Så gjuter du en snygg blomsterkruka i betong

Det här är en stadig blomkruka som passar lika bra inne som ute i trädgården. Den raka kubformen gör att den lätt kan kombineras i grupper. Gör ett dräneringshål i bottnen vid gjutningen.

Det här behöver du:

 1 st bottenplatta av uteplywood
4 st formsidor
4 st fixeringsklotsar av 19 mm MDF-skiva.
 

 1 st 25 cm lång trälist, dimension 9 x 22 mm
1 st konisk rund plastburk med övre diameter 12 cm samt
1 st lång spik
Självborrande skruvar
 

LÄS OCKSÅ: 10 mest klickade villorna på Hemnet just nu!

Gör så här:

1. Såga till bottenplattan ca 40 x 40 cm. De fyra formsidorna sågas 20 cm höga och 15 cm breda + materialtjockleken 19 mm.

2. Skruva ihop två formsidor parvis så att de hopställda får det invändiga krukmåttet 15 x 15 cm. Ställ ihop dem mitt på bottenplattan. Såga till fyra stycken stödklotsar och skruva fast dem parvis i bottenplattan i ett läge som fixerar gjutsidorna.

3. Blanda till betongen (se faktaruta). Pensla olja på gjutformens insidor.

4. Fyll formen med betong till drygt hälften. Innan du oljar plastburken och trycker ner den i betongen slår du spiken genom burkbottnen inifrån. Spiken ska ge ett dräneringshål i blomkrukans botten. Tryck nu ner burken mitt i formen och fixera läget genom att skruva fast trälisten tvärs över formens överkant. Tryck också ner spiken i burkbottnen tills det tar stopp mot formens botten.

5. Packa betongen runt plastburksidan med en träbit så att betongen fyller ut i formens alla hörn. Lägg i mer betong tills hela formen är fylld. Packa och jämna av översidan med en stålspackel.

6. Täck över allt med en plastpåse för att behålla fukten. Efter någon dag tar du bort spiken och plastburken. Trots oljan sitter burken fast, så du behöver en tång för att kunna vrida och bända loss den. Formsidorna kan få sitta kvar ytterligare någon dag. När de plockas bort tvättas och skrapas formen ren från betongslam. Innan krukan används får den stå fuktig i en plastpåse tills en vecka gått från gjutningens början.

 

LÄS OCKSÅ: Köp ett sagohem och få ett Balihus på köpet!

 

Gott om plats och ett bra arbetsbord underlättar arbetet.

 

Den kubformade krukan är gjuten i betong, blomman är en orkidé, Phalaenopsis. Tegelväggen bakom är kalkcementputsad.

 

Plastburken, gjutformens insida, hålls på plats av trälisten. För att hålla ihop formen nedtill är stödklotsar fastskruvade i bottenplattan.

 

Gjutningen är avslutad. Formen tas isär när betongen hårdnat, efter cirka ett dygn. För att krukan ska härda och bli stark håller du den fuktig ytterligare några dygn.

 

Projektet är hämtat ur boken Sten och betong i trädgården, 50 projekt för hemmafixaren av Leif Qvist, Norstedts förlag

Så blandar du betongen

  • Rulla. Mindre mängd vatten ger en starkare betong, men konsistensen måste vara så att du kan fylla gjutformen med rimlig bearbetning. En gammal definition är att betongblandningen är bra när du kan rulla till en ”köttbulle” av blandningen mellan handflatorna.
  • Blanda själv. Behöver du mycket betong blir det billigare att blanda allt själv med betonggrus, cement och vatten. Större blandningar kan du göra på en lave, en kraftig plywoodskiva, som läggs direkt på marken. En stadig skottkärra eller en bruksbalja är bra alternativ att blanda cement i.
  • Blanda i hink. Små volymer betong blandar du av torrbetong och vatten i en brukshink. Häll först torrbetongeni hinken och därefter vattnet. Blandningsproportionerna står på förpackningarna. Betongen blandas lättast med en betongvisp i en borrmaskin.
  • Rör om. Det går också att röra om blandningen med en brädstump eller en platt trälist. Det krävs cirka 10 minuters rörande innan blandningen är färdig.
  • Stelnar fort. Vid varmt väder stelnar betongen fortare. Tillsätt inte mer vatten när betongen börjar hårdna, för det är inte bra för hållfastheten. När du gjuter bör temperaturen inte understiga plus 5 grader.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!