1 AV 2
Louise Tellmo och hennes man Mario Andrade har byggt sig en egen cykelhusvagn som rymmer allt.
Foto: Privat
2 AV 2
På endast två kvadratmeter finns både sängplats för två, kök och förvaring.
Foto: Privat

Louise och Mario byggde minihusvagn till cykeln – bor på två kvadrat

Louise Tellmo och Mario Andrade byggde en cykelhusvagn av tre bokhyllor och ett gammalt bord.

På mindre än två kvadratmeter ryms både kök, förvaring – och sovplats för två.

Tack vare återbruk och eget jobb stannade kostnaden på bara 200 kronor.

– Det är en härlig frihetskänsla, både miljövänligt, roligt och nästan gratis, säger Louise.

Cykelsemester är något som blir mer och mer populärt. Undersköterskan Louise Tellmo, 34, och hennes man Mario Andrade, 35, student, är två som anammat det och älskar att upptäcka världen via cykel. Båda två tycker att det är ett miljövänligt, hälsosamt samt spännande sätt att resa på. Du är fri att både åka och stanna var och när du vill. 

De cyklar ofta och gärna och har varit på flera längre semestrar med sina cyklar, första gången blev det Norge, via Sverige och slutligen Danmark.

– En annan gång cyklade vi till Wien, säger Louise. Under dessa turer har det ibland regnat väldigt mycket så även om vi har haft tält med oss har vi ibland tvingats sova på hotell bara för få allting torrt. Jag kan också tycka att det är lite läskigt att sova i tält om man är utomlands.

Louise och Mario älskar att åka på cykelsemester. Och nu kan de göra det på ett mycket enklare sätt tack vare sin nybyggda cykelhusvagn. Foto: Privat

”Det måste ju gå att göra en egen minihusvagn på något smart sätt”

Som på alla kreativa personer jobbar hjärnan dygnet runt med olika idéer, inget undantag vad gäller Louise och Mario. Efter att ha sett ökningen av inbyggda större ”cykelsläpslast”, som olika företag använder sig av numera, liksom föräldrar har sina barn i olika ”släpkojor” efter cykeln, föddes idén med en egen cykelhusvagn.

– Men att vi kom till skott kan vi tacka ”hemmasittandet” för, säger Louise. Här i Norge har de stängt ner mycket mer än i Sverige så det har inte funnits så mycket att göra. Vi hade idén redan förra året men det var först nu det blev läge.

– Jag tänkte att det måste ju gå att göra en egen minihusvagn på något smart sätt, säger Louise. Vi kollade runt på nätet och hittade flera bra exempel på Youtube, de flesta i England och USA, men de var alla gjorda av plast och metall. Någon hade ett pop up-tält på släp och det ville vi inte heller ha. 

1 AV 4
Louise i full färd med att bygga på cykelhusvagnen.
Foto: Privat
2 AV 4
Här ser man stommen med rejäla cykeldäck...
Foto: Privat
3 AV 4
3 bokhyllor och ett gammalt furubord som paret fick gratis gjorde hela husvagnen.
Foto: Privat
4 AV 4
Tre veckor tog det att bygga, men hade det inte varit dåligt väder hade det gått på en, enligt paret.
Foto: Privat

Hela cykelhusvagnen är återbruk – totalkostnad 200 kronor

Den enda de hittade som var gjord av trä var i plywood, och den hade till och med ett kök. Men ska man cykla långa sträckor gäller det att minimera vikten så mycket det bara går, och då är materialet grunden – de behövde något som vägde ännu mindre. 

– Mario har en verkstad i källaren där han sparar överblivna och hittade saker som kan användas till olika projekt, säger Louise. Med material därifrån tillsammans med tre bokhyllor och ett gammalt furubord, som vi fick gratis på nätet, byggde vi allting. Hela cykelhusvagnen är återbruk – det enda som vi har köpt är skruv och båtlack för ungefär 200 kronor. 

Baksidan på bokhyllorna hade pärlspont, som väger ytterst lite, vilket gjorde det möjligt att bygga tak och väggar och ändå hamna på en rimlig viktnivå. När cykelhusvagnen är tom väger den bara 60 kilo.

1 AV 4
Louise slipar och sedan våtlackar för att husvagnen ska tåla fukt.
Foto: Privat
2 AV 4
Köksdelen börjar bli klar här. Spisen går på butan-gas.
Foto: Privat
3 AV 4
Tack vare återbruk blev totalkostnaden endast 200 kronor.
Foto: Privat
4 AV 4
Se så fin den lilla cykelhusvagnen börjar bli.
Foto: Privat

Cykelhusvagnen mindre än två kvadratmeter

– Slutligen har vi silikontätat och strukit på våtlack i flera omgångar. Arbetet som påbörjades för tre veckor sedan blev klart i slutet av förra veckan. Det tog extra lång tid på grund av vädret, säger Louise. I ren byggtid skulle det annars bara ha tagit en vecka om man räknar på sex timmar om dagen. 

Slutresultatet här är en cykelhusvagn på 1,90 x 1,10 centimeter på utsidan med inre mått på 1,85 x 1,05 centimeter. Det finns två öppningsbara fönster samt en lucka bak, förutom dörren, som man kan öppna om det blir för varmt eller behöver vädras. Bädden består av en måttklippt skumgummimadrass och ovanför fötterna finns en hylla som blir till ett kök när man öppnar luckan utifrån. 

– I ”köket” har vi en spis som går på butan-gas. Vi har till och med lyckas få plats med en ”garderob”, en sned hylla där vi kan lägga extra kläder i taket. På taket har vi även satt upp glasburkar där vi borrat fast locken i taket. I dem har vi lagt batterilampor så det blir taklampor. Huset är både vattentätt och man kan låsa in saker i den.

1 AV 4
Louise när paret testade sin nya cykelhusvagn förra veckan.
Foto: Privat
2 AV 4
Snart väntar nya äventyr för paret. Så fort alla restriktioner har släppt.
Foto: Privat
3 AV 4
Parets båda katter heter Zorbas och Esmaralda.
Foto: Privat
4 AV 4
Mario tar en siesta i den egenbyggda cykelhusvagnen.
Foto: Privat

”Det är en som en koja – bara ren myskänsla”

Tanken är att så småningom köpa en solcellsplatta på taket och bli självförsörjande på el för att kunna ladda mobiler och liknande. Men det blir först efter att de har byggt en elcykel som är nästa projekt.

– Testturen med nya husvagnen blev en dagsutflykt samma dag den blev klar. Vi åkte ned till sjön där vi tog en siesta i cykelhuset. Det gick jättebra, jag var lite rädd innan att det skulle kännas för litet men det är högt i tak så det var som en koja – bara ren myskänsla. 

Vad är det bästa med er cykelhusvagn?

– Friheten! Och att det är ett både miljövänligt och roligt sätt att ”resa” på. Du kan stanna snabbt, var du vill, och bara hoppa in i den, om det börjar regna eller om du behöver vila. Precis som du kan lämna lika fort. Och du behöver aldrig boka något, du kan dra i väg när lusten faller på.

1 AV 4
Se så mysigt det kan bli. En liten uteplats att hänga på.
Foto: Privat
2 AV 4
Miniköket med spisplatta och arbetsyta som enkelt fälls ut. Bakom skymtar sovdelen.
Foto: Privat
3 AV 4
Mario med en av parets två katter i sovdelen.
Foto: Privat
4 AV 4
Lamporna är en smart uppfinning av paret – tomma glasburkar (med återbrukade batterilampor i) som skruvas fast i locket som borrats fast i taket.
Foto: Privat

”Mamma la ut bilder på Facebook – blev helt galet”

Det var Louises stolta mamma som la ut bilderna med text på Facebook och taggade sin dotter: ”Måste bara visa denna häftiga 'cykelhusvagn' som min dotter o hennes man byggt av återbruksmaterial som gamla bokhyllor o bord, på denna kreativa sida, så fler kan få roliga idéer till skapande”, skrev hon i inlägget.

– På lördagsmorgonen när vi vaknade fick vi en chock, inlägget hade fått 6 000 likes över en natt och nu är det uppe i över 30 000 likes, 800 delningar och massor av kommentarer. Helt galet, säger Louise glatt.

– Det finns inga negativa kommentarer alls, bara positiva, så det är jättekul. Det känns som att många andra också sitter fast nu och blir lockade av att göra något liknande eller något helt annat.

1 AV 4
Cykelhusvagnen är inte bara praktisk, den är också väldigt fin.
Foto: Privat
2 AV 4
Mario tar en välbehövlig paus utanför cykelhusvagnen.
Foto: Privat
3 AV 4
Louise kelar och leker med en av katterna i husvagnen.
Foto: Privat
4 AV 4
Här ser man skyddet för hjulet inne i cykelhusvagnen.
Foto: Privat

”Vi ska cykla ned till Galicien och söka efter Marios rötter”

För er som vill bygga något liknande men kanske tvekar hälsar Louise att det är mycket enklare än vad man tror.

– Men tänk på att du måste ha bra bromsar om du har mycket vikt, annars kan det blir farligt i nedförsbackar. Sedan är det ingen nackdel, om man är två, att den andra har någon annan form av cykelkärra för att dela upp vikten på lösa grejer plus att man kan ta med sig mer på resan.

På grund av Corona, och Louise yrke som undersköterska, är paret fast i Norge där de numera bor, och kan än så länge inte planera någon längre resa med sitt nya ”hus”. 

– Eftersom jag jobbar inom vården får jag inte lämna Norge som det ser ut just nu. Om vi får åka till Sverige i sommar blir det Öland runt, annars är vår plan och önskan att cykla ned till Spanien och Galicien där vi sak söka efter Marios rötter bland annat. Men det får vi troligtvis skjuta på till nästa år. 

LÄS MER: Amalia, 29, lämnade allt – flyttade till en minibuss med familjen

LÄS MER: Tage, 26, byggde ett minihus på hjul – nu säljer han det på Blocket