11 praktiska verktyg för hemmasnickaren
Snart är det dags att fixa till det som behöver lagas i stugan. Här är 11 verktyg som du inte klarar dig utan.
Text: Niklas Natt och Dag
1. Korslasern Dewalt DW088K
Hjälper dig hänga allt i räta vinklar.
Inget fritidshus är komplett utan rätt saker på väggarna, det kan vara från tavlor till platt-tv eller högtalare. En korslaser hjälper dig att enkelt hänga allt i räta vinklar och kommer att vara minst lika behjälplig den dagen du bestämmer dig för att ta upp en ny dörröppning. Dewalts DW088K är självnivellerande och har en räckvidd på tio meter, med en exakthet p +/- 0,3 millimeter. Fästs på stativ via gänga eller direkt i väggen.
När behövs verktyget: Allt ifrån exakt hängning av tavlor och hyllor till större ingrepp i väggar.
Cirkapris: 1 480 kronor.
Läs mer: Dewalt.se
LÄS OCKSÅ: Borrskruvdragare: Test av 7 skruvdragare
2. Skruvdragaren Festool T 18+3 Li 5,2
Den perfekta skruvdragaren.
Tyska Festool har uppnått legendstatus för sina sparsmakade och ribbhöjande lanseringar inom olika produktkategorier, och skruvdragaren är inget undantag. T 18+3 Li 5,2 bjuder på elektronisk inställning av vridmoment, en borstlös motor och fin ergonomi.
När behövs verktyget: Varhelst en skruv behöver skruvas i eller ut. Notera även alternativet slagskruvdragare, som fyller samma funktion men även klarar mer påfrestande uppgifter i exempelvis hårda träslag.
Cirkapris: 5 400 kronor.
Läs mer: Festool.se
3. Pannlampan Makita
Praktiskt lampa som ger dig 20 timmars ljus.
Till skillnad från många pannlampor signerade specialiserade aktörer drivs Makitas variant av ett separat batteripack avsett för ett av tillverkarens artonvoltsbatterier, vilket du bär fastknäppt i bältet eller på annan lämplig plats. Vad detta kostar i termer av otymplighet betalas åter i arbetstid: Hela 20 timmars ljus kan du räkna med. Du kan ocks fästa lampan direkt på batteriet och använda resultatet som en stationär arbetsbelysning när tillfälle bjuds.
När behövs verktyget: När arbets passen blir längre än soltimmarna.
Cirkapris: 400 kronor.
Läs mer: Makita.se
4. Peltors radiolurar
Lyssna på musik när du klipper gräset.
Skyddsutrustning glöms lätt bort när den ovane ska arbeta, och det vore synd om friden på din nybyggda båtbrygga skulle störas permanent av tinnituspip. Med Peltors radiolurar behöver du inte vara utlämnad åt tystnad och grubblerier, den inbyggda FM-mottagaren låter dig avnjuta Sommar i P1 medan flitens låga brinner.
När behövs verktyget: Överallt där buller förekommer.
Cirkapris: 600 kronor.
Läs mer: Proffsmagasinet.se
5. Hammaren Stanley Fatmax
Hammare med ergonomiskt grepp.
Även lekmannen kommer snabbt att kunna konstatera att det är betydande skillnad mellan en hammare avsedd för proffsbruk och den som bara råkade följa med verktygslådan på köpet. Balansen och precisionen hos det professionella alternativet är betydande, och ska man hamra mer än bara ibland blir ergonomin snabbt en faktor med tanke på att betydande krafter är inblandade. I Stanleys klassiska Fatmax-serie hittar vi en vibrationsdämpad pjäs om 397 gram, framtagen i syfte att skona handled och arm från slitage.
När behövs verktyget: Du kommer alltid att uppskatta den vid användande, men i synnerhet under arbetspass där det behöver spikas intensivt under längre perioder.
Cirkapris: 1 000 kronor.
Läs mer: Stanleyworks.se
6. Geringssåg Hitachi C8FSE
Bra när du ska bygga en altan.
Hitachis C8FSE är en tung pjäs med effekt på 1050W, som står till tjänst för de mer ambitiösa slöjdarbetena. Klingdiametern på 216 millimeter innebär en kapkapacitet på som mest 70 × 312. En praktisk uppsamlingspåse tar bort damm.
När behövs verktyget: Perfekt när altanen ska byggas och därefter en ny trädkoja samtidigt som du är trött på fogsvansen.
Cirkapris: 3 000 kronor
Läs mer: Hitachi-powertools.se
7. Vinkelslip MultiMaster, Fein
Vinkelslip till möbelrenovering.
Multiverktyget är i grund och botten bara en oscillerande motor till vilken en uppsjö olika funktionshuvuden kan kopplas. Med några snabba handgrepp förvandlas den från sliprondell till nätt såg och från plåtkap till rasp. Fein är en välbeprövad aktör i genren, och med den senaste versionen av långkörande MultiMaster gör man ingen besviken.
När behövs verktyget: Till renovering av möbler med många svarvade detaljer, såsom pinnstolar eller bord som behöver få gamla färglager avlägsnade innan ny kulör appliceras.
Cirkapris: 3 000 kronor.
Läs mer: Fein.com
8. Tumstocken Hultafors 61
Klassisk vikbar tumstock i trä.
I en allt mer digitaliserad värld är det skönt att vissa kärnvärden ändå förmår hävda sig, och till dessa hör den klassiska vikbara trätumstocken. Hultafors Tumstock 61 är utförd i prima glasbjörk, graderad så väl metriskt som i engelska tum, oljad i lederna och skyddslackad för ett långt och produktivt liv.
När behövs verktyget: När batteriet till lasermätaren är urladdat.
Cirkapris: 65 kronor.
Läs mer: Hultafors.se
9. Tigersåg Milwaukee M18 CSX
Sågar genom både trä och stål.
Milwaukee electric tool corporation var först på marknaden med produktkategorin tigersåg en gång i tiden, och kan fortfarande. Tigersågen M18 CSX drivs som namnet antyder av ett artonvoltsbatteri och sågar med rätt blad genom såväl trä som stål (max 300/20 millimeter).
När behövs verktyget: Du är trött på en mellanvägg i fastigheten och den behöver lämna plats för en ny dörröppning.
Cirkapris: 6 000 kronor.
Läs mer: Se.milwaukeetool.eu
10. Vinkelslipen Bosch GWS 26-230
Perfekt när du ska kapa armeringsjärn.
När det gäller avverkning av metall krävs rejäla doningar, och en vinkelslip är nödvändig. Den här bjuder på avvibrerade handtag som låter dig jobba längre utan att bli trött, och flera säkerhetsmekanismer som håller dig trygg och oskadd under tiden. Vår favorit är återstartsspärren, som hindrar att slipen går i gång och ger sig av på egna äventyr efter ett strömavbrott.
När behövs verktyget: Kapning av armeringsjärn för cementarmering, upptagning av hål i plåt eller slipning av metall.
Cirkapris: 3 200 kronor.
Läs mer: Bosch.se
11. Morakniv Pro C
Bra när du ska skrapa bort färg.
Den klassiska morakniven är och förblir en trotjänare i den svenska verktygsarsenalen, nu som då smidd i prima kolstål i hjärtat av Dalarna. Allroundmodellen Pro C är särskilt utvecklad med byggsektorn i åtanke, vilket märks inte minst på slidans praktiska bältesclip och ett greppsäkert skaft i TPE-gummi.
När behövs verktyget: Till allt från vedspäntning till färgskrapning till snabba tillsnyggningar av nysågade lister.
Cirkapris: 70 kronor.
Läs mer: Morakniv.se