1 av 6: 1. Grunda & mura. Tänk igenom var grillen ska stå. Hur blåser vinden oftast? När­heten till ditt kök? Gräv sedan bort grässvålen och ytterligare 30 centimeter ned. Fyll hålet med 20 centimeter sättgrus. Gjut en betongsockel som murstenarna kan vila på. För att undvika tjälskador gjuts armeringsjärn in i sockeln. När grunden har brunnit ordentligt (cirka 2 dygn) kan murarbetet starta. Lecablocken ska ligga omlott så att skarvarna inte kommer rakt över varandra. Blocken kapas med en yxa eller en grovtandad såg. Blanda murbruk enligt instruktion och mura lager på lager tills du når önskad höjd. Utgå från de mått på grillen som finns på marknaden.
2 av 6: 2. Slamma ytan. Blanda murbruket så att det blir något lösare än när du murade lecablocken. Använd en murslev och kasta (snärta) upp bruket mot stenarna, om det inte fastnar kan det behövs mer vatten i blandningen. Släta ut bruket med sleven lite grovt.
3 av 6: 3. Borsta ytan. Låt torka en kort stund. Med en stor borste river du av ytan i bruket för att få den jämn. Doppa i rent vatten och borsta ytan som du vill ha den. Använd en murbräda i alla hörn och ytterkanter för att få en jämn kant.
4 av 6: 4. Måla grillplatser. När murbruket är helt torrt kan du måla grillplatsen. Använd utomhusfärg som är avsedd för putsad lättbetong. Här målades med Beckers putsgrund och putsfärg. Nu är stommen till den nya grillplatsen klar och det är dags att bygga hyllplan och montera in själva grillen.
5 av 6: 5. Montera hyllor. Med vinkeljärn av stål monteras hyllplan och grillen på plats. Borra, plugga och skruva fast vinkeljärnen med långa betongskruv så att de sitter stadigt i lecablocken. Till hyllplan används massiva skivor av ek som skruvas fast i vinkeljärnen underifrån. Olja skivorna i flera omgångar så att de står emot fukt. Det går också att låta dem ligga löst mot järnen, så kan man ta in dem till hösten.
6 av 6: 6. På plats. Själva grillen köptes på ett byggvaruhus. Grillbehållaren var löstagbar och enkel att montera på vinkeljärnen som skruvats i lecablockens sidoväggar. Väljer man att mura ett hyllplan för grillkol måste hela ytan beläggas med eldfast tegel. Den här konstruktionen är lite enklare och grillplatsen är säker och lätt att rengöra.

Så här murar du en praktisk fast grillplats

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!