Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vill du bygga något annat än snögubbar och snölyktor på tomten i år? Gör som den här familjen och bygg en egen igloo av is.Vill du bygga något annat än snögubbar och snölyktor på tomten i år? Gör som den här familjen och bygg en egen igloo av is.Vill du bygga något annat än snögubbar och snölyktor på tomten i år? Gör som den här familjen och bygg en egen igloo av is.
Inne i igloon har Janne byggt ett isbord som han dekorerat med blommor i en isvas. Golvet är täckt med barr.Inne i igloon har Janne byggt ett isbord som han dekorerat med blommor i en isvas. Golvet är täckt med barr.Inne i igloon har Janne byggt ett isbord som han dekorerat med blommor i en isvas. Golvet är täckt med barr.
Barren på golvet inne i is-igloon gör det varmt och skönt.Barren på golvet inne i is-igloon gör det varmt och skönt.Barren på golvet inne i is-igloon gör det varmt och skönt.
Här inne ligger Janne gärna och softar. Is-igloon tar cirka tio timmar att bygga och kräver 220 kuber. Den har en diameter på 2,2 meter.Här inne ligger Janne gärna och softar. Is-igloon tar cirka tio timmar att bygga och kräver 220 kuber. Den har en diameter på 2,2 meter.Här inne ligger Janne gärna och softar. Is-igloon tar cirka tio timmar att bygga och kräver 220 kuber. Den har en diameter på 2,2 meter.
Här ligger Janne Åberg med sin sambo Sussie Malm samt sonen Max.Här ligger Janne Åberg med sin sambo Sussie Malm samt sonen Max.Här ligger Janne Åberg med sin sambo Sussie Malm samt sonen Max.
Så här pigga var jag och Sussie efter första övernattningen i is-igloon.Så här pigga var jag och Sussie efter första övernattningen i is-igloon.Så här pigga var jag och Sussie efter första övernattningen i is-igloon.
Här har Janne byggt en julgran av is.Här har Janne byggt en julgran av is.Här har Janne byggt en julgran av is.
Muren var det första Janne gjorde när han började med denna tradition för tio år sedan.Muren var det första Janne gjorde när han började med denna tradition för tio år sedan.Muren var det första Janne gjorde när han började med denna tradition för tio år sedan.
Ismuren i dagsljus. Jannes första verk, som återkommer varje år.Ismuren i dagsljus. Jannes första verk, som återkommer varje år.Ismuren i dagsljus. Jannes första verk, som återkommer varje år.
Här har Janne byggt ett vindskydd vid familjens grill.Här har Janne byggt ett vindskydd vid familjens grill.Här har Janne byggt ett vindskydd vid familjens grill.
”Så här ser det ut på gården nu när vi börjat, ca 300 enheter som ska frysa om vädergudarna är på vår sida”, säger Janne.”Så här ser det ut på gården nu när vi börjat, ca 300 enheter som ska frysa om vädergudarna är på vår sida”, säger Janne.”Så här ser det ut på gården nu när vi börjat, ca 300 enheter som ska frysa om vädergudarna är på vår sida”, säger Janne.
Is-flaskorna är det Janne är mest stolt över.Is-flaskorna är det Janne är mest stolt över.Is-flaskorna är det Janne är mest stolt över.
Famljen samlar under hela året på plastlådor. Här ser vi is-igloon upplyst med en grön ”ljusslang” på kvällen.Famljen samlar under hela året på plastlådor. Här ser vi is-igloon upplyst med en grön ”ljusslang” på kvällen.Famljen samlar under hela året på plastlådor. Här ser vi is-igloon upplyst med en grön ”ljusslang” på kvällen.
1 AV 13
Vill du bygga något annat än snögubbar och snölyktor på tomten i år? Gör som den här familjen och bygg en egen igloo av is.
Foto: Privat
2 AV 13
Inne i igloon har Janne byggt ett isbord som han dekorerat med blommor i en isvas. Golvet är täckt med barr.
Foto: Privat
3 AV 13
Barren på golvet inne i is-igloon gör det varmt och skönt.
Foto: Privat
4 AV 13
Här inne ligger Janne gärna och softar. Is-igloon tar cirka tio timmar att bygga och kräver 220 kuber. Den har en diameter på 2,2 meter.
Foto: Privat
5 AV 13
Här ligger Janne Åberg med sin sambo Sussie Malm samt sonen Max.
Foto: Privat
6 AV 13
Så här pigga var jag och Sussie efter första övernattningen i is-igloon.
Foto: Privat
7 AV 13
Här har Janne byggt en julgran av is.
Foto: Privat
8 AV 13
Muren var det första Janne gjorde när han började med denna tradition för tio år sedan.
Foto: Privat
9 AV 13
Ismuren i dagsljus. Jannes första verk, som återkommer varje år.
Foto: Privat
10 AV 13
Här har Janne byggt ett vindskydd vid familjens grill.
Foto: Privat
11 AV 13
”Så här ser det ut på gården nu när vi börjat, ca 300 enheter som ska frysa om vädergudarna är på vår sida”, säger Janne.
Foto: Privat
12 AV 13
Is-flaskorna är det Janne är mest stolt över.
Foto: Privat
13 AV 13
Famljen samlar under hela året på plastlådor. Här ser vi is-igloon upplyst med en grön ”ljusslang” på kvällen.
Foto: Privat

Familjen gjorde coolaste is-igloon på tomten

Har du också drömt om en egen is-igloo?

Då ska du kolla in detta trick. Helt fantastiskt!

Gör som Janne och bygg egna is-formationer!

Det var för tio år sedan som Janne Åberg, 55, från Östersund fick idén att dekorera tomten med isskulpturer. En idé för att sysselsätta sig med något även vintertid.

– Jag är en förtidspensionerad lastbilschaffis, krossade mitt bäcken i en olycka för ca 30 år sedan, berättar han som ville skapa något nytt. Jag hade en massa ljusslingor tidigare men det hade ju alla andra också...

Hundratals plastlådor

Det första han byggde var en mur/staket som sedan har fått återkomma varje år. Kuberna att bygga med skapar han med hjälp av hundratals plastlådor fyllda med vatten som får stå utomhus och frysa till is. 

– Just nu har vi 300 lådor som står ute på gården och ska frysa till is om vädergudarna är på vår sida, säger Janne. Precis som de senaste  tio åren har vi sparat olika förpackningar som återbrukas till att frysa in och bygga med is. Det tar tre dygn per iskub.

LÄS OCKSÅ: Alla husen är byggda av glasflaskor – kolla in häftiga byggnaderna!  

Sover i is-igloon med sambon

För två år sedan gav han sig på att bygga en is-igloo också, vilket blev ett stort projekt och krävde många kuber. 

– Just igloon har vi bara byggt i 2 år, jag hade is över och tänkte att jag testar. Den tar cirka tio timmar att bygga och kräver 220 kuber för att få en diameter på 2,2 meter. Man får göra den i omgångar.

Och resultatet blev bra, över förväntan. Golvet täckte han sedan med barr och familjen har till och med övernattat där inne.

– Jag och min sambo Sussie vaknade och var jättepigga, säger Janne.

En del tycker det är vansinne

Vad tycker då grannarna?

– Ja reaktionerna är lite olika, allt från wow till vansinne, säger Janne som också byggt en is-gran och ett is-vindskydd till grillen.

Men mest stolt är han över sina is-flaskor:

– Jag sa för två år sedan att när jag lyckas göra en flaska, då lägger jag av. Men så blev det inte, haha. Tror faktiskt att jag är rätt ensam om att göra såna flaskor.

Klarar inte hålla sig undan

Exakt vad som kommer att byggas i år vet inte Janne och hans familj.

– Det enda jag vet säkert är att en mur kommer att byggas, det bygget ska min sambo Sussie få ta hand om själv. Så designen kan nog ändras lite mot i fjol. 

”Och nu har jag skriftligt på att muren är mitt projekt...så nu får du hålla dej undan Janne...klarar du det??”, skriver Sussi i Facebook-gruppen ”Återbruka mer” där Janne lagt ut lite bilder på igloon.

LÄS OCKSÅ: 

Dags för renovering hemma? Då kan du riskera din relation... 

Här är julgransmattan som alla vill ha – men till helt annat 

Lindas smarta idé – kolla in Ikea-tavlans magiska förvandling