1 AV 2
Hur löser du din blomvattning under semestern? Många skaffar en så kallad bevattningskula, men det ska du kanske inte göra...
Foto: Getty Images
2 AV 2
Står växten i fönstret kan kulan bli så het av solens strålar att växten fattar eld. Det kan också studsa vidare till exempelvis någon textil inne i rummet...
Foto: Lagerhaus.se

Varning – växterna som kan börja brinna i värmen

Semester och blomvattning? Många löser det med en självattningskula.

Men se upp! Nu varnar flera användare för att de kan vara en stor brandfara.

Såväl blomblad, kläder som annat har både bränts och även fattat eld!

Under semestertider kan det här med vattning av blommor så klart vara ett stort problem. Alla har inte någon de kan fråga om hjälp och därför har också alternativ på marknaden dykt upp. Bevattningskulor, självvattningsglas, självbevattningskula, vattningspinne... den populära ”växthjälparen” har många namn. 

Den går att köpa på många olika ställen och finns i flera varianter. Men vad många inte vet dessvärre är att solens strålar i kombination med glaset kan bränna bladen. Och det är inte bara bladen som kan brännas, det kan också börja brinna både i växten och på andra ställen. Något som flera vittnar om på nätet:

”Blommorna började brinna – jag fick snabbt hämta vattenkanna”

Foto: Getty Images

”Måste bara varna att det är inte bara bladen som kan brännas- det kan börja brinna också”, skriver Malin K.

”Jag har även varit med om att blommor började brinna. Eller nästan i alla fall - de började ryka så jag fick snabbt hämta vattenkannan och ösa på och sedan vågade jag inte använda bevattningskulorna mer. Tror det är säkrare med någon variant i plast...”, skriver Lina.

LÄS OCKSÅ: Här är leksaken som kan orsaka brand i värmen 

”Klädhögen började ryka och i en tröja hade det kommit glöd”

”Jag hade en klädhög liggandes på min byrå där solens strålar nådde in genom glaskulan och vips så plötsligt insåg jag att det rök lite från min klädhög! Då hade det börjat glöda/brinna i en tröja! Det blev ett superfult märke/brännhål på kragen! Livsfarligt!!! Som tur var var jag i just det rummet när det hände men hade kunnat ha otur och inte varit hemma alls”, skriver Wilhelmina.

Ulriksdals slottsträdgård tog bort bevattningskulorna ur sitt sortiment

Foto: Blomsterdesign.net

Ulriksdals slottsträdgård sålde sådana i sin butik men upptäckte faran redan för några år sedan och bestämde då att plocka bort dem ur sitt sortiment. 

– Det stämmer. När solen ligger på glaset blir det förstärkt. Jag hade en kollega som hade råkat ut för detta och hennes växt brändes, så vi bestämde oss för att ta bort dessa bevattningskulor, säger Nicholas Eklund på Ulriksdals slottsträdgård. 

LÄS OCKSÅ: Därför ska du ha fler gröna växter hemma – 10 anledningar 

Köp färgade, eller bevattningskulor i plast i stället

Foto: Uddatina.se

– Men det var sådana i klarglas, vi har haft färgade glas och det fungerar bra, likaså kan man ju köpa sådana i plast, dock inte hos oss, eller ta en petflaska – fast det är inte lika snyggt så klart, säger han. 

Men har man bevattningskulor i glas inomhus dit inte solen når så fungerar det så klart. För det är en riktigt bra funktionspryl och hjälp, både när man är bortrest och om man inte har gröna fingrar.