En tv i spegeln från Ad Notam är utmärkt vid tandborstningen. Den stora tv:n på motstående vägg gör badet till en mediaupplevelse av rang. Surroundljud och rejäl bas ger krusningar på vattnet och rysningar i nacken.

Framtiden: Tv i badrummet

Hokus pokus filiokus!
Nu finns badrumsspegeln med integrerad tv!
Eller musikanläggning.
Först när du trycker på on-knappen framträder tv-skärmen med ljud och bild, annars är spegeln just bara en spegel!
 

Den vanligaste nöjeselektroniken i badrum är i dag musik.
Men tv:n är på frammarsch.
Vem vill missa nyheterna eller favoritfilmen under duschen eller tandborstningen?
Ny på marknaden är en 4-5 mm tunn badrumsspegel med integrerad tv och eller musikanläggning.
Kunden väljer själv form och storlek på spegeln, så att den passar exempelvis över handfatet.
Med ett enkelt knapptryck förvandlas en del av spegeln till tv-bild och vips syns och hörs morgonsoffornas debatter och nyhetssändningar i spegeln.

Hel spegelvägg med skärm

 

Två skärmar i varje dusch för den som har svårt att samsas om kanalerna och ytterligare en skärm osynligt infälld i badrumsspegeln. När den stängs av syns den inte. Lösningar från Ad Notam och davids.se. Foto: Foto: Raphaël A. Gagliano


En 1 300x800 mm stor badrumsspegel med en 17-tums tv kostar runt 25 000 kronor.
Den som inte nöjer sig med det lilla kan satsa på en hel spegelvägg med en skärm på 82 tum! Bäddat för simhud mellan tårna.
- Motsvarande elektronik finns för ljud, som går att integrera bakom spegeln, berättar Dennis Nilsson som är projektledare hos elektronikföretaget Davids i Varberg, som skräddarsyr avancerade bild- och ljudlösningar för hemmet.
Någon särskild badrums- och nöjeselektronik finns egentligen inte. Butikernas utbud eller det som kan köpas via nätet kan också användas i badrummet, relax- och spa-avdelningen.
Men det gäller att känna till och noga kontrollera de olika elsäkerhetsbeteckningarna på produkterna, samt att anlita fackfolk som installerar elektroniken och kan reglerna på sina fem fingrar.
Att inte följa föreskrifterna är att bryta mot lagen.

Elektronikcentral vanlig


Dennis Nilsson berättar att det i dag är vanligt att låta installera en så kallad elektronikcentral i bostaden, en anläggning som ryms i exempelvis en garderob och innebär att du slipper alla synliga kablar.
Till anläggningen går att ansluta exempelvis Spotify, CD-spelare, web-radio och lagrad musik från datorn.
Kablar kan dras till alla rum inklusive badrum, där det är vanligt att kunderna vill ha högtalare installerade - i taket och ibland även i väggarna - för att få en så god ljudkvalitet och diskret installation som möjligt.
Via en fast monterad touch-display på väggen eller via fjärrkontroll alternativt Ipad är det sen bara att välja och vraka i utbudet, vare sig man står i köket, vardagsrummet eller ligger i badet.
Den enklaste varianten för att få musik i badrummet är annars en vanlig stereo förutsatt att den har rätt elsäkerhetsmärkning och kan placeras enligt de bestämmelser som finns för elmaterial i våtutrymmen.

Svårt sia om framtiden


Till de så kallade multi-room-systemen kan den som vill även koppla elektroniska dörrar, belysning, temperaturreglering, solskydd, markiser, persienner, övervakning med mera. Möjligheterna är i stort sett oändliga. Via en port-kamera går det att se och kommunicera med den som ringer på dörren direkt via fjärrkontrollen.
Dennis Nilsson tycker det är svårt att sia om utvecklingen framåt:
- Tekniken blir allt mer avancerad. Design och användarvänlighet får stor betydelse. Trenden går mot allt tunnare tv-skärmar. I dag finns prototyper som går att rulla ihop och bära som ett stort brev under armen.

FAKTA

Viktigt att tänka på el­säkerheten!


* Vatten och elektronik tillsammans kan bli en dödsfälla! Därför finns stora restriktioner för vad som gäller för el i våtutrymmen. Bestämmelserna är rigorösa. Att inte följa dessa är ett lagbrott.

* En apparat som inte tål fukt kan bli strömförande eller börja brinna.
Fukten i badrum kan göra elapparater strömförande och därmed utgöra livsfara. Människokroppen kan under vissa omständigheter leda ström. Därav de strikta bestämmelserna.

* Våtutrymmen är indelade i olika områden, angivna i centimeter från bad och dusch. Denna indelning tydliggör vilka elektriska produkter man får ha och var de kan placeras. I dag är det vanligt att bad- och relaxavdelningar i hemmen inreds med allt från kristallkronor till öl-, vin- och champagnekylar och TV-apparater.

* Allt elmaterial ska ha en särskild IP-beteckning, som är EU-anpassad, för att kunna installeras i korrekt zon. Endast i det så kallade oklassade området är det fritt fram för vilka elprodukter som helst.

* Det är väldigt sällan som fel på produkter och elinstallationer vållar allvarliga tillbud.

* Den som är det minsta osäker på vad som gäller för el i våtutrymmen ska rådfråga en elinstallatör.
Källa: Fredrik Sjödin, överinspektör vid elsäkerhetsverket.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!