1 AV 3
Ta hand om dina krukväxter på bästa sätt
2 AV 3
Växtrikets stora utbud gör att det även finns alternativ för de som inte har gröna fingrar.
Foto: Getty Images
3 AV 3
Här listar vi sex växter som bara behöver vatten en gång i månaden. Hur bra?!
Foto: Getty Images

Växterna du bara behöver vattna en gång i månaden

Levande växter är nästan ett måste för ett ombonat och livfullt hem. 

Dock inte alla som har tiden eller intresset att ge växterna den skötsel de kräver. 

Här får du tips på 6 växter som det inte gör något om du glömmer bort!

Isabelle Brandhofer

Växtrikets stora utbud gör att det finns alternativ också för de med de mest ”ogröna” fingrarna. Även om du aldrig slipper undan att vattna dina växter helt och hållet finns det alternativ som går att glömma bort ibland. Här är några blommor som – förutom att de är lättskötta – dessutom är bra för både dig och ditt hem. 

LÄS MER: 10 fantastiskt vackra blommande buskar

Foto: Getty Images

1. Flasklilja – gjord för tufft klimat

Flaskliljan är en växt från de mexikanska halvöknarna vilket också betyder att den är gjord för det tuffa klimatet. Med andra ord klarar den både stekande sol och kyla ner till fem till åtta minusgrader. Den har även ett minimalt behov av vatten, vilket gör den väldigt lättskött. 

Foto: Getty Images

2. Fönsterfikus – trendig och tålig

Fönsterfikusen tillhör det trendiga fikussläktet men är en av de mer lättskötta varianterna. Den klarar av den torra inomhusluften bättre än de andra fikusarna. Den vill stå ljust men inte i direkt solljus och trivs bäst i rumstemperatur. Låt jorden torka upp mellan vattningstillfällena och duscha plantan då och då för att hålla den ren.

LÄS MER: 8 tips som hjälper dina krukväxter att överleva  

Foto: Getty Images

3. Svärmorstunga – renar dessutom luften

Svärmorstungans största hot är egentligen att den inte tål att vattnas för mycket, den kan alltså gå långa perioder utan vatten. Den är inte heller kinkig när det kommer till placeringen då den trivs i både skuggiga och soliga lägen. Dock växer den som bäst i solen. En annan uppskattad egenskap är att den hjälper till att rena luften. Bensen, formaldehyd, trikloretylen och koldioxid är några av de ämnen den fångar upp.

LÄS MER: Bästa tipsen! Så här tar du hand om svärmorstunga 

Foto: Getty Images

 

4. Aspidistra – kallas ungkarlsblomma

Den här växten mår som bäst i lite skuggigare lägen, gärna i normal rumstemperatur. Den tål att torkas ut men trivs som bäst med lätt fuktig jord. Det är en växt som klarar det mesta. Aspidistran kallas även för ungkarlsblomma, vilket kanske säger sitt om hur pass tålig den är. 

Foto: Getty Images

5. Garderobsblomma – även känd som Zamiakalla

En vacker klassiker som lever upp till sitt namn, den klarar både garderobsmörker och solljus. Den härstammar från Afrika, där den även växer vilt, vilket gjort att den klarar av de intensiva afrikanska torrperioderna. Den ogillar för mycket vatten och temperaturer under 15 grader. Med sina tjocka och glansiga blad är det en tilltalande växt som är perfekt att inreda med. 

LÄS MER: Lättskötta garderobsblomman – växten som är svår att ta kål på

Foto: Getty Images

6. Ampellilja – snabbväxande

En snabbt växande växt som inte kräver mycket. Trivs som bäst i en halvskuggig plats, undvik mörk skugga och starkt solljus. Även om den klarar av att torkas ut mår den som bäst av att jorden hålls fuktig. Även denna växt renar luften i ditt hem. 

Källor: Apartment Therapy, Plantagen, Blomsterfrämjandet

LÄS MER: 7 växter som rensar ditt hem från kemikalier

LÄS MER: Här är blommorna alla kommer att vilja inreda med i år