Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Lär dig allt om stuprör & hängrännor

Stuprör och hängrännor är viktiga delar på ett hus som ska tåla stora påfrestningar under lång tid.
BYGG&FIXA ger dig kunskaper i ämnet takavvattning.

Jimmie Öbom

Aluzink klarar rost bra
En legering av ­aluminium, plåt och zink som har ungefär samma egenskaper som förzinkad plåt fast aluzinken har bättre egenskaper i saltmättad miljö då det inte är lika känsligt för rost. Viss svärta kan uppstå av kvarstående vatten och fett kan också ge vissa fläckar. Risk för galvanisk korrosion vid kontakt med koppar, bly och rostfritt.

Zink ändrar utseende
Är ett väderbeständigt material som är mjukare än stålplåt. Zink är blankt när det är nytt men ­ändrar utseende och får en gråaktig patina rätt snart efter uppsättning. Zinkrännor fungerar bra i ­kust­områden där luften är saltmättad men är mjukare än ­plåtrännor.

Plast bra i kustområden
Takavvattning i plast är det billigaste materialet och du får garanterat rostfria produkter som inte påverkas av luftens föroreningar. Plasten kan blekna en aning med tiden och materialet är ömtåligare mot slag och stötar än plåt. Plast är bra i kustområden där luften är salt.

Koppar ger ett exklusivt intryck
Ett dyrare material som ger ett gammalt och exklusivt intryck. Starkt och tåligt men tänk på att spik och rännkrokar måste vara av material som inte utlöser galvanisk korrosion i kopparplåten. Koppar är eftertraktat och stölder av både takplåt och rännor har förekommit, även om det är sällsynt.

Plåt vanligaste materialet
Det vanligaste materialet när det gäller takavvattning är galvaniserad stålplåt. Plåtrännan är stark och till skillnad mot plast och zink kan du ställa stegen direkt mot den starka rännan i stället för mot en rännkrok. Plåt rekommenderas inte i saltmättad eller förorenad luftmiljö.

FAKTA

Glöm ej takavvattning
Kan leda till fuktskador. Om dräneringen från taket är bristfällig kan det i värsta fall leda till fukt i husets grundkonstruktion. Ändå är det lätt att glömma takavvattningen då den för en tämligen undanskymd tillvaro så länge solen skiner.

Ska klara snö och is.
Takavvattningen ska inte bara klara de regnmängder som landar på ett helt hustak utan även klara påfrestningar från snö och is under vinterhalvåret. Därför är det viktigt med en hållbar konstruktion och att välja rätt kvalitet och material.

3 bra tips
01/Slang
En slang som leder från ­stupröret till ­blomrabatten eller buskaget tar tillvara regnvattnet.
02/Rensa
Rensa ordentligt­ minst en gång per år, men om det är mycket träd ­runtomkring huset kan rensning behöva göras oftare.
03/Silar
­ Lövsilar och ­galler under­lättar renhållningen av takavvattningssystemet, men tänk på att gallret kan göra att det stänker vid kraftigt regn.