Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Under vintern behöver olivträdet stå ljust och svalt, helst omkring 5-10 grader.
Under vintern behöver olivträdet stå ljust och svalt, helst omkring 5-10 grader.
Under vintern behöver olivträdet stå ljust och svalt, helst omkring 5-10 grader.
1 AV 2
Allt du behöver veta för att få medelhavsträdet att trivas
2 AV 2
Under vintern behöver olivträdet stå ljust och svalt, helst omkring 5-10 grader.
Foto: Shutterstock

Vinterförvara olivträd i kruka – tricken för att lyckas

Släng inte bort ditt lilla olivträd när vintern kommer. Det går att övervintra under rätt förutsättningar. Det gäller att tänka "vinter vid medelhavet" – svalt, ljust och regnigt. 

Här är tricken för att lyckas!

Karina Brozinic

Ta in olivträdet till vinterförvaring vid första frosten

Olivträd är inte härdiga i Sverige. De trivs jättebra utomhus under sommarhalvåret men måste tas in när frosten kommer. En frostknäpp kan till och med vara bra, då har trädet hunnit uppfattat att det är vinter. De klarar ner till minus 10 grader men tål inte det en längre tid.

Förvaringsplats för oliv under vintern

Välj en plats för ditt olivträd där det får så mycket ljus som möjligt under vintern. Det kan vara i ett växthus med frostvakt, orangeri, garage med fönster, inglasad balkong med frostvakt eller ett svalt ljust rum. Nära ett fönster i söderläge fungerar (vårsolen kan bränna blad, så flytta in plantan om det är risk för detta). En växtlampa är bra och ska då vara på i minst sex timmar per dygn.

Temperatur för övervintring av olivträd

Under vintern måste förvaringsplatsen för olivträdet vara frostfritt, men det får samtidigt inte heller vara för varmt som vårt inomhusklimat. En medeltemperatur på 5-10 grader är idealt. Var noga med att placera krukan långt borta från element.

Skötsel av olivträd under vintern

Under vintern är olivträdet i vila, men som alla träd som behåller bladen vintertid, behöver det fortfarande vatten även om det inte är lika mycket som under tillväxtperioden. Tumregeln är att ju högre temperaturen är desto mer vatten krävs. Låt det inte torka ut. Ha i en liten mängd näringslösning vid varje vattning. Det kan även vara torrt i luften om du har olivträdet inomhus. Spreja lite med vatten runt kronan då och då för större luftfuktighet (men inte direkt på bladen så att de blir blöta).

Utplantering av olivträd på våren

Om du vill flytta ditt olivträd utomhus för sommaren, vänta tills risken för frost är över. HÄR kan du läsa allt om hur du väcker olivträdet på våren och sköter det under sommaren

Se även: