Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 4
Så fixar du hemmet nästan helt gratis.
Foto: Getty Images
2 AV 4
Att flytta runt på möbler och prova nytt är kul, gratis och skapar på ett enkelt sätt stor förändring.
Foto: Fotolia
3 AV 4
Belysning är A och O enigt alla inredare. Nya lampskärmar kan förnya ett helt rum.
Foto: Fotolia
4 AV 4
Ett hem utan kuddar är inget hem. Och tur är väl det, eftersom det är så enkelt att förnya med nya fodral.
Foto: Fotolia

Så får du en helt ny stil hemma – nästan gratis

Sugen på att renovera, men har inga pengar?

Det går att fixa nytt ändå, nästan gratis!

Här kan du ta del av inredarnas bästa tips.

Att renovera kostar pengar, ofta ganska mycket också. Men det finns billiga alternativ, man måste inte byta ut allting för att få ett ställe att kännas som nytt.

 

LÄS OCKSÅ: Fuska dig till lyxigaste hemmet – spara tiotusentals kronor 

 

Här har några designers och inredare fått välja ut en sak var som de skulle uppdatera om de ville fräscha upp och göra om ett helt rum utan att spendera så mycket pengar, och allra helst gratis. Ta del av deras billiga och även gratis tips som ger dig helt nya rum!

 

1. Ny färg

Foto: Fotolia

Det här är nog den mest kostnadseffektiva förändringen med störst intryck som du kan göra. Att måla om en eller flera väggar ger snabb förändring och är en relativt liten kostnad. Om du gör arbetet själv, och det gör du väl?!

 

2. Möblera om

Foto: Fotolia

Att flytta runt på möbler och prova nytt är kul, gratis och skapar på ett enkelt sätt stor förändring. Bara genom att placera soffan mot en annan vägg kan få dig att se rummet i ett helt nytt ljus. Testa gärna och ta möbler från andra rum också. Tänk utanför boxen så kommer det hända oväntade saker med din inredning!

 

LÄS OCKSÅ: Skamfläckarna som finna i alla hem – men ingen vill kännas vid 

 

3. Byt ut kuddfodralen

Foto: Fotolia

Ett hem utan kuddar är inget hem. Och tur är väl det, eftersom det är så enkelt att förnya med nya fodral. Kuddar kostar inte mycket, och allra minst om du bara ska köpa fodralen. Kan du sy kommer du ännu billigare undan. Piffa upp med färggranna kuddar i både soffa, fåtöljer och på golv som sittkuddar.

 

4. Flytta runt tavlorna

Foto: Fotolia

Plocka ned varje sak från väggen, även speglarna. Börja sedan med de största sakerna, ta dem och gå runt i huset för att se var de kan passa – har den största saken alltid hängt över soffan kanske det är dags att prova en gallerivägg i stället just där. 

 

LÄS OCKSÅ: Så får du bort negativ energi i hemmet 

 

5. Nya, snygga lakan

Foto: Fotolia

Sängen är huvudpunkten i sovrummet så det är bara att byta ut lakanen. Köp eller sy något i ett tyg som inspirerar dig, det kommer lyfta hela rummet. Har du haft vitt förut, testa något färggrant och vice versa. Med snygga lakan behövs inget överkast. Införskaffa gärna flera kuddar, det ger ett ombonat intryck.

 

6. Nytt soffodral 

Foto: Fotolia

Har du haft din soffa och fåtöljer i många år kan du på ett enkelt sätt förnya dem utan att köpa en helt ny möbel. Säljer inte företagen själva så har massor av andra företag specialiserat sig på att sy fodral till kända soffor, som exempelvis Ikeas. Annars är det allra enklaste och billigaste att köpa en eller flera plädar och nya fodral till prydnadskuddarna. Allt blir som nytt!

 

7. Ny matta

Foto: Fotolia

Mattor är en viktig del av rummet, huvudpunkten, och en av de första saker som folk ser när de kliver in i ditt hem. Byt ut mattan eller mattorna. Var inte rädd för att våga färg! Det kryllar av mattor på nätet och i varuhusen till överkomliga priser, annars kan man också köpa på second hand-butiker eller Blocket.

 

LÄS OCKSÅ: Här är Muminmuggarna som kan göra dig rik 

 

8. Byt färg på taket

Foto: Fotolia

I stället för att måla alla väggar, gör du ett mycket större intryck om du håller dig till taket. Enligt experterna kommer det att dramatiskt ändra sättet på hur du upplever rummet, allt i från färgen till storleken. Taket kommer dessutom att kännas högre om det får en annan färg än väggarna.

 

9. Nya lampskärmar

Foto: Fotolia

Belysning skapar atmosfär och stämning och är varje inredares älskling – med belysning kan du förändra allt. Genom att byta ut dina lampskärmar kan du beroende på utformning, färg och mönster skapa helt olika effekter och förgylla ditt rum.

 

10. Ge väggarna ett syfte

Foto: Fotolia

Väggarna är det som tar upp mest yta i ett rum, vilket också gör dem till en naturlig blickpunkt. Dessvärre glöms just den biten ofta bort. Gör något unikt, menar experterna, som att bygga en enorm bokhylla på plats eller en arrangera en fotovägg efter tema. Det kan få en enorm effekt.

Källa: Housebeautiful