Vackra julstjärnor – så håller du dem fina länge
Julstjärna är en återkommande favorit under julen. Det är en färgsprakande blomma som är en uppskattad present till nära och kära.
Julstjärnor är otroligt vackra med sina röda, vita eller rosa blad.
Men hur tar du bäst hand om din julblomma? Hur får man den att blomma länge – och igen?
Vi har tipsen för perfekt skötsel! Följer du dem kommer julstjärnan hålla sig fin hela julen.
Julstjärna är inte bara en fin lampa i fönster i juletid – det är också en fantastiskt fin blomma vars säsong sträcker sig från slutet av november fram till jul. Det är en mycket tålig och hållbar växt, även som snittblomma.
Var ska jag placera julstjärnan?
Julstjärnor, eller Poinsettia som de också kallas, som får naturligt ljus blommar ofta längre än de som står långt ifrån ett fönster. Så det gäller att tänka på var du ställer växten så att den kan förgylla ditt hem hela julen. De behöver ljus för att trivas men gillar inte direkt solljus. Har du julgran hemma så behöver du även tänka på att inte ställa julstjärnorna för nära den. Granar utsöndrar etylen som gör att blomman blommar över snabbare. Även frukt och grönt i köket får julstjärnor att blomma över snabbare.
Varför tappar julstjärnan bladen?
Julstjärnor tål inte kyla eller drag. Ofta är det orsaken till att blad trillar av. Så var nog med att slå in blomman i papper när du tar hem den från butiken. Julstjärnan trivs bäst i rumstemperatur, någonstans mellan 15 och 22 grader.
Hur ofta ska jag vattna min julstjärna?
Julstjärnor vill ha lite vatten varannan dag under blomningen. Men växten gillar inte att bli stående i vatten, så vattna med måtta och häll ut överflödigt vatten från fatet. Glömmer du bort att vattna dina julstjärnor på ett tag och jorden torkar helt är det inte hela världen. Även om bladen gulnar och börjar trilla av återhämtar sig blomman igen när den fått lite vatten. Däremot är oddsen inte lika goda för återhämtning om du dränker blomman. Så ruttnar rötterna och risken är att blomman vissnar och dör.
Under blomningen behöver blomman ingen näring, men efter blomningen behöver julstjärnan få näring i samband med vattning en gång i månaden.
Välj rätt julstjärna – var petig i butiken
Eftersom julstjärnor är känsliga för kyla, mörker och övervattning gäller det att kolla efter varningstecken redan innan du slår till, så att du inte kommer hem med en blomma som redan är i dåligt skick. Kolla jorden, så att den varken är för torr eller blöt, och kolla att blomman har friska gröna blad utan fläckar och att de små gulgröna blommorna i mitten är i knopp.
Står julstjärnorna utomhus eller i entrén där det drar kan det också vara bra att gå till en annan butik där blommorna står varmt, på en skyddad plats. Se till att julstjärnan blir väl inpackad i butiken. Utsätt den inte för kyla och packa upp den så snart som möjligt.
Hur får man julstjärna att blomma om?
Kan man få julstjärnan att blomma igen? Ja, det går. De flesta slänger sina julstjärnor så snart de färgstarka bladen har fallit av, men det är en perenn som teoretiskt kan utveckla stora, fina blad på nytt. Men det är inte helt lätt. För att blomman ska få färgglada blad två år i rad behöver de stå svalt i totalt mörker – utan minsta lilla ljusinsläpp – mellan tolv och fjorton timmar varje dygn i ett par månader. Då är det också viktigt att blomman står i låg temperatur. Här kan du läsa mer hur du tar hand om julstjärnan när julen är över.
Julstjärna som snittblomma
Julstjärnan har en vit, gummiaktig mjölksaft som sipprar ut från hela växten när den skadas. Om du vill ha blomman som snittblomma behöver du stoppa vätskan från att rinna ut. Klipp eller skär av en en stjälk av julstjärnan och stoppa den först i hett vatten och sedan i kallt vatten, då slutar den ”blöda” och håller bättre.
Julstjärnan är giftig för djur
Har du nyfikna katter, hundar eller andra husdjur hemma som gillar att smaka på blommor och växter ska du placera julstjärnor utom räckhåll för dem eftersom blommorna och dess blad är giftiga. Tuggar ditt djur på bladen kan hon eller han kräkas, få diarré eller besvär med svullnad och att svälja.
LÄS MER: Spara julstjärnan efter jul – och få den att bli en grön bladväxt
LÄS MER: Finaste blommorna i vinter – här är några av julfavoriterna
LÄS MER: Så lyckas du med härliga hyacinter
LÄS MER: Vackra rumsgran! Så sköter du om fina minigranen