Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Renovering – då kan du riskera relationen

Passa dig för att renovera eller bygga om ifall du är rädd om din relation.

Det är en känslomässigt stressig situation som ofta leder till bråk och terapi.

För många par slutar det till och med i skilsmässa! Allt enligt en ny undersökning.

Att renovera, bygga om och flytta har nästan blivit lite av en folktrend i Sverige. ”Alla” håller på, eller planerar att hålla på, åtminstone låter det så när man pratar med folk. ”Renoveringshets” som vissa kallar det.

 

 

Antingen gör man det för att man vill och tycker det är kul, eller så är man påverkad av omgivningen och dras med i trenden. Eller, så kan det också vara en flykt från en relation som redan är dålig. Lite som att man skaffar hund eller fler barn, för att man tror det ska rädda äktenskapet, även om det inte är uttalat. Men oavsett ska man vara medveten om att det här med att renovera och bygga om ett hem kan vara en mycket känslomässigt stressig situation som lockar fram våra sämsta sidor.

 

LÄS OCKSÅ: Bevisen för att Ikea är dåligt för relationen

Var tionde svensk drabbad

Det får vi nu även bevisat av en ny undersökning. Så mycket som var tionde svensk har övervägt parterapi eller skilsmässa i samband med renoveringsprocessen.

– Vår undersökning visar att ett renoveringsprojekt berör många känsliga punkter i en relation, både i planeringsfasen och under processen. I vissa fall behövs det kanske inte mer än ett besök på köksavdelningen på Ikea för att sätta i gång hetlevrade diskussioner om vem som lagar mest mat eller diskar, säger Marcus Hartwall, Nordenchef på Houzz som gjort undersökningen.

Houzz, som jobbar med heminredning och design, har gjort en global undersökning med par som genomfört ett renoveringsprojekt tillsammans. I den anser 38 procent av svenskarna att det är ”frustrerande” att renovera tillsammans med sin partner, och en fjärdedel anser att det är ”svårt”. Tre av fem svenskar tänker att ”vi är ett bra team” (61 procent) medan 4 procent tänker ”vi behöver parterapi”. 6 procent av svenskarna svarar till och med att de övervägt att göra slut eller skilja sig.

Men problemet är på intet sätt något ”svenskt”. Orden ”Frustrerande”, ”utmanande” och ”smärtsamt” är något som återkommer i alla undersökta länder. Av italienarna är det nästan hälften som tycker det är ”utmanande” att renovera i en parrelation, och det är flest av alla nationer.

Men vad är det då vi bråkar om? Det är stilinriktning, möbel- och materialval, men även här skiljer det sig åt mellan länderna. För svenska par är det möbler som är svårast att komma överens om, medan ryska par bråkar om tapeter, och tyskar om färgen på väggarna. Här förstärks även bilden av svenskar som lugna och återhållsamma då vi är de minst benägna att tappa fattningen (16%) vilket kan jämföras med 55 procent av tyskarna och mer än var fjärde italienare och ryss.

 

LÄS OCKSÅ: 10 anledningar till att ni borde flytta ihop

 

Värsta sidorna visar sig

Vad det gäller att smita från renoveringen är fransmännen värst. Nästan var fjärde fransman har smugit från hemmet för att slippa hjälpa till med renoveringen. Men svenskarna är inte så mycket bättre, här har nästan var tionde smitit i väg.

– Det kan vara värt att försöka förbereda sig på att några av våra värsta sidor kan visa sig i en renoveringsprocess. Genom att skapa en gemensam målbild, prova med ett mindre projekt och göra en realistisk budget kan många konflikter undvikas, säger Marcus Hartwall.

Dock svarar nästan två tredjedelar att de är mer tillfreds i sin relation tack vara renoveringsprojektet, och 51 procent känner sig lyckligare, medan 40 procent tycker att de har mer ordning på saker och ting.

 

 

Källa: Undersökningen ”Remodeling & Relationships Survey” bygger på en online-undersökning bland cirka 6 000 Houzz-användare från Australien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien, Ryssland, Spanien, Sverige, USA och Storbritannien.