Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 3
Ett golv som letar sig ut i naturen är ett uttryck för vår längtan efter att njuta av sommaren – men ändå ha det bekvämt.Här är åtta tips för dig som vill bygga din egen altan.
Foto: Angel Rodriguez
2 AV 3
På nätet finns det många pedagogiska instruktioner för själva snickeriet av trädäcket.
Foto: iStock
3 AV 3
Bygglov behöver du bara om trädäcket ligger mer än en och en halv meter över marknivån.
Foto: ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

Bygga altan? 8 bra tips att tänka på innan du bygger

Ett golv som letar sig ut i naturen är ett uttryck för vår längtan efter att njuta av sommaren – men ändå ha det bekvämt.

Inte konstigt att trädäck blivit så populära.

Här är åtta tips för dig som vill bygga din egen altan.

LEVA&BO Redaktionen

1. Förbered

Utmaningen för ett lyckat bygge är att anpassa det väl till platsen vid huset. Planera ytan, sätt upp snören och känn efter. Ett stort däck förminskar huset, ett litet kan kännas trångt. Med en nivå nära husets innergolv kan anslutningen till huset upplevas som naturlig. Ett däck som ligger i marknivån upplevs inte lika starkt som en egen kropp och tål att bli lite större. Nivån avgör om du ska bygga på plintar eller på en sandbädd.

 

Erbjudande från LEVA&BO Shopping: Just nu 20 procent rabatt på dukar, kuddar, överkast och strandfiltar från Chamois

2. Planera

Rita upp och planera stomkonstruktionen. Viktigt är att använda dimensioner så att det inte sviktar när man går på däcket. 28 mm trallvirke är standard. Grövre dimensioner, som 34 × 145 mm, blir vanligare enligt en bygghandeln. Bärlinor, den understa regeln i konstruktionen, ska vara minst 45 × 145 mm, här spelar höjden på däcket in. I bärlinorna förankras de tvärsgående reglerna i minst 45 × 120 mm med 60 centimeters centrumavstånd. Reglarna fästs uppe på bärlinan eller på sidan med balkskor.

 

LÄS OCKSÅ: Borrskruvdragare bäst i test – här är vinnaren

3. Plintar

De flesta trädäck byggs på plintar. Jobbet med dem är det tyngsta och svåraste i projektet. Ett däck på 4 × 6 meter kräver åtta plintar om sidan är förankrad i huset. Längsta avstånd mellan plintarna för bärlinorna är cirka 2 meter. Helst bör du gräva ned till frostfritt djup, men för ett trädäck kan du nöja dig med 30 centimeter om du har makadamm som dränering under plinten. Det finns också färdiggjutna plintar, men de är tunga att frakta och bara 50 centimeter höga.

4. Gjutning

Här krävs ett antal säckar betong och gjutformar. Sådana finns att köpa i papp på bygghandeln, oftast runda. Vill du ha fyrkantiga plintar får du bygga dem i plywood. Välj en betong som bara behöver vatten som tillsats och blanda i en balja. Enklast blir det med en cementblandare. Att gjuta plintar med lika höjd är svårt. Använd vattenpass på planka eller rotationslaser. Räkna med att justera här och där när bärlinorna monteras. Justerbara stolpskor i plintarna underlättar. Betongen behöver tre-fyra dagar att härda innan belastning.

 

LÄS OCKSÅ: Bygg en egen altan i nio enkla steg

5. Sandbädd

För ett däck i marknivå kan du bygga på en sandbädd. Gräv bort det yttersta jordlagret, cirka 20-25 centimeter. Fyll på med makadam eller grus. Kratta allt i våg. Jämna till med mark-vibrator (går att hyra). Täck med markduk och lägg ett lager sand överst. Lägg ut betongplattor under bärlinorna. Spika eller skruva ihop ramkonstruktionen med reglar. Underlaget är nu klart för trallvirket. Ett sådant däck flyter på sandbädden och kan röra sig lite. Det ska inte förankras i huset.

6. Välja virke

För några år sedan byggdes nästan alla trädäck i tryckimpregnerat virke, men det finns miljöinvändningar mot det. Sedan 2002 är de gröna brädorna avsevärt mindre giftiga än vad de var tidigare. Hälsoriskerna är små, men kopparsalterna som finns i virket urlakas sakta och blir till ett gift för vattenlevande organismer. De miljövänligare alternativ som finns är dyrare. Kärnfuru, lärk eller ek är naturliga alternativ. Utöver det finns nya typer av behandlat virke. Svanen märker i dag sex varumärken, Bra Miljöval ett.

 

LÄS OCKSÅ: Välj det rätta virket till trädäcket – tips & råd!

7. Verktyg

Spade och spett för grävningen. I mjuk mark kan du använda en markborr. Vattenpass på bräda eller rotationslaser. Det gamla tricket med en transparent vattenslang för att stämma av nivån fungerar också. Fyll i vatten, nivån i den u-böjda slangen blir den samma i bådaändarna. En rejäl balja för att blanda cement eller en cementblandare. En kap/gersåg är värd sina pengar. Hammare, fogsvans och skruvdragare - däcket ska skruvas, inte spikas.

8. Bygglov

Behövs bygglov? Regeln är att trädäck som ligger mer än en halv meter över marknivå kräver bygglov. Det ska också ha staket. Spillvirket ska lämnas till kommunens avfallsanläggning. Det är enligt myndigheterna okej att lägga det i en sortering för brännbart avfall om det är lågt giftklassat NTR/A). Men många kommuner kräver att det ska ligga i en sortering för miljöfarligt avfall då äldre typer av tryckt virke var tyngre behandlat. Anlitar du hantverkare och räknar med ROT-avdrag måste däcket höra ihop med huset.

 

LÄS OCKSÅ: 11 praktiska verktyg för hemmasnickaren