21 idéer och tips när du ska renovera badrummet

Ordning & reda. Inred ­badrummet enkelt men praktiskt. Här kräver ­stringhyllorna ovanför ­tvättstället att man håller ordning, men det är väldigt snyggt.

1 av 3: Ordning & reda. Inred ­badrummet enkelt men praktiskt. Här kräver ­stringhyllorna ovanför ­tvättstället att man håller ordning, men det är väldigt snyggt.

Lantlig stil. Funderar du på att renovera ditt badrum och vill ha så här fint i ­gammeldags stil? Läs våra tips innan du sätter i gång.

Foto: Pernilla Sjöholm / EXPRESSEN PERNILLA SJÖHOLM

2 av 3: Lantlig stil. Funderar du på att renovera ditt badrum och vill ha så här fint i ­gammeldags stil? Läs våra tips innan du sätter i gång.

Vanlig skada. Se till att hant­verket kring ­golv­brunnen blir noggrant gjort.

Foto: Olof Elm / OLOF ELM PRODUKTBILD

3 av 3: Vanlig skada. Se till att hant­verket kring ­golv­brunnen blir noggrant gjort.

Det krävs en hel del planering innan du renoverar eller bygger ett badrum. Det finns strikta regler för hur våtrum ska byggas, och reglerna har skärpts stegvis.

Här är 21 tips på hur du bäst får ett härligt badrum.

Andra har också läst

1. Bygglov?

Ska du renovera ett gammalt badrum krävs inget bygglov. Om du ska skapa ett nytt badrum i ditt fritidshus måste du göra en bygganmälan till kommunen och invänta starttillstånd. Om du måste bygga till huset för att få plats med ett våtrum måste du söka bygglov. Bygglovsreglerna är de samma för permanentvillor och fritidshus.

 

LÄS OCKSÅ: Hemmafixare? Så undviker du att skada dig

 

2. Duschkabin?

Innan du går loss på ett stort projekt bör du tänka över möjligheten med en kabin. Ja, i vissa fall kan kanske till och med en utedusch duga? Väljer du duschkabin slipper du kraven på särskilda våtrumsväggar. Om du installerar en duschkabin i ett rum där det redan finns en golvbrunn behöver du inte kontakta kommunen. Kräver kabinen att du drar vattenledningar och installerar en golvbrunn måste du göra en bygganmälan till kommunen.

 

LÄS OCKSÅ: 7 sätt att piffa badrummet – utan att renovera

3. Bygga själv eller anlita proffs?

Ett våtrum är det svåraste i byggväg en amatör kan ge sig in på. Är du inte road eller lagd åt det händiga hållet är det klokast att lägga ut jobbet. Men för den som är någorlunda händig och noggrann finns det inga hinder att bygga själv. En fördel kan vara att du kan bestämma alla detaljer själv. Skadereglerare på försäkringsbolagen tycker inte att självbyggda våtrum har mer skador än andra. Att anlita entreprenör blir förstås dyrare då du får betala arbetet. Men du har rätt till rotavdrag, 30 procent av arbetskostnaden är avdragsgillt. Rörkopplingar ska utföras av proffs. Eljobb är du förbjuden att göra själv.

4. Hur hitta seriös entreprenör?

Kolla om firman är certifierad av Golvbranschen eller Byggkeramikrådet. Ta in flera offerter. En plattsättare ska ha personlig behörighet. Begär referenser från tidigare kunder. Att få en bra kontakt redan från början är ett tecken på att ni kan diskutera detaljer under projektets gång. Hantverkare har ofta många jobb samtidigt och det är lätt att känna sig övergiven vissa tider.

5. Vilka byggregler gäller?

Oavsett om du bygger själv eller anlitar proffs är du skyldig att följa Boverkets byggregler. Just för våtrum finns det två tolkningar i särskilda branschregler. Golvbranschens regler heter GVK och Byggkeramikrådets kallas BBV. Ska du anlita hantverkare är det viktigaste rådet att anlita företag som är certifierade och använder sig av dessa branschregler. En entreprenör som är med i de systemen utfärdar alltid ett intyg över konstruktion och vilka produkter som använts. Det är en garanti om det skulle bli en skada och ett försäkringsärende.

6. Vad skiljer mellan GVK och BBV?

Egentligen inget. Men fram till den 1 juli förra året godkände inte BBV vanliga kartongklädda gipsskivor i grundkonstruktionen. Numera har de backat på kravet då det medförde ett konkurrensövertag för GVK:s system. Byggskadeexperten Robert Öhrner på Folksam tycker att det var synd, han anser att våtrumsskivor är bättre.

 

LÄS OCKSÅ: 7 knep som gör att du slipper städa badrummet så ofta

7. Vad är våtrumsskivor?

Skivor av cement eller mineraliskt material som tål fukt. En vanlig gipsskiva klädd i kartong kan vara grogrund för mögel. Det finns flera godkända fabrikat av våtrumsskivor. Massiva skivor är mycket tunga, men det finns också lättviktsskivor. Våtrumsskivor är flera gånger dyrare än gipsskivor.

8. Grundprincipen?

I ett modernt våtrum ska det finnas ett vattentätt skikt i vägg- och golvkonstruktionen. Det består antingen av en folie eller en flytande massa som målas på i flera skikt. Tätskiktet ska ligga just under ytskiktet. I en kaklad vägg ligger det direkt bakom kaklet. Att tätskiktet blir rätt applicerat är a och o.

9. Finns det inget undantag?

Ett badrum som har ett gjutet betonggolv direkt på marken behöver inget tätskikt i golvet. Där kan fukten vandra ut från marken och upp genom betongen. Gamla badrum i källare var ofta av den modellen, moderna är det sällan.

10. Den typiska väggkonstruktionen?

Inifrån och ut är den så här: Rejäla reglar, 15 mm konstruktionsplywood, våtrumsskivor, tätskikt, kakel. I golv måste reglarna vara 45x195 mm och skivan minst 22 mm våtskyddad spånskiva, på den används oftast avjämningsmassa för att skapa ett fall.

11. Känsligaste punkt?

Den i särklass vanligaste skadan i våtrum är otäta golvbrunnar. Hantverket här måste vara noggrant och golvbrunnar ska vara av godkända fabrikat. Dessutom är det krav på att golvet lutar mot brunnen. Golvfallet och golvbrunnen är det svåraste i bygget. Fyra av fem våtrumsskador är relaterade till golvet, uppger försäkringsbolagen.

12. Andra vanliga brister?

Det förekommer att stommen, alltså golv-och väggreglarna, är av för klent virke och med för långa centrumavstånd. Då kan konstruktionen röra sig viket kan medföra att tätskikten spricker. Det gäller särskilt vid helkaklade badrum. Branschreglerna anger vilka dimensioner som krävs. I golv ska reglarna ha 300 mm avstånd.

13. Vad kräver försäkringsbolagen?

Arbetet ska vara fackmannamässigt utfört vilket är detsamma som att branschreglerna följts. Certifierade entreprenörer gör det, även om man måste vara noggrann också med dem, så att inte en obehörig snickare monterar golvbrunnen till exempel. Gör du jobbet själv är det klokt att ta bilder under arbetets gång. Det är inget absolut krav dock, vid en eventuell skadeinspektion brukar skaderegleraren på plats kunna avgöra om reglerna följts eller inte.

14. Farliga spackel?

Spackel används vid fall mot golvbrunn och vid finjustering av väggar. Alla fabrikat ska vara godkända och miljödeklarerade av branschorganisationerna. I dag används allt oftare mineraliska spackel, plastbaserade spackel är omdiskuterade ur miljösynpunkt.

 

LÄS OCKSÅ: 20 drömbadrum du kan inspireras av

15. Plastmatta eller kakel?

Det är en smak- och prisfråga. Plastmatta blir billigare, men plasten har blivit mindre attraktiv och särskild PVC-plast är ifrågasatt av miljöskäl. Att lägga en plastmatta är inget för gör-det-självaren.

16. Kan jag borra i väggen?

Undvik om möjligt, en borr går igenom tätskiktet. Men borrar du på rätt sätt och fyller hålet med åldersbeständig tätningsmassa innan du skruvar (använd våtrumsskruv) så går det bra. Vid montage av tyngre hyllor och liknande måste det finnas fäste i bärande horisontella reglar, s k kortlingar, i konstruktionen.

17. Vad kostar kalaset?

En grov men inte dum bild är att jämföra kostnaden för ett nytt badrum med en ny bil, allt från billigaste Fiat och uppåt. På nätet kan du hitta husägare som berättar om kostnaderna. Se exempel på badrumsbloggen.

18. Ventilation?

Den är mycket viktig, så glöm inte att planera för den. Det finns många smarta timerstyrda frånluftsfläktar att montera. Se också till att luft kan komma in i rummet. En springa under dörren är den vanligaste lösningen.

19. Var hittar jag bästa informationen?

Du kan beställa branschreglerna från Byggkeramikrådet eller Golvbranschen. De finns också på nätet, liksom godkända produkter. En bra sajt är Bygg Badrummet Rätt, som ges ut av försäkringsbolagen tillsammans med branschorganisationerna och byggföretag. Tillverkare av tätskitsprodukter har ofta bra broschyrmaterial.

20. Frysskador?

Man bör tänka på risken för frysskador. I ett kallställt fritidshus måste man vara noga med att tappa ur systemet på allt vatten till vintern. I toaletter och golvbrunnar häller man propylenglykol (miljövänlig glykol) för att det inte ska frysa. Man behöver också se till att duschblandare och vattenlås är tömda. Detta är ägarens ansvar. Försäkringsbolagen kräver att man ”vidtar skäliga skyddsåtgärder”.

21. Det verkar jobbigt detta?

Ett fräscht badrum är själva sinnebilden för hög standard. När badrummet är klart ger det dig en känsla av bekvämlighet och trivsel. Ett badrum kan vara underbart, det kanske är värt både en del planering och pengar?

 

LÄS OCKSÅ: 11 praktiska verktyg för hemmasnickaren

 

Källor: Boverket, Värmdö kommun, Håkan Franzén byggexpert Trygg Hansa, Robert Öhrner byggskadeexpert Folksam, Byggkeramikrådet, GVK, Svensk Byggtjänsts hemsida med flera, fabrikantbroschyrer från Sopro, Lip och Bostik, Kakelspecialisten.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande