Så borrar du i hårda material

Många drar sig för att borra om det är hårda material som ska forceras.
Här får du bra tips på hur du gör och vilken borr du ska använda men även smarta expertråd av Bygg & Fixas expertsnickare Johan Grimsgård.

FAKTA

3 smarta tips + 2 till:
1. Det finns bra borrmaskiner att hyra om man vet att den inte kommer användas så ofta.
2. Ska man köpa en maskin så snåla inte på själva borrarna, där finns det också billiga varianter som inte pallar så mycket.
3. Prova med en mindre borr om du är osäker på materialet, vissa porösa väggar har en tendens att smula sönder när man borrar vilket bidrar till att man får ett större hål än man tänkt.

TIPS:
Det låter självklart, men lär känna ditt verktyg. Läs bruksanvisningen och se till att du förstår alla olika inställningar.

TIPS:
Om du träffar på ett ovanligt hårt område i betongen slår du sönder materialet och du bör sedan kunna fortsätta att borra.
Johan Grimsgårds tips:
Det kan vara så att du träffat en järnbalk. Ta loss borren och knacka lite försiktigt på den i hålet med till exempel en hammare och kolla om du kan höra metalliskt ljud. Verkar det som metall kan du prova att borra med en metallborr.

1. VÄLJ MASKIN
När du väljer slagborrmaskin ska du titta på saker som variabel hastighet, djupinställningar, bra grepp samt effekt.
Johan Grimsgårds tips:
Som alltid, titta inte bara på priset! De billigaste maskinerna kan hålla men man vet inte hur länge... Gå på ett erkänt märke och lägg lite extra pengar så kommer maskinen hålla ett bra tag och dessutom gör den jobbet bättre än en billigare variant.

2. BORRA HÅLET
* Markera med en mjuk penna var du vill ha hålet.
* Ställ in djupet med stången för djupinställning eller djupkontroll.
* Håll borrmaskinen i ett fast grepp och ett finger på avtryckaren. Om borrmaskinen har två handtag ska du använda det för att få extra stabilitet
* Placera borret på markeringen, tryck inte hårdare än att den håller sig på plats. Använd en låg hastighet och tryck bara lite för att skapa ett styrhål.
Johan Grimsgårds tips:
Vill man inte eller har man inte djupanslag på borren går det bra att rita med en tuschpenna på borren för att få rätt djup på hålet.

3. STÄLL IN SLAG
När du har ett styrhål ställer du in borrmaskinen på en högre hastighet. Kontrollera att "slagfunktionen" är aktiverad och borra hålet i korta stötar. Ta ut borret ur hålet då och då för att få bort spillmaterialet.
Johan Grimsgårds tips:
Det är inte alltid man skall ha hög hastighet för att borra sitt hål. Vid hårdare material kan det vara bättre att köra på lägre hastighet så att man inte bränner borren. Försök att hålla en jämn hastighet tills du fått rätt djup, därefter kan man enkelt ta dammsugaren och suga ur hålet på damm. Går man på för hårt och stötigt i en vägg med poröst material är risken stor att man gör hålet för stort.

4. SKYDDSUTRUSTNING
Använd alltid skyddsutrustning som glasögon, dammskydd och kraftiga arbetshandskar när du använder en slagborrmaskin.
Johan Grimsgårds tips:
Använd framför allt hörselskydd!

5. SKRUVA FAST
Slutligen skruvar du fast konsolerna med skruvar som är så långa att det når hela vägen genom pluggen. När alla konsoler är monterade skruvas hyllplanet fast i konsolerna.
Johan Grimsgårds tips:
Kolla att skruvarna inte är för långa så de går igenom hyllan.
Klart!