Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>För hemmet>Bygga & fixa

Publicerad 4 jul 2016 14:06

Så gjuter du en snygg blomsterkruka i betong

Det här är en stadig blomkruka som passar lika bra inne som ute i trädgården. Den raka kubformen gör att den lätt kan kombineras i grupper. Gör ett dräneringshål i bottnen vid gjutningen.

Det här behöver du:

  • 1 st bottenplatta av uteplywood
  • 4 st formsidor
  • 4 st fixeringsklotsar av 19 mm MDF-skiva.
  • 1 st 25 cm lång trälist, dimension 9 x 22 mm
  • 1 st konisk rund plastburk med övre diameter 12 cm samt
  • 1 st lång spik
  • Självborrande skruvar

LÄS OCKSÅ: 10 mest klickade villorna på Hemnet just nu!

Gör så här:

1. Såga till bottenplattan ca 40 x 40 cm. De fyra formsidorna sågas 20 cm höga och 15 cm breda + materialtjockleken 19 mm.

2. Skruva ihop två formsidor parvis så att de hopställda får det invändiga krukmåttet 15 x 15 cm. Ställ ihop dem mitt på bottenplattan. Såga till fyra stycken stödklotsar och skruva fast dem parvis i bottenplattan i ett läge som fixerar gjutsidorna.

3. Blanda till betongen (se faktaruta). Pensla olja på gjutformens insidor.

4. Fyll formen med betong till drygt hälften. Innan du oljar plastburken och trycker ner den i betongen slår du spiken genom burkbottnen inifrån. Spiken ska ge ett dräneringshål i blomkrukans botten. Tryck nu ner burken mitt i formen och fixera läget genom att skruva fast trälisten tvärs över formens överkant. Tryck också ner spiken i burkbottnen tills det tar stopp mot formens botten.

5. Packa betongen runt plastburksidan med en träbit så att betongen fyller ut i formens alla hörn. Lägg i mer betong tills hela formen är fylld. Packa och jämna av översidan med en stålspackel.

6. Täck över allt med en plastpåse för att behålla fukten. Efter någon dag tar du bort spiken och plastburken. Trots oljan sitter burken fast, så du behöver en tång för att kunna vrida och bända loss den. Formsidorna kan få sitta kvar ytterligare någon dag. När de plockas bort tvättas och skrapas formen ren från betongslam. Innan krukan används får den stå fuktig i en plastpåse tills en vecka gått från gjutningens början.

 

LÄS OCKSÅ: Köp ett sagohem och få ett Balihus på köpet!

 

Gott om plats och ett bra arbetsbord underlättar arbetet.

 

Den kubformade krukan är gjuten i betong, blomman är en orkidé, Phalaenopsis. Tegelväggen bakom är kalkcementputsad.

 

Plastburken, gjutformens insida, hålls på plats av trälisten. För att hålla ihop formen nedtill är stödklotsar fastskruvade i bottenplattan.

 

Gjutningen är avslutad. Formen tas isär när betongen hårdnat, efter cirka ett dygn. För att krukan ska härda och bli stark håller du den fuktig ytterligare några dygn.

 

Projektet är hämtat ur boken Sten och betong i trädgården, 50 projekt för hemmafixaren av Leif Qvist, Norstedts förlag