1 av 5: Att äta och laga mat utomhus sätter verkligen gultkant på tillvaron. Foto: Fotolia
2 av 5: Mia Lundgren från Skellefteå snickrade ihop en diskbänk av ett symaskinsunderrede och murtrall. Foto: privat
3 av 5: Blir du bjuden på midsommarfest hos Lillianne och Jimmy Israelsson från Frövi kan du få äta skottekärregrillat kött. Foto: Privat
4 av 5: Jerry Kumlin från Avesta gjorde en gigantisk grill av en gammal tvättränna. ”Den fungerar jättebra när man har mycket folk på besök”, säger han. Foto: privat
5 av 5: Ida Nyberg från Örnsköldsviks gjorde ett billigt utekök utav två gamla Ikeahyllor. Foto: privat

Återbruk och hemmafix – så kan du göra ett fiffigt utekök

Det är fantastiskt härligt att laga mat utomhus och många drömmer nog om att ha ett kök utomhus. 

Ekar det tomt i plånboken? Inga problem! Med lite fantasi, snickarglädje och återbruk kan du fixa ett riktigt häftigt utekök. 

Har du lite skrot och bråte i något uthus eller på gården? Då kanske du har några prylar som du kan använda till att bygga ett kök i trädgården. Här är några påhittiga svenskar som med hjälp av lite fantasi och snickarglädje har använt sig av gamla prylar och förvandlat dem till fiffiga utekök och grillar. 

LÄS OCKSÅ: Här är allt du måste veta om grillning 

Tvättrännan blev en grillvagn

Jerry Kumlin från Avesta har byggt om en gammal tvättränna till en grillvagn med serveringsbord. 

– Jag fick tvättrännan av en kille och så tänkte vi först om vi skulle odla jordgubbar eller något i den. Men så sa min sambo: ”Man kanske kan göra om den till en grill?”, berättar Jerry. 

Foto: Privat

En grill blev det och en riktigt praktisk sådan, med flyttbara galler och stekbord som kan flyttas i sidled så att man lätt kan justera värmen. 

– Den fungerar jättebra när man har mycket folk på besök, säger Jerry. 

Foto: Privat

Skottkärran blev en grill

Under midsommarafton grillades det mängder av kött hos Lillianne och Jimmy Israelsson från Frövi. Men det var ingen vanligt grill som användes, här grillades köttet över en gammal skottkärra i stället! Hur smart är inte det?

– Den där skottkärran fick vi med när vi köpte sommarstugan. Den är i gjutjärn så den är jättetung och den har ju bara stått där tidigare, säger Lillianne.

Midsommargästerna blev nöjda med maten och skottkärregrillen blev en succé. 

LÄS OCKSÅ: Judith, 80, gav sig själv ett draktorn 

Foto: privat

”Hyllis” blev ett billigt utekök

Ida Nyberg från Örnsköldsviks tyckte att hon behövde avställningsytor ute, så med hjälp av två gamla Ikeahyllor och grålaserade plank skapa hon ett billigt utekök.

– Jag har varit inne på att köpa och göra ett utekök, men så hade jag de här ”Hyllis” hyllorna ute i ett förråd så då tog jag dem. Jag sökte lite på Pinterest för att se vad folk hade gjort med den här hylla, men hittade mest skohyllor och annat. Så då kom jag på det där själv och det kostade ju nästan ingenting, säger Ida.

Under hyllorna i det lilla uteköket får det också plats en grill och en liten kyl. 

Foto: privat

Symaskinsunderrede + murtrall = diskbänk

Mia Lundgren från Skellefteå och hennes make fixade snabbt ihop ett avlastningsbord/diskbänk intill grillen med hjälp av en gammal murtrall och ett symaskinsunderrede. 

– På en halvtimme hade vi skruvat ihop det, berättar Mia.

– Och det är skönt med murtrall när det regnar eftersom regnvattnet bara rinner igenom.

Ett par gamla åror, ett kompostgaller, några egengjutna krukor och en gammal båtshake fick stå för utsmyckningen. 

LÄS OCKSÅ: Mia har startat städkrig på hemmafronten 

Foto: privat

Fyndade industribänk på Blocket

Frilansjounalisten och matfantasten Oskar Ekman är lite av ett uteköksproffs. På sin blogg stekman.se kan man bland annat läsa mängder av recept och tips för matlagning utomhus.

Även han har använt sig av återbruk för att snickra ihop ett snyggt utekök. Det har han gjort av ett gammalt industribord som han hittade på blocket, två spaljéer i järn som han fått av en kompis, armeringsnät, överblivna köksattiraljer och buntband. 

LÄS OCKSÅ: Therese, 39, råkade odla helt galna tomater

Foto: privat

– Jag är absolut ingen händig person men eftersom det handlar om mat, som är mitt stora intresse, fick jag anstränga mig, säger han. 

Ett renhorn får agera krok för stekspaden och en gammal ljusslinga har fått nytt liv i det svartmålade armeringsnätet.

Foto: privat