Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

FÄRGGUIDEN: Måla huset med rätt färg

Att måla om huset kan kännas som ett stort, jobbigt projekt. Men med rätt underarbete och rätt färg är det lättare än vad många tror.
Allt som behövs är noggrannhet, tålamod och rätt metod.
För att se vilken färg som ditt hus är målat med sedan tidigare kan det behövas lite detektivarbete.
Alcros fasadexpert, Henrik Samuelsson, från Målarmästarn i Enskede ger här lite handfasta tips.
Är du fortfarande osäker kan det vara bra att låta en expert titta på din träfasad.
 

Caroline Berggren
Foto: Foto: Göran Gudmundsson

Det viktigaste när du ska måla om ditt hus är att först och främst ta redan på vilken färg huset är målat med sedan tidigare. Det avgör vilka färgsorter du kan välja mellan. Oftast är rekommendationen att du först och främst bör använda den befintliga färgtypen.
Om du inte kan fråga den som målade om sist eller har en gammal burk sparad finns det några knep att ta till.
Ta en titt under vår färgdetektivsguide. Är du fortfarande osäker kan det vara idé att fråga en expert.
Ska du måla en trären omålad yta har du valfriheten att välja vilken färg du tycker passar bäst. Då gäller det att förutom det rent estetiska tänka på hur du vill att färgen ska fungera i framtiden, både när det gäller hur länge den håller och hur den ser ut när den åldras.
Förutom valet av färgtyp är det naturligtvis stora skillnader mellan olika fabrikat.
I dag har många en egen serie färger med sin egenjusterade färgsammansättning.
Om du vill läsa mer om hållbarheter hos olika fabrikat har till exempel Folksam gjort en stor fasadfärgsundersökning 2010 som går att läsa mer om på folksam.se.


Hybridfärg
Allt vanligare. På marknaden kommer nu fler och fler  blandfärger som är ett försök att behålla det bästa av två världar -  alkydens tränga-in-förmåga och akrylatens färgbeständighet. De flesta av  hybridfärgerna består till större delen av akrylat och lånar därför  flest egenskaper av den. Men genom att tillsätta alkydolja blir den en  mer träng-in-i-färg än de rena akrylaten.
Fördelar: Hybridfärgerna vinner egenskaper i vätning och vidhäftning, blir en mer träng-in-i-färg.
Nackdelar: Bleks tidigare än en ren akrylat. Är en relativt ny färgtyp  vilket möjligtvis kan vara en nackdel då de är mer oprövade.
Hållbarhet: Helt beroende hur utsatt för väder och vind huset är men 10-15 år.


Alkydfärg
Vattenburen. Från början var alkydfärgen lösningsmedelsburen men är nu  på väg att ersättas av en vattenbaserad variant av miljöskäl. Då den  lösningsmedelsburna färgen är på väg att förbjudas och säljs i allt  mindre omfattning tar vi endast upp den vattenburna alkydfärgen här.
De nya vattenbaserade alkydfärgerna är egentligen en blandning av alkyd  och alkrylat. Men de fungerar att måla över gammal alkydfärg med. Färgen  är en delvis tränga-in-färg.
Fördelar: Har en bra vidhäftning och motståndskraft mot väta.
Nackdelar: Bleks fortare än en akrylat genom att den vittrar på ytan. De  nya vattenbaserade alkydfärgerna är relativt nya och mer opövade. De  råder oenighet hurvida alla "gamla egenskaper" verkligen stämmer även på  de nya färgerna.
Hållbarhet: Helt beroende hur utsatt för väder och vind huset är men cirka 8-10 år.
 Akrylatfärg
Ligger utanpå. Akrylatfärg är en ligga-utanpå-färg. Den består av  plastkulor som tillsammans bildare en film på underlaget. Den får en  porig yta som gör att träet kan andas.
Akrylaten fick ett oförtjänt dåligt rykte på 70-talet då många rötskador  uppstod. Den största skillnaden är i dag att färgen har en grundfärg  som gör att rötskador undviks.
Fördelar: Akrylaten är glans- och färgbeständig över en lång tid.
Nackdelar: Kan ge ett plastigt intryck. Porigheten gör att smuts lätt  kan fastna i färgytan som då kan göra det kan vara svårt för virket att  andas.
Hållbarhet: Helt beroende hur utsatt för väder och vind huset är, men räkna med runt 10-15 år.


Linoljefärg
Mindre vanlig färg bland vanliga villaägare. Har en yta som har spår efter penseldrag och träets struktur. Krackelerar i små rutor, som ormskinn, och det grånade träet kommer fram i partier. Linoljefärg löses snabbt upp, gulnar fort av 10-procentig sodalösning. Men det gör även en alkydoljefärg så skillnaden är svår att avgöra. Eldar du på en flaga brinner den och luktar stickigt som alkyd­oljefärgen.
Övermålningsbar med: Endast linolja.


Slamfärg
Långlivad. Linoljefärg är en extrem tränga-in-färg och är även elastisk.  Genom att färgen tränger in i träet har den bevarande egenskaper och  ett långt liv. Det är en miljövänlig färg som är gjord av förnyelsebar  råvara.
Förespråkarna för linoljefärgen hävdar ofta just hur vackert den åldras  och hur tålig den är. Vill du ha en traditionell linoljefärg är det  viktigt att läsa noggrant på innehållsförteckningen. Den ska innehålla  100% linoljekvalitet och inte heller innehålla några tillsatser och vara  baserad på naturliga pigment.
För de flesta linoljefärger är nyckeln att måla väldigt tunt - oftast  krävs tre lager. Linolja är en rätt dyr färg räknat per burk men mycket  dryg vid användning och behöver heller inte någon annan grundfärg vilket  gör att den i slutändan är likvärdig många andra färger.
Fördelar: När linoljan åldras kritar den, bleks ur, då går det att  fräscha upp den med halvoljning ( 50/50 kokt och kallpressad linolja  blandad med balsamterpentin) Samma fungerar runt fönster och på  järndetaljer som fönsterbeslag och annat.
Nackdelar: Ingen snabbfärg, tar sin tid att härda igenom men får igen  det i härdighet senare. Kan vara svårt att måla tunt nog eller att orka  vänta tills varje lager har torkat ordentligt.
Hållbarhet: Helt beroende hur utsatt för väder och vind huset är men  cirka 10 år. Det går att skjuta fram ommålningen några år genom att  halvolja linoljan när den börjar krita sig. Halvoljning är en 50/50  blandning av kokt, kallpressad linolja och balsamterpentin som gör att  färgen får tillbaka sin lyster och avstannar kritprocessen.


Järnvitriol
Ingen färg. Järnvitriol är ingen färg utan påverkar träet kemiskt och  ger själva träet ett gråaktigt utseende. Järnvitriolpulvret löses i hett  vatten och stryks på med pensel. Efter några månader ändrar träet  gradvis kulör och antar en grå nyans - ju starkare koncentration, desto  mörkare blir träet. Järnvitriolen i sig är ofärgad och grånaden kommer  senare, men med silverbets blir ytan direkt grånad. Den "fuskgrånaden"  försvinner allt eftersom träet grånar av sig själv.
Fördelar: Billigt och kräver inget underhåll.
Nackdelar: Det råder delade meningar om huruvida järnvitrolen bryter ner träet. Fasaden lämnas oskyddad mot svamp och mögel.
Hållbarhet: Behöver aldrig målas om.

FAKTA

Tips innan du målar
Vilken färg? Hur fungerar den här färgen med den färg jag redan har.

Täckfärg.
Jag har inte ett trärent hus och kan därför inte grundmåla, hur fungerar då den sista täckfärgen?

Alternativ.
Är den ett bra alternativ även om jag inte kan använda hela färgsystemet?

Nymålning:

Klimat. Hur fungerar färgen i det klimatet som mitt hus står i?

Priset. Priset på lång sikt. Hur ofta behöver det målas om och underhållas?