FÄRGGUIDEN: Måla huset med rätt färg

Att måla om huset kan kännas som ett stort, jobbigt projekt. Men med rätt underarbete och rätt färg är det lättare än vad många tror.
Allt som behövs är noggrannhet, tålamod och rätt metod.
För att se vilken färg som ditt hus är målat med sedan tidigare kan det behövas lite detektivarbete.
Alcros fasadexpert, Henrik Samuelsson, från Målarmästarn i Enskede ger här lite handfasta tips.
Är du fortfarande osäker kan det vara bra att låta en expert titta på din träfasad.

Foto: Foto: Göran Gudmundsson
Det viktigaste när du ska måla om ditt hus är att först och främst ta redan på vilken färg huset är målat med sedan tidigare. Det avgör vilka färgsorter du kan välja mellan. Oftast är rekommendationen att du först och främst bör använda den befintliga färgtypen.
Om du inte kan fråga den som målade om sist eller har en gammal burk sparad finns det några knep att ta till.
Ta en titt under vår färgdetektivsguide. Är du fortfarande osäker kan det vara idé att fråga en expert.
Ska du måla en trären omålad yta har du valfriheten att välja vilken färg du tycker passar bäst. Då gäller det att förutom det rent estetiska tänka på hur du vill att färgen ska fungera i framtiden, både när det gäller hur länge den håller och hur den ser ut när den åldras.
Förutom valet av färgtyp är det naturligtvis stora skillnader mellan olika fabrikat.
I dag har många en egen serie färger med sin egenjusterade färgsammansättning.
Om du vill läsa mer om hållbarheter hos olika fabrikat har till exempel Folksam gjort en stor fasadfärgsundersökning 2010 som går att läsa mer om på folksam.se.


Hybridfärg
Allt vanligare. På marknaden kommer nu fler och fler blandfärger som är ett försök att behålla det bästa av två världar - alkydens tränga-in-förmåga och akrylatens färgbeständighet. De flesta av hybridfärgerna består till större delen av akrylat och lånar därför flest egenskaper av den. Men genom att tillsätta alkydolja blir den en mer träng-in-i-färg än de rena akrylaten.
Fördelar: Hybridfärgerna vinner egenskaper i vätning och vidhäftning, blir en mer träng-in-i-färg.
Nackdelar: Bleks tidigare än en ren akrylat. Är en relativt ny färgtyp vilket möjligtvis kan vara en nackdel då de är mer oprövade.
Hållbarhet: Helt beroende hur utsatt för väder och vind huset är men 10-15 år.


Alkydfärg
Vattenburen. Från början var alkydfärgen lösningsmedelsburen men är nu på väg att ersättas av en vattenbaserad variant av miljöskäl. Då den lösningsmedelsburna färgen är på väg att förbjudas och säljs i allt mindre omfattning tar vi endast upp den vattenburna alkydfärgen här.
De nya vattenbaserade alkydfärgerna är egentligen en blandning av alkyd och alkrylat. Men de fungerar att måla över gammal alkydfärg med. Färgen är en delvis tränga-in-färg.
Fördelar: Har en bra vidhäftning och motståndskraft mot väta.
Nackdelar: Bleks fortare än en akrylat genom att den vittrar på ytan. De nya vattenbaserade alkydfärgerna är relativt nya och mer opövade. De råder oenighet hurvida alla "gamla egenskaper" verkligen stämmer även på de nya färgerna.
Hållbarhet: Helt beroende hur utsatt för väder och vind huset är men cirka 8-10 år.


Akrylatfärg

Ligger utanpå. Akrylatfärg är en ligga-utanpå-färg. Den består av plastkulor som tillsammans bildare en film på underlaget. Den får en porig yta som gör att träet kan andas.
Akrylaten fick ett oförtjänt dåligt rykte på 70-talet då många rötskador uppstod. Den största skillnaden är i dag att färgen har en grundfärg som gör att rötskador undviks.
Fördelar: Akrylaten är glans- och färgbeständig över en lång tid.
Nackdelar: Kan ge ett plastigt intryck. Porigheten gör att smuts lätt kan fastna i färgytan som då kan göra det kan vara svårt för virket att andas.
Hållbarhet: Helt beroende hur utsatt för väder och vind huset är, men räkna med runt 10-15 år.


Linoljefärg
Mindre vanlig färg bland vanliga villaägare. Har en yta som har spår efter penseldrag och träets struktur. Krackelerar i små rutor, som ormskinn, och det grånade träet kommer fram i partier. Linoljefärg löses snabbt upp, gulnar fort av 10-procentig sodalösning. Men det gör även en alkydoljefärg så skillnaden är svår att avgöra. Eldar du på en flaga brinner den och luktar stickigt som alkyd­oljefärgen.
Övermålningsbar med: Endast linolja.


Slamfärg
Långlivad. Linoljefärg är en extrem tränga-in-färg och är även elastisk. Genom att färgen tränger in i träet har den bevarande egenskaper och ett långt liv. Det är en miljövänlig färg som är gjord av förnyelsebar råvara.
Förespråkarna för linoljefärgen hävdar ofta just hur vackert den åldras och hur tålig den är. Vill du ha en traditionell linoljefärg är det viktigt att läsa noggrant på innehållsförteckningen. Den ska innehålla 100% linoljekvalitet och inte heller innehålla några tillsatser och vara baserad på naturliga pigment.
För de flesta linoljefärger är nyckeln att måla väldigt tunt - oftast krävs tre lager. Linolja är en rätt dyr färg räknat per burk men mycket dryg vid användning och behöver heller inte någon annan grundfärg vilket gör att den i slutändan är likvärdig många andra färger.
Fördelar: När linoljan åldras kritar den, bleks ur, då går det att fräscha upp den med halvoljning ( 50/50 kokt och kallpressad linolja blandad med balsamterpentin) Samma fungerar runt fönster och på järndetaljer som fönsterbeslag och annat.
Nackdelar: Ingen snabbfärg, tar sin tid att härda igenom men får igen det i härdighet senare. Kan vara svårt att måla tunt nog eller att orka vänta tills varje lager har torkat ordentligt.
Hållbarhet: Helt beroende hur utsatt för väder och vind huset är men cirka 10 år. Det går att skjuta fram ommålningen några år genom att halvolja linoljan när den börjar krita sig. Halvoljning är en 50/50 blandning av kokt, kallpressad linolja och balsamterpentin som gör att färgen får tillbaka sin lyster och avstannar kritprocessen.


Järnvitriol
Ingen färg. Järnvitriol är ingen färg utan påverkar träet kemiskt och ger själva träet ett gråaktigt utseende. Järnvitriolpulvret löses i hett vatten och stryks på med pensel. Efter några månader ändrar träet gradvis kulör och antar en grå nyans - ju starkare koncentration, desto mörkare blir träet. Järnvitriolen i sig är ofärgad och grånaden kommer senare, men med silverbets blir ytan direkt grånad. Den "fuskgrånaden" försvinner allt eftersom träet grånar av sig själv.
Fördelar: Billigt och kräver inget underhåll.
Nackdelar: Det råder delade meningar om huruvida järnvitrolen bryter ner träet. Fasaden lämnas oskyddad mot svamp och mögel.
Hållbarhet: Behöver aldrig målas om.

FAKTA

Tips innan du målar
Vilken färg? Hur fungerar den här färgen med den färg jag redan har.

Täckfärg.
Jag har inte ett trärent hus och kan därför inte grundmåla, hur fungerar då den sista täckfärgen?

Alternativ.
Är den ett bra alternativ även om jag inte kan använda hela färgsystemet?

Nymålning:

Klimat. Hur fungerar färgen i det klimatet som mitt hus står i?

Priset. Priset på lång sikt. Hur ofta behöver det målas om och underhållas?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!