Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Så står sig amaryllisen längre - 3 enkla råd
2 AV 2
Julens ståtligaste blomma – det är amaryllis. Få blommor slår denna skönhet.
Foto: Adobe Stock

Vackra amaryllis! Så tar du bäst hand om den ståtliga blomman

Amaryllis är en populär lök – och julens kanske ståtligaste blomma.

För den som vill ha en fin amaryllis till advent gäller det att sätta löken i jorden 6-8 veckor i förväg.

Och för att den ska hålla sig fin och visa sig från sin bästa sida finns det några tips på hur du ska ta hand om blomman.

Vad är amaryllis?

Inget slår skönheten hos en amaryllis. Och de är väldigt populära – det är till och med den julblomman som de allra flesta kunder köper.

Amaryllis är en lök som går att njuta av länge. Den fungerar även som snittblomma och finns i många olika färger och varianter. Traditionellt har julblomman varit röd, men finns även i många andra nyanser, som aprikos, vit och spräcklig. 

Ett snyggt sätt att stötta en amaryllis, som ju kan bli väldigt hög, är att sätta den i en hög glasvas. Sätt löken i botten av vasen och placera gärna kuddmossa eller några grankottar runt löken för att hålla den på plats. Det blir ett vackert blickfång och vasen ger ett fint stöd till blomman.

Välja rätt amaryllislök

Vill du ha en fint blommande amaryllis lagom till jul ska du köpa en lök ett par månader innan jul. Det tar 6-8 veckor från att du väcker löken till att den blommar.

I regel ger en större lök fler stänglar och fler, större blommor. Så kosta på dig några kronor extra om du vill ha mycket amaryllis för pengarna. Minia­tyramaryllis har däremot mindre lökar. Se till att knoppen syns, då vet du att en blomma kommer komma. 

Lökarna du köper i butiken eller blomsterhandeln är fullmatade, förberedda och redo att stoppas i jorden. De har redan förvarats den tid de behöver i kyla för att få signalen att börja producera stänglar och blomknoppar, man brukar säga att de är drivna. Kontrollera så att löken inte är skadad på något sätt, den ska inte kännas mjuk.

Om möjligt, köp en lite större och dyrare lök – de är ofta av bättre kvalitet. Foto: Adobe Stock

Plantera amaryllis i jord – låt stå i vatten först

Ta bort det yttersta lökskiktet och trimma även bort torra rötter. För att väcka rötterna till liv kan du placera löken i ett glas vatten i ungefär ett dygn. Viktigt är att bara rötterna ska täckas av vatten – inte själva löken!

Sätt löken i en kruka så att ungefär två tredjedelar av den är ovan jord. Amaryllis gillar att stå trångt. Lagom storlek på krukan är om du får plats med två fingrar mellan löken och krukans kant. Det är också bra med en kruka med fat eftersom löken helst inte ska vattnas ovanifrån. Vattna jorden genom att låta krukan dra vatten underifrån i ungefär 10 minuter.

Låt löken stå i rumstemperatur. När knoppen rest sig är det dags att börja vattna försiktigt igen. Det är viktigt att jorden får torka upp mellan vattningarna. När amaryllisen blommar ska den stå något svalare.

Amaryllis måste nödvändigtvis inte planteras i jord. Det går bra med mossa, sten eller sand också.

Skötsel av amaryllisen

Amaryllis behöver nästan alltid stöd för att inte välta. Du kan köpa ett i metall eller tillverka ett stöd av grenar.

Precis som alla andra lökar kan amaryllisen klara sig länge. När amaryllisen vissnat, klipp av blad och stjälk och låt vila. Till våren kan den planteras i trädgården. Vill du att det ska blomma igen till julen efter, ta in den runt åtta veckor innan.

Hur mycket vatten vill amaryllisen ha?

Vattna med måtta. Det är bra att vattna när blomman börjar slå ut och under blomningen. Men vattnar du för mycket blir den bara lång och gänglig.

LÄS MER: Tips på fina sätt att dekorera med amaryllis till jul 

Här trivs amaryllis bäst

Amaryllis funkar i alla lägen, men över ett varmt element kan den utvecklas snabbt och i ett svalare rum går allt långsamt. men det är bra om den står ljust för att undvika att den blir ranglig. Vrid den då och då så växer den rakare. Så länge amaryllisen håller sig utan att brytas, välta eller gå av så är det ingen nackdel att den blir långt. 

Blomman utvecklas i olika takt beroende på i vilken värme den står. Foto: Blomsterfrämjandet/Jeannine Govaers

Välja kruka till amaryllislök

Välj helst en stabil kruka, som inte välter så lätt. Blomman blir nämligen tung. Krukan ska vara så pass stor att två fingrar i bredd går mellan löken och krukkanten. Det innebär cirka två till tre centimeter.

Övervintra amaryllis

Det går att övervintra amaryllisen, men en övervintrad amaryllis blommar sällan till jul igen. Den kommer då i stället följa sin normala tidscykel och blomma först till vårvintern.

Hur övervintrar man då amaryllis? Skär bort blomma och fröhus efter blomning. Låt stängeln vissna ner för att näringen ska återgå till löken. Behåll bladen och sköt den som en vanlig krukväxt – vattna och tillför näring då och då. Ställ gärna ut krukan på en halvskuggig plats under sommaren. Ta in krukan när hösten kommer och placera den på en sval och mörk plats och låt den vila. Sluta vattna helt i september och oktober. När det kommer nya knoppar är det dags för omplantering och att ställa fram den på en ljusare plats.

Amaryllisens dag

Den populära julblomman har till och med fått en egen dag. Den 19 november firas Amaryllisens dag. Så att köpa hem amaryllis dagarna innan ger perfekt blomningen under advent.

Den 19 november är det amaryllisens dag. Foto: Blomsterfrämjandet/Lina Arvidsson
Amaryllis finns i många olika färger och varianter. Foto: Blomsterfrämjandet

LÄS MER: Så får du ljungen att hålla sig fin hela vintern

LÄS MER: Tipsen du måste ha för att övervintra dina pelargoner

LÄS MER: Vackra julstjärnor! Så håller du dem fina länge