Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

11 praktiska verktyg för hemmasnickaren

Snart är det dags att fixa till det som behöver lagas i stugan. Här är 11 verktyg som du inte klarar dig utan.

 

Text: Niklas Natt och Dag

1. Korslasern Dewalt DW088K

Hjälper dig hänga allt i räta vinklar.

Inget fritidshus är komplett utan rätt saker på  väggarna, det kan vara från tavlor till platt-tv eller högtalare. En korslaser hjälper dig att enkelt hänga allt i räta vinklar och kommer att vara minst lika behjälplig den dagen du bestämmer dig för att ta upp en ny dörröppning. Dewalts DW088K  är självnivellerande och har en räckvidd på  tio meter, med en exakthet p  +/- 0,3 millimeter. Fästs på  stativ via gänga eller direkt i väggen.

När behövs  verktyget: Allt ifrån exakt  hängning av tavlor och hyllor till större ingrepp i väggar.
Cirkapris: 1 480 kronor.
Läs mer: Dewalt.se

LÄS OCKSÅ: Borrskruvdragare: Test av 7 skruvdragare

 

2. Skruvdragaren Festool T 18+3 Li 5,2

Den perfekta skruvdragaren.

Tyska Festool har uppnått legendstatus för sina sparsmakade och ribbhöjande lanseringar inom olika produktkategorier, och skruvdragaren  är inget undantag. T 18+3 Li 5,2 bjuder på  elektronisk inställning av vridmoment, en borstlös motor och fin ergonomi.

När behövs verktyget: Varhelst en skruv behöver skruvas i eller ut. Notera  även alternativet slagskruvdragare, som fyller samma funktion men  även klarar mer påfrestande uppgifter i exempelvis hårda träslag.
Cirkapris: 5 400 kronor.
Läs mer: Festool.se

 

3. Pannlampan Makita

Praktiskt lampa som ger dig 20 timmars ljus.

Till skillnad från många pannlampor  signerade specialiserade aktörer drivs  Makitas variant av ett separat batteripack avsett för ett av tillverkarens artonvoltsbatterier, vilket du bär fastknäppt i bältet eller på  annan lämplig plats. Vad detta kostar i termer av otymplighet betalas  åter i arbetstid: Hela 20 timmars ljus kan du räkna med. Du kan ocks  fästa lampan direkt på  batteriet och använda resultatet som en stationär arbetsbelysning när tillfälle bjuds.

När behövs verktyget: När arbets passen blir längre  än  soltimmarna.
Cirkapris: 400 kronor.
Läs mer: Makita.se

 

4. Peltors radiolurar

Lyssna på musik när du klipper gräset.

Skyddsutrustning glöms lätt bort när den ovane ska arbeta, och det vore synd om friden på din nybyggda båtbrygga skulle störas permanent av tinnituspip. Med Peltors radiolurar behöver du inte vara utlämnad åt tystnad och grubb­lerier, den inbyggda FM-mottagaren låter dig avnjuta Sommar i P1 medan ­flitens låga brinner.

När behövs verktyget: Överallt där buller förekommer.
Cirkapris: 600 kronor.
Läs mer: Proffsmagasinet.se

 

5. Hammaren Stanley Fatmax

Hammare med ­ergonomiskt grepp.

Även lekmannen kommer snabbt att kunna ­konstatera att det är betydande skillnad mellan en hammare avsedd för proffsbruk och den som bara råkade följa med verktygslådan på köpet. Balansen och precisionen hos det professionella alternativet är betydande, och ska man hamra mer än bara ibland blir ­ergonomin snabbt en faktor med tanke på att ­betydande krafter är ­inblandade. I Stanleys ­klassiska ­Fatmax-serie hittar vi en vibrations­dämpad pjäs om 397 gram, framtagen i syfte att skona handled och arm från ­slitage.

När behövs verktyget: Du kommer alltid att ­uppskatta den vid ­användande, men i synnerhet under arbetspass där det behöver spikas ­intensivt under längre perioder.
Cirkapris: 1 000 kronor.
Läs mer: ­Stanleyworks.se

 

6. Geringssåg Hitachi C8FSE

Bra när du ska bygga en altan.

Hitachis C8FSE är en tung pjäs med effekt på 1050W, som står till tjänst för de mer ambitiösa slöjdarbetena. ­Klingdiametern på 216 millimeter ­innebär en kapkapacitet på som mest 70 × 312. En praktisk uppsamlingspåse tar bort damm.

När behövs verktyget: Perfekt när ­altanen ska byggas och därefter en ny ­trädkoja samtidigt som du är trött på ­fogsvansen.
Cirkapris: 3 000 kronor
Läs mer: Hitachi-powertools.se

 

7. Vinkelslip MultiMaster, Fein

Vinkelslip till ­möbelrenovering.

Multiverktyget är i grund och botten bara en oscillerande motor till vilken en uppsjö olika funktionshuvuden kan kopplas. Med några snabba handgrepp förvandlas den från sliprondell till nätt såg och från plåtkap till rasp. Fein är en välbeprövad aktör i genren, och med den senaste versionen av långkörande MultiMaster gör man ingen besviken.

När behövs verktyget: Till renovering av möbler med många svarvade detaljer, såsom pinnstolar eller bord som behöver få gamla färglager avlägsnade innan ny kulör ­appliceras.
Cirkapris: 3 000 kronor.
Läs mer: Fein.com

 

8. Tumstocken Hultafors 61

Klassisk vikbar tumstock i trä.

I en allt mer digitaliserad värld är det skönt att vissa kärnvärden ändå förmår hävda sig, och till dessa hör den klassiska vikbara ­trä­tumstocken. Hultafors Tumstock 61 är utförd i prima glasbjörk, ­graderad så väl metriskt som i engelska tum, oljad i lederna och skyddslackad för ett långt och ­produktivt liv.

När behövs verktyget: När batteriet till lasermätaren är urladdat.
Cirkapris: 65 kronor.
Läs mer: Hultafors.se

 

9. Tigersåg Milwaukee M18 CSX

Sågar genom både trä och stål.

Milwaukee electric tool c­orporation var först på ­marknaden med produkt­kategorin tigersåg en gång i tiden, och kan ­fortfarande. Tigersågen M18 CSX drivs som namnet ­antyder av ett artonvolts­batteri och sågar med rätt blad genom såväl trä som stål (max 300/20 milli­meter).

När behövs verktyget: Du är trött på en ­mellanvägg i fastigheten och den ­behöver lämna plats för en ny dörr­öppning.
Cirkapris: 6 000 kronor.
Läs mer: Se.milwaukeetool.eu

 

10. Vinkelslipen Bosch GWS 26-230

Perfekt när du ska kapa ­armeringsjärn.

När det gäller avverkning av metall krävs rejäla doningar, och en vinkelslip är nödvändig. Den här bjuder på av­vibrerade handtag som låter dig jobba längre utan att bli trött, och flera säkerhetsmekanismer som håller dig trygg och oskadd under tiden. Vår favorit är återstartsspärren, som hindrar att slipen går i gång och ger sig av på egna ­äventyr efter ett strömavbrott.

När behövs verktyget: Kapning av ­armeringsjärn för cementarmering, ­upptagning av hål i plåt eller slipning av metall.
Cirkapris: 3 200 kronor.
Läs mer: Bosch.se

 

11. Morakniv Pro C

Bra när du ska skrapa bort färg.

Den klassiska morakniven är och ­förblir en trotjänare i den svenska verktygsarsenalen, nu som då smidd i prima kolstål i hjärtat av Dalarna. Allround­modellen Pro C är särskilt ­utvecklad med bygg­sektorn i åtanke, vilket märks inte minst på ­slidans ­praktiska ­bältesclip och ett grepp­säkert skaft i ­TPE-gummi.

När behövs verktyget: Till allt från vedspäntning till färgskrapning till snabba tillsnyggningar av ­nysågade lister.
Cirkapris: 70 kronor.
Läs mer: Morakniv.se