Vackra jätteverbena! Så tar du hand om sensommarblomman
Den ståtliga jätteverbenan fångar allas blickar! Med dess höga stjälk och färgglada blomknopp är den sensommarens primadonna.
Vacker men också lättskött – och med några enkla knep får du den att leva flera år.
Jätteverbenan är omåttligt populär både hos trädgårdsintresserade och amatörer – och inte minst (eller jo faktiskt) hos fjärilar. De blommar mellan juli och oktober och håller din trädgård färgglad ända in på höstkanten. Blommorna är små, men blir mäktiga och sticker ut i din trädgård tack vare att de sitter i klasar. De flesta sorterna går i lila eller rosa toner, men det finns även speciella arter som drar mer åt det mörkröda hållet.
Skötselråd för Verbena bonariensis
Verbenor kan växa sig stora och höga. De trivs både på balkongen, i trädgården eller i en kruka på altanen. För att hålla dem stora och stadiga bör man klippa bort utblommade blommor under säsongen. Om växten känns svag går det att klippa ner den för att få den stadigare.
Problemet med verbenor är att de som unga växter lätt får svamp. För att undkomma det problemet ska de stå luftigt i sin kruka. Det räcker även att vattna dem på morgonen, så vattnet hinner tas upp och avdunsta - och vattna aldrig direkt på bladen.
Plantera ut verbena i rätt tid
Då växttiden för jätteverbena är lite längre, upp till åtta veckor, är det smart att förodla den inomhus på våren. Sätt frön eller dina sticklingar från förra året i bördig jord på ett ljust ställe i ditt hem. När de har kommit upp någon decimeter och det inte är risk för kallgrader går det bra att plantera ut den.
Verbena i kruka
Verbenan trivs lika bra i en kruka på balkongen som ute i rabatten. Tänk bara på att den behöver en hel del utrymme, så en större kruka är bättre än en mindre. Se till att jorden är näringsrik och att det finns dräneringshål i krukan så vattnet inte står kvar i botten. För extra luftig växtmiljö kan du börja med att lägga lecakulor i botten av krukan innan du häller på jorden.
Var i trädgården ska jag placera dem?
Verbenor trivs praktiskt taget överallt. Det spelar ingen roll vilket väderstreck de står i och klarar av blåsiga lägen med. Det enda som man behöver tänka på är att de inte klarar av konstant vattentillförsel, utan gillar att få vattning en gång per dag, och då helst på morgonen.
Frön eller sticklingar: Hur förökar man jätteverbenan?
Det tacksamma med verbenor, och andra perenner är att de är lätta att plocka sticklingar ifrån. Klipp av cirka fem centimeter långa skott från plantan under sensommaren eller tidig höst. Välj skott som inte har några blommor och placera dem i fuktig sand. Efter en tid, när de har rotat sig behöver de planteras om i näringsrik, fuktig jord.
LÄS MER: Så och odla jätteverbena – så lyckas du med din frösådd
Om de trivs på sin plats i rabatten kommer de även att självså. Om man då har tur kommer det upp små skott på vårkanten där den tidigare plantan stått. För att vara på den säkra sidan kan du plocka frön från frökapslarna på sensommaren och börja odla dem inomhus under våren. Fröerna ska placeras högt upp i jorden, cirka 5 millimeter från jordytan och detta gör helst i mars-april då växttiden är ungefär 8 veckor.
Övervintra jätteverbena
Verbenor, likt dahlior, klarar inte av kylan och frosten som är i Sverige under vinterhalvåret. På varmare breddgrader klarar de av att föröka sig själva och överlever utomhus året om. Men här, för att få njuta av dem året efter, är det dags att plocka upp dem i god tid innan första kalla natten kommer. Klipp ner dem till cirka 10 centimeter och plocka försiktigt upp dem ur jorden. Skaka och borsta av all jord och låt dem torka inomhus i några dagar. När skalet har tjocknat kan du förvara dem i en luftig låda med lite torrt hushållspapper eller spån i under vintern. Sen när våren kommer är det bara att plantera dem igen.
LÄS MER: Älskade elefantöra! Allt du behöver veta om trendväxten
LÄS MER: Plantera rara aklejor – skötsel och tips på sorter