1 av 3: Fixarsäsongen är här och du kan göra ditt lantställe till ett riktigt sommarparadis. Foto: Colourbox
2 av 3: Martin Timell tipsar dig om att skaffa växthus, lägga altan och mycket mer. Foto: Tv4
3 av 3: Byggprojekt i sommar? Violetta Milenkovic, 42, och Ljubisa Milenkovic, 45, ska bygga ett staket runt altanen. "Så att vår lilla hund inte ska kunna springa ner till vägen och skälla på grannarna." Foto: Marcus Gustafsson

Martin Timells bästa tips till sommarstugan

Fixarsäsongen är här.

Så här enkelt gör du lantstället till ditt sommarparadis.

– Det mesta handlar om att man bara måste börja, säger Martin Timell.

Våren är här och för många åker snickarbyxorna på. För ungefär två miljoner svenskar bär det av till sommarstugan för att fixa inför sommaren.

En undersökning av banken SBAB visar att var femte svensk äger ett fritidshus och att varannan svensk har tillgång till ett.

 

LÄS OCKSÅ: Allt du måste veta om grillning

"Fantastiskt roligt att odla"

När Expressen ringer Martin Timell från TV4:s "Äntligen hemma" håller han just på och fixar på tomten.

– Jag är lite orolig för att mina tomater i växthuset frusit, för det har varit så fruktansvärt kallt på nätterna, säger han.

Familjen skaffade växthuset för två år sedan. Det är något Martin Timell är väldigt nöjd med.

– Det är fantastiskt roligt. Vi odlar citroner och tomater. Allt går att odla tidigare, säger han.

 

LÄS OCKSÅ: Testa dig själv – hur mycket kan du om Martin Timell?

"Häng upp en hängmatta och läs en bok"

Det finns en stor mängd projekt man kan påbörja vid sommarstället. Det är inte alltid så enkelt, men tv-profilens motto är att det viktigaste är att börja. Då har man klarat av 25 procent och sedan återstår "bara 75 procent".

– Om man inte tycker det är kul, låt någon annan göra det, resonerar Martin Timell.

Men hur hittar man rätt hantverkare?

– Då skulle jag gå på rekommendationer från goda vänner som använt hantverkarna, annars kan det gå tokigt.

Han har ett sista, bästa, tips:

– Häng upp en hängmatta och läs en bok. Det får inte bli ett arbetsläger under hela semestern.

 

LÄS OCKSÅ:

Martin Timells bästa tips till sommarstugan

1. Skaffa växthus!

"Växthus skaffade jag för två år sedan. Det är fantastiskt roligt. Men tänk på att anpassa styrkan i växthuset efter var du bor. Du kan köpa små växthus i plast, men det kanske inte klarar en tuff vinter."

2. Lägg altan!

"Altanen behöver man inte göra något med på fem år. Folk tror att den behöver oljas in, men det är bara ett försäljningstrix för de som säljer olja. Låt altanen vara. Om du inte har en får du bygga en. Det är inte raketforskning, det finns bra beskrivningar på nätet. Behöver man bara en liten så behöver man inte gräva plintar om det inte är höjdskillnader. Då räcker det med att lägga ut trädgårdssten i ena änden av husväggen. Sen är det bara att mata på."

3. Spara energi!

"Ska man vara lite duktig är det absolut effektivaste sättet att spara pengar på energi genom att byta lister, täta fönster och dörrar."

4. Vedeldad bastu!

"Det är ett måste vid alla sommarställen. Den behöver inte vara så isolerad som man tror. Jag tror att hus mår bra om det blåser lite genom dem. Man behöver inte ha mer än 45-isolering i väggarna. Däremot kan man lägga 110/120-isolering i taket, för att all värme går uppåt."

5. Hängmatta!

"Häng upp en och läs en bok. Om man inte har träd så finns det ställning för hängmatta att köpa. Semestern får inte bli ett arbetsläger."

6. Spara gräs!

"Klipp bara en tredjedel av grässtrånas längd. Då mår gräset bättre. Om man har en gräsklippare ska gräset lämnas kvar så att näringen ska gå tillbaka i gräsmattan".

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!