Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hortensia innehåller ett gift som verkligen inte är att leka med: cyanid. Men djur och människor måste få i sig en ganska betydande del av blommorna för att utgången ska bli dödlig.
Hortensia innehåller ett gift som verkligen inte är att leka med: cyanid. Men djur och människor måste få i sig en ganska betydande del av blommorna för att utgången ska bli dödlig.
Hortensia innehåller ett gift som verkligen inte är att leka med: cyanid. Men djur och människor måste få i sig en ganska betydande del av blommorna för att utgången ska bli dödlig.
Hortensia innehåller ett gift som verkligen inte är att leka med: cyanid. Men djur och människor måste få i sig en ganska betydande del av blommorna för att utgången ska bli dödlig. Foto: Shutterstock

Vanliga blommorna du ska se upp med – extremt giftiga

Blommor skänker glädje och förgyller både hem och trädgårdar.

Men få vet att flera av de mest populära växterna är oerhört giftiga.

Här är några vanliga blommor och växter du bör ha koll på – särskilt om du har barn eller djur.

Även om blommor är glädjespridare och vackra att se på hemma ska man vara medveten om att väldigt många av våra mest älskade blommor är giftiga. Vi säger inte att ni ska ta bort dem eller undvika dem helt, men har du mindre barn och djur bör du ha extra koll och vara medveten om vilka konsekvenserna kan bli om de får i sig något från följande blommor och växter. 

Skulle någon få i sig växter som du misstänker kan vara giftiga ska du vända dig till Giftinformationscentralen. De nås via larmnumret 112.

1. Rhododendron-arter som azalea (Rhododendron luteum)

Foto: Shutterstock

Den här färgsprakande blomman är oerhört vacker att titta på. Men hela plantan är mycket giftig och innehåller andromedotoxin. Förgiftningar hos människor är ovanliga, men symtomen man ska vara uppmärksam på är brännande känsla i mun och svalg, salivutsöndring, kräkningar och diarré. I allvarliga fall kan man även bli allmänpåverkad.

2. Fingerborgsblomma (Digitalis purpurea)

Foto: Shutterstock

Växten är mycket giftig att äta och symtomen (illamående, kräkningar, trötthet och hjärtrytmrubbningar) kan komma efter flera timmar. Bladen innehåller bland annat digitalis, som kan påverka hjärtat. Förgiftningen sker dock inte genom hudupptag och det är inte farligt att plocka blomman och sedan stoppa fingrarna i munnen – därför är förgiftningar genom olyckshändelse hos barn ovanliga.

3. Sprängört (Cicuta virosa)

Foto: Shutterstock

Den här växten kan vara livsfarlig att förtära, även vid små mängder. Sprängört kan förväxlas med hundkäx men har mer sågkantiga och lansettliknande blad än hundkäx. De här små vita blommorna kan dyka upp i trädgården som ogräs, och har du nyfikna djur bör du ta bort dem. Deras gift (som luktar som morot) attackerar nervsystemet och kan orsaka allvarlig skada. Symtomen kan komma plötsligt (inom en halvtimme) och med kraftig salivavsöndring, magsmärtor kräkningar, diarré, kramper, medvetslöshet och andningsförlamning.

4. Hortensia (Hydrangea)

Foto: Shutterstock

Dessa populära blommor, speciellt blad och blomknoppar, innehåller ett gift som verkligen inte är att leka med: cyanid. Men du behöver inte riva upp alla plantor för det! Djur och människor måste få i sig en ganska betydande del av blommorna för att utgången ska bli dödlig, så inga allvarliga förgiftningar är kända hos människor.

5. Morgonstjärna (Ornithogalum umbellatum)

Foto: Shutterstock

Hela växten är giftig, speciellt löken. Giftigheten tycks variera under året och är som högst under blomningen.

6. Engelsk idegran (Taxus baccata)

Foto: Istock

Hela plantan, förutom bären, är giftig. Allra giftigast är fröna. Växten innehåller bland annat taxin och en irriterande olja. Giftet kan orsaka krampanfall, förlamning (i extrema fall), och hjärtsvikt – även om allvarliga förgiftningar är ovanliga hos människor.

LÄS MER: De bästa häckarna som insynsskydd – 8 tips!

7. Nerium (Nerium oleander)

Foto: Istock

Nerium, som även kallas oleander eller rosenlager, är mycket giftig och innehåller ämnen som kan påverka hjärtat. Att bara äta en liten bit av denna blomma (som kan bli både vit, rosa eller röd) kan vara dödligt. I ett uppmärksammat fall räckte det med ett blad för att skada ett barn allvarligt – även om det är ovanligt. Symtom kan komma efter flera timmar och är illamående, kräkningar, trötthet och hjärtrytmrubbningar.

8. Påsklilja (Narcissus pseudonarcissus)

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Lökarna är den giftigaste delen på denna populära och familjära blomma, så du bör nog tänka till en extra gång innan du planterar den om du har en hund som gillar att gräva i rabatterna. Att få i sig för mycket kan orsaka framför allt magbesvär som smärta, kräkningar och diarré. 

9. Filodendron (Philodendron)

Foto: Shutterstock

Saven från dessa krukväxter kan irritera huden och munnen, vilket resulterar i att halsen svullnar upp, man får andningssvårigheter, brännande smärta, och magbesvär. Allvarliga reaktioner är visserligen sällsynta, men den bör hanteras varsamt. Vid förökning och omplantering bör man vara uppmärksam på om man kommer i kontakt med växtsafterna.

10. Mistel (Viscum album)

Foto: Shutterstock

Huruvida denna parasitplanta kan vara dödlig eller inte har varit väldigt omdebatterat. Däremot är det bekräftat att den kan ge magproblem, sakta ned hjärtslagen, och att den kan ge hallucinogena effekter (vid stora intag) hos människor och är extra skadlig för djur. Fåglar kan dock äta bären som anses vara giftiga, men vi människor ska absolut inte förtära dem.