1 AV 3
Rätt växter i sovrummet kan påverka din sömn på flera sätt.
Foto: Istock
2 AV 3
Lavendel är en klassiskt lugnande blomma som har bevisad effekt för att minska stressnivåerna i kroppen.
Foto: Istock
3 AV 3

Växterna att ha i sovrummet – får dig att sova bättre

Visste du att växter i sovrummet kan påverka din sömn positivt? Doften av lavendel gör dig lugn, och svärmorstunga förbättrar luften inomhus. Här är fem växter som kan bli dina nya bästa sovkompisar!

LEVA&BO Redaktionen

Lider du av sömnproblem, och har testat allt från att dricka varm mjölk till att göra avslappningsövningar innan läggdags utan resultat? Här kommer ytterligare ett tips som är värt att testa. Rätt växter i sovrummet kan nämligen påverka din sömn positivt på flera sätt. 

Krukväxter överlag är positivt för nattsömnen. Särskilt under vintern, då luften inomhus kan vara torr och obehaglig. Alla växter i kruka hjälper nämligen till att öka luftfuktigheten och göra inomhusluften mer behaglig att andas in. Här listar vi fem växter som passar extra bra i sovrummet – de är både vackra och kan hjälpa dig att sova bättre!

LÄS MER: Få bättre luft hemma! Guide till populära luftfuktare

Lavendel – lugnar och minskar stressnivåerna

Foto: Istock

Doften av lavendel är lugnande och kan motverka både ångest och stress – två vanliga orsaker till sömnproblem. Forskning har kunnat bevisa att lavendel kan vara ett kraftfullt naturligt medel mot sömnbrist, tack vare att den minskar stressnivåerna och därmed gör att vi kan slappna av och sova bättre. Tack vare de lugnande effekterna är lavendel en vanlig ingrediens i skönhetsprodukter för kvällen, i sprejer och i dofter för hemmet. 

Lavendelblomman behöver mycket ljus för att överleva inomhus, så om du inte har bra ljusinsläpp i sovrummet kan lite torkad lavendel i en liten påse i örngottet eller lavendelolja vara en bättre lösning. Det här kan du göra med lavendeln!

Murgröna – renar luften och tillför syre

Foto: Istock

Murgrönan är lättskött och passar perfekt i sovrummet. Dessutom har den utsetts av Nasa till den överlägset bästa växten när det gäller att rena luften från gifter och tillföra syre. Studier har också kunnat visa att murgrönan kan bidra att lindra symptom på astma och allergier eftersom den så effektivt renar luften. Bra egenskaper för en sovrumsväxt, med andra ord! Så här tar du hand om murgröna!

Aloe vera – förbättrar luftkvaliteten

Foto: Istock

Aloe vera är en riktig må bra-växt! Förutom att den kan svalka huden och lindrar skönt vid solsveda och brännskador, så renar den också luften från kemikalier. Ett sovrum kan snabbt bli kvavt, men en aloe vera på fönsterbrädan förbättrar luftkvaliteten eftersom den avsöndrar syre och absorberar koldioxid under natten. Det gör att det är en väldigt bra växt för god sömn. Växten klarar dessutom torka bra, vilket är positivt för oss som har lätt att glömma bort vattningen. 

Jasmin – hjälper dig att komma ner i varv

Foto: Istock

Doften av jasmin är ganska stark och tung, och alla klarar inte av den under längre perioder. Om du gör det kan jasminen dock bli din bästa nattkompis, eftersom doften har en lugnande effekt som hjälper dig att komma ner i varv och somna om. Forskning har visat att jasmin har positiva effekter för att lindra ångest och för att vilja vila och sitta still. Även sömnkvaliteten ska förbättras av blomman. En utmärkt växt för sovrummet med andra ord!

Svärmorstunga – luftrenare i sovrummet

Foto: Istock

Även den här populära växten hjälper till att förbättra luftkvaliteten i sovrummet. Den både renar luften, tillför syre och absorberar koldioxid, särskilt under nattetid. Växten tål också torka bra och behöver knappt någon tillsyn vilket gör att den passar utmärkt för alla som glömmer bort sina växter ibland. Så här sköter du om din svärmorstunga!

LÄS MER: Luftrenande växter! Här är växterna som rensar ditt hem från gifter

LÄS MER: Därför dör dina växter – här är misstagen som du ska undvika  

LÄS MER: Tyngdtäcke kan också hjälpa din sömn – så väljer du rätt

S även: