1 AV 3
Svenskar gillar att renovera hemma – men nästan var fjärde person skadar sig. Felaktig arbetsställning bidrar till att man skadar sig. Växla arbetsuppgift ofta, jobba med rak rygg och böjda ben – så undviker du skador.
Foto: Shutterstock
2 AV 3
Avsaknad av skyddsutrustning är en av de vanligaste orsakerna till olyckor vid hemmafixandet. Framför allt gäller det männen.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Rikard Andersson, skyddsombud på Skanska, säger att det är viktigt att skydda sig rätt. "Se till att använda nödvändig skyddsutrustning somskyddsglasögon, handskar, skyddsskor och rejäla arbetskläder", säger han.
Foto: Stefan Holm

Hemmafixare? Så undviker du att skada dig

Såga plank utan skyddsglasögon, klippa gräset i sandaler och arbeta på tak utan säkerhetslina. Det är många som slarvar med säkerheten när de hemmafixar.

– Det är oroväckande att många saknar rätt säkerhetsutrustning, säger Rickard Andersson, skyddsombud på Skanska.

Susanne Ellingsworth

Säkra Snickarens tips för att undvika skador

  • Planera bygget. I god tid innan du sätter i gång. Se över vilken säkerhetsutrustning och material du behöver för uppgiften.
  • Skydda dig. Skyddsglasögon, handskar, skyddsskor och rejäla arbetskläder är ovärderligt för att undvika skador
  • Lär dig verktygen. Läs på noga om hur du använder verktygen och fråga en expert om du är osäker.
  • Arbeta i rätt ställning. Växla arbetsuppgift ofta, arbeta inte med händerna över huvudet längre än ett par minuter och jobba med rak rygg och böjda ben.

På sommaren är det många som använder sin lediga tid till att fixa hemmet. Brukar du renovera och bygga på egen hand ska du läsa detta!

Var fjärde svensk har någon gång skadat sig vid hemmafix eller renovering.

Och fler än hälften anser att takarbete är det mest riskfyllda sommarfixet att utföra själv. Trots det har drygt var femte person i landet utfört arbete på taket utan säkerhetslina. Var tredje har också klippt gräset i sandaler och ungefär lika många har sågat ner buskar utan skyddshandskar. Det visar Skanskas SIFO- undersökning Säkerhetsbarometern.

Att lägga om taket toppar listan över de farligaste hemmafixen. Det anser 54 procent. Att hugga ner träd rankas som den näst mest riskfyllda sysslan, följt av klippa eller såga ner buskar.

 

LÄS OCKSÅ: Prisvärda och smarta – är 10 smarta Attefallshus

"Riskfyllda sysslor"

Många slarvar även med säkerheten. Undersökningen visar att fler än hälften har använt en eldriven såg eller borrmaskin utan hörselskydd eller skyddsglasögon.

Även vid de sysslor som anses vara mest riskfyllda, som takarbeten och trädfällning, slarvas det i hög utsträckning med säkerhetsutrustning. 34 procent har sågat buskar utan handskar och nästan lika många, 31 procent, har klippt gräset i sandaler. Fler än var femte, 22 procent, har också utfört takarbeten utan säkerhetslina.

– Det är oroväckande att många saknar rätt säkerhetsutrustning. Även den enklaste syssla, som att såga plank, kan ha förödande konsekvenser om man inte använder skyddsglasögon. På Skanska minskade ögonskadorna med mer än hälften när vi införde skyddsglasögon som obligatorisk skyddsutrustning på våra byggarbetsplatser. Rätt utrustning är A och O innan man drar i gång med sommarens renovering, säger Rikard "Säkra Snickaren" Andersson, skyddsombud på Skanska.

 

LÄS OCKSÅ: Lastpallar som möbler – så gör du det snyggt

 

Här är "Säkra snickarens" bästa tips:

 Planera. Vilken säkerhetsutrustning, verktyg och material behöver du för att utföra uppgiften? Planera och köp in allting i god tid.
Skydda dig rätt. Se till att använda nödvändig skyddsutrustning som skyddsglasögon, handskar, skyddsskor och rejäla arbetskläder.
Rätt arbetsställning. Arbeta inte med händerna över huvudet längre än ett par minuter och växla arbetsuppgifter ofta. Jobba med rak rygg och böjda ben.
Be om hjälp. Utför inte en arbetsuppgift ensam om du är osäker. Två är alltid bättre än en!
Kontrollera verktygen.  Testa och kontrollera alltid verktyg innan du använder dem. Motorsågen eller gräsklipparen kan ha försämrats efter en vinter i förrådet.
 

 

LÄS OCKSÅ:

 Borrskruvdragare: Test av 7 skruvdragare
Testa dig själv – har du koll på verktygen?
 

 Bygga ut? Här är arkitektens bästa tips för tillbygget