Nytt rotavdrag gör det svårt att få tag i hantverkare

<p>Vill du renovera hemma? Då gäller det att passa på. Till hösten kan det bli svårt att få tag i hantverkare, på grund av regerings förslag om nya regler kring rotavdrag.</p>

Foto: Shutterstock

1 av 3: <p>Vill du renovera hemma? Då gäller det att passa på. Till hösten kan det bli svårt att få tag i hantverkare, på grund av regerings förslag om nya regler kring rotavdrag.</p>

Johan Sterndal, vd på Hantverkarna, är kritisk till försämringen av rotavdraget och menar att det kommer innebära att flera tusen hantverksjobb försvinner.

Foto: Hantverkarna.se

2 av 3: Johan Sterndal, vd på Hantverkarna, är kritisk till försämringen av rotavdraget och menar att det kommer innebära att flera tusen hantverksjobb försvinner.

Rotavdraget har enligt Johan Sterndal skapat 18 000-20 000 nya hantverksjobb.

Foto: Lev Dolgachov

3 av 3: Rotavdraget har enligt Johan Sterndal skapat 18 000-20 000 nya hantverksjobb.

Det kommer att bli svårt att få tag i hantverkare i höst – detta eftersom regeringen vill försämra regler för rotavdrag från nyår.

Nu kan det vara sista chansen att hinna renovera innan rotavdraget minskas.

Och den vill många ta.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Regeringens förslag om nya regler för rotavdrag innebär att du som hus- eller lägenhetsägare inte längre får dra av 50 procent av kostnaden utan bara 30 procent. Det innebär att en ombyggnad för 10 000 kronor skulle bli cirka 2 000 kronor dyrare än i dag.

 

LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta om rotavdrag

Hantverkare mer att göra just nu

Detta har framkallat en renoveringsboom i landet.

– Våra medlemmar som är snickare, målare, elektriker och rörmokare har mycket mer att göra nu än tidigare. Det kommer att bli väldigt svårt att få tag på seriösa hantverkare i höst, säger Johan Sterndal, vd på Hantverkarna, Sveriges största näringslivsorganisation för hantverksföretagare.

6 000-7 000 hantverksjobb försvinner

Han är mycket kritisk till försämringen av rotavdraget.

– Den här försämringen är i storleksordningen mellan sex och sex och en halv miljarder kronor och kommer att innebära att mellan 6 000 och 7 000 hantverksjobb försvinner. Det känns mycket tråkigt. Speciellt eftersom rotavdraget har fungerat väldigt bra. Det har skapat mellan 18 000 och 20 000 nya hantverksjobb och inneburit att svartjobben minskat oerhört mycket, säger Johan Sterndal.

Orsaken till förändringarna är att regeringen anser att rotavdraget blivit för kostsamt för statskassan. Regeringen vill i stället använda pengarna till att bygga bostäder.

 

LÄS OCKSÅ: 5 tips när du ska anlita hantverkare – det här ska du tänka på

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer