metoder kan en putsad yta få olika strukturer. Slät eller grovkorning. Putsfärgen är fuktkänslig och suger lätt upp vatten. Kan målas på mineraliska underlag som tillexempel betong.

Akrylatfärg är en vattenbaserad plastfärg som av många proffs kallas för en modern variant av linoljefärgen. Mycket mer lättarbetad eftersom färgen inte behöver arbetas in i underlaget som oljefärgen, utan kan strykas på ganska flödigt. Ett plus till är att både händer och penslar är lätta att göra rent.

Järnvitriol.
Vill du att din fasad ska se lite väderbiten och grånad ut så kanske järnvitriol kan vara ett alternativ. Järnvitriol kan köpas i pulverform och sedan blandas ut med vatten. Det grånande resultatet kommer efter ett par månader för så lång tid tar den kemiska processen. Tekniken ger inget större skydd mot varken fukt eller mögel. Men den ger fasaden en snabbare grå yta som ett obehandlat trä så småningom får av väder och vind.

Måla Svanenmärkt

Alcro-Beckers får en guldstjärna för att de var först (2009) ut i Norden med Svanenmärkt utomhusfärg för både puts, trä och betong. Idag har fler tillverkare fått en Svan på sina produkter.
För att klara en Svanenmärkning ställs det stora krav på att produkten är minst lika bra eller ännu bättre än de produkter som inte har märkningen. Miljökraven är stränga och gäller hela arbetsprocessen: Från produktion till innehåll.

Vill du veta vilken färgtyp ditt hus är målat med?

Ta en trasa och fukta den med lite T-röd. Gnid trasan försiktigt på fasaden. Blir trasan kladdig och klibbig är det förmodligen en vatten-buren akrylatfärg. Slamfärg färgar alltid av sig även om trasan är torr. Är fasaden full av flagor och sprickor så kan det vara en gammal oljefärg. Är du osäker så tveka inte att rådgöra med din färghandlare. Det finns experter även på fasadmålning. Vad du gör, chansa inte. Det kan kosta pengar!

FAKTA

Steg-för-steg


Tvätta först
1 Börja med att tvätta fasaden. Budgetalternativ duger bra, det vill säga vanligt diskmedel som du späder med vatten. Tvätta bort diskmedlet med svamp och ljummet vatten. Låt torka ordentligt. Har du däremot mögel- eller algväxt på din husfasad så bör du tvätta med ett speciellt algtvättmedel.

Skrapa & täta
2 Ytan som ska målas måste både vara torr, ren och fri från mögel, sot och fett. Lösa färgflagor skrapas bort med stålborste eller färgskrapa och gammalt ruttet trä måste bytas ut. Sprickor och hål kan tätas med latexfog (plastfärg) eller linoljekitt (linoljefärg). Impregnera alla trärena ytor med träolja. För att färgen ska fästa ordentligt så kan fasaden behöva ruggas upp med sandpapper.

Måla noggrant
3 Gör grundarbetet riktigt noga. Grädden på moset blir ju själva färdig-strykningen. Den görs alltid två gånger.

Mer information kan du hitta här: alcro.se falurodfarg.com fargriket.com flugger.se fresks.se kulturhantverkarna.se gysinge.nu nordsjoidedesign.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!